Nyheder

Endorfiner uden sved på panden 

Endorfiner giver dig en følelse af energi og livslyst. De er vigtige i denne mørke, triste tid. Heldigvis kan de lokkes frem uden sved på panden.

Foto: Shutterstock
11. januar 2023

Endorfiner giver dig en følelse af energi og livslyst. De er vigtige i denne mørke, triste tid. Heldigvis kan de lokkes frem uden sved på panden. 

Lykkehormonet endorfin forbindes ofte med hård fysisk træning. Efter en løbetur bliver du glad – fordi det er overstået, vil de knap så motionsbegejstrede nok anføre. De fleste er klar over, at intens træning er en måde at frigive “lykkepillerne”, men der er faktisk andre måder. Måder, der ikke kræver, at du finder løbesko eller cykel frem.  

Endorfiner er biokemiske stoffer, der produceres naturligt i din krop. De er en del af kroppens normale hormonsystem og har kemiske ligheder med opium og morfin. Det er endorfinerne, der gør, at vi får det euforiske kick, som mange atleter oplever, når de træner. 

– Endorfiner er naturlige hormoner i din krop, som giver dig den der klassiske “runner’s high”-følelse. De blokerer også for smerter og stress, siger Elizabeth C. Gardner, der er sportsmedicinsk læge og ortopædkirurg ved Yale Medicine, til dagbladet Expressen. 

Flere undersøgelser har endda vist, at endorfiner reducerer symptomer på depression og angst og hjælper dig med at føle dig mere optimistisk og tilfreds. 

Højintensiv intervaltræning, gruppetræningstimer og løb kan frigive endorfiner, men der er andre ting, du kan gøre for at booste dit endorfinniveau. Vi har fundet syv: 

1. Latter lokker endorfiner frem

Sharon Collison, diætist og instruktør i klinisk ernæring ved University of Delaware, har igennem undersøgelser vist, at latter fysisk stimulerer produktionen af beta-endorfiner. Den præcise årsag er ikke forklaret, men måske kan det skyldes den dybe vejrtrækning og bevægelse af hele kroppen, der opstår, når du griner rigtig meget. 

2: Massage og akupunktur 

Både massage og akupunktur har vist sig at stimulere frigivelsen af endorfiner, især når man retter sig mod specifikke triggerpunkter. 

– Når smerteudløserpunkter bliver ramt, giver det smerte, som kan føre til frigivelse af endorfiner, fordi endorfiner er din naturlige smertestillende medicin, siger Elizabeth C. Gardner. 

Disse endorfiner fører igen til en følelse af afslapning under og efter en massage- eller akupunkturbehandling. 

3: Yoga kan udløse endorfiner

Yoga er at regne for en træningsform, men det er måske ikke en træningsform, du forbinder med frigivelsen af endorfiner. Men så tager du fejl. Ifølge Sharon Collison øger yoga frigivelsen af endorfiner og andre “feel good”-hormoner. Det sænker også kortisolniveauet 

4. Meditation 

Der har været undersøgelser, som har vist, at regelmæssig meditation kan hjælpe med at frigive endorfiner. Den præcise årsag er dog ikke rigtig kendt. 

Undersøgelser viser også, at meditation kan være et effektivt værktøj til stresshåndtering, og at mennesker, der mediterer, har højere niveauer af serotonin – et naturligt kemikalie produceret af kroppen, som positivt påvirker dit humør. 

5. Sollys 

At være udenfor på en smuk forårs- eller sommerdag er godt for humøret. Også på en frostklar vinterdag. UV-lyset er nemlig med til at stimulere frigivelsen af beta-endorfiner. 

Derudover frigiver hjernen serotonin, når kroppen udsættes for sollys, hvilket bidrager til stigningen i lykkehormoner. 

6. Sex gør glad

Når man taler om aktiviteter, der øger endorfinniveauet i kroppen, er sex altid på listen. Det kan skyldes den fysiske karakter af handlingen og den indsats, der følger med, da træning også er en endorfinbooster. 

Undersøgelser har også vist, at sex kan reducere cortisolniveauet. Kortisol er kroppens stresshormon. 

7. Spil musik

Spiller du på et instrument? At spille musik er en anden kendt måde at frigive endorfiner på. En undersøgelse fra 2012 undersøgte smertetolerancen (fordi endorfiner er smertestillende) hos kunstnere og fandt ud af, at både sang, dans og trommespil fører til en endorfinfrigivelse. 

Når det kommer til at lytte til musik, er meningerne lidt forskellige. Nogle eksperter, såsom Elizabeth C. Gardner, mener, at musik kan frigive endorfiner, mens andre siger, at der er behov for mere forskning for at give et endegyldigt svar på det punkt. 

Én ting er undersøgelserne dog enige om: At lytte til musik kan føre til frigivelse af dopamin – et andet hormon, der også booster humøret. 

Så selvom musiklytning ikke resulterer i frigivelse af endorfiner, resulterer det i frigivelse af et andet lykkehormon. Når det kommer til stykket, vil du ikke engang kende forskel; du vil bare have det lidt bedre. Skade gør det i hvert fald ikke.  

Kilde: Expressen.se 

Forrige artikelVand kan forlænge livet

Næste artikelAntibiotika øger risiko for Crohns sygdom og colitis

Thomas la Cour

Journalist