Nyheder

Energidrikke gør unge til koffeinjunkier

16. december 2014

Energidrikke er populære blandt børn og unge, men de færreste er klar over, hvor meget koffein der er i drikkene, og hvad det betyder for deres velbefindende.

For ti eller tyve år siden drak børn og unge som oftest sodavand, når de selv kunne vælge en tørstslukker. I dag drikker de i stort omfang energidrikke. I 2009 blev der solgt 1,8 millioner liter, mens tallet i 2012 var ni millioner liter – og det fortsætter med at stige. Hvor det for få år siden var sejt at gå rundt med en vandflaske og signalere sundhed, er det i dag den rette attitude blandt mange unge at bære på en dåse med energidrik. Energidrik signalerer, at man “tuner” kroppen til at præstere lidt mere.

Koffein som i kaffe

Det er ikke uden problemer, da energidrikkene indeholder koffein svarende til et lille krus kaffe, og koffeinmængden giver problemer for deres begrænsede kropsvægt. Det er klart, at en dreng på 50 kg ikke kan klare så meget koffein som en voksen på 90 kg. Dertil kommer, at energidrikkene er læskedrikke, som er nemmere at drikke mange af over kort tid end kaffe.

Energidrikke overskrider koffeingrænsen for unge

Børn og unge bør ifølge Sundhedsstyrelsen maksimalt få 2,5 mg koffein om dagen pr. kilo kropsvægt. Det betyder, at en kropsvægt på 50 kg udløser et koffeinmaksimum på 150 mg. Energidrikke indeholder typisk 80 mg pr. 250 ml, så en halv liter overskrider allerede den anbefalede grænse. Det er ikke unormalt, at børn og unge drikker energidrikke i litervis ved særlige lejligheder.

Resultatet er rystende hænder, forhøjet blodtryk og ujævn hjerterytme, der kan blive så voldsom, at de vælger at kontakte Giftlinjen ved Bispebjerg Hospital. Der er sjældent noget livstruende ved et hjerte, der galoperer derudaf på grund af koffein, men under tiden vælger Giftlinjen alligevel at anbefale de unge at søge læge.

Det får den ansvarlige overlæge fra Giftlinjen, Gesche Jürgens, til at opfordre supermarkederne til en anden placering af drikkene.

– Energidrik ligner sodavand, men det bør stå sammen med alkohol i supermarkederne og kiosker, for det kan have en voldsom effekt på kroppen, siger hun til Jyllands-Posten.

Flyt energidrikkene fra sodavanden

Men der er andre problemer med energidrikkene end de umiddelbare forgiftningssymptomer. Energidrikkene kan også skabe en afhængighed, der minder om tobaksafhængighed. Drikkene kan ødelægge nattesøvnen og koncentrationsevnen i skolen, ligesom kombinationen med koffeinen i chokolade og sodavand let giver børn og unge et markant overforbrug.

Forbrugerrådet Tænk anbefaler da også supermarkederne, at de stopper med at sælge energidrikke i halvlitersemballage, ligesom de bør fjerne dem fra sodavandshylderne. Det afviser både Coop og Dansk Supermarked, der anfører, at de blot følger gældende lovgivning.

Kilde: jp.dk

Forrige artikelBitter jul

Næste artikelFlere kasketter giver uklarhed