Energien flyder ind og ud – negativt og positivt

Af: Malene Tonnung / Foto: Colourbox

Vi ved, at strøm er energi, der vækker vores elektriske apparater til live, når vi tænder for dem. Men vidste du, at energien også kan være usynlige stråler eller bølger, der rent faktisk påvirker os? De kan både være dårlige for helbredet – eller modsat: Lindre og påvirke vores krop i den rigtige retning.

Denne artikel handler ikke om at sove i pyramider eller troen på, at der er mere mellem himmel og jord. Her må vi måske skuffe et par læsere. Til gengæld skal der nok også være et par af jer, der om lidt tænker: arrhh, kan det nu også passe? For selvom vi både kan måle energi, stråler og bølger i verden omkring os, så er mange fortsat skeptiske over for det, vi ikke kan se eller umiddelbart mærke.

Overordnet kan denne energi deles op i to – ligesom på et batteri: En positiv og en negativ gruppe. Og for at gøre det hele lidt snørklet, så er positive ioner negative for vores helbred, mens vi gerne vil have de negative ioner. Forvirret? Så hold tungen lige i munden, når vi forsøger at dele historien op her – i en positiv og en negativ:

 

Den negative side af fremskridtet

De fleste af os husker nok ‘karseforsøget’, hvor fem danske skolepiger lavede forsøg med at lade karse gro i henholdsvis almindelige omgivelser og udsat for wifi-stråling. Forsøget var simpelt, men let at forstå: Udsat for strålingen klarede spirerne sig ikke særligt godt i forhold til de andre karsespirer. Forsøget blev siden slået hen for at være for uvidenskabeligt (for lidt kontrol med temperatur osv.) Men det vakte alligevel en uro hos mange – også forskere, som sidenhen har gentaget forsøget med nogenlunde lignende resultater: Strålingen påvirker levende planter.

Historien stopper desværre ikke ved forkrøblede karsespirer. Der er endnu mere foruroligende statistik, når det kommer til vores liv i det trådløse samfund. Siden mobiltelefonen landede i lommen hos de fleste af os, har der været spekulationer om, hvorvidt strålingen påvirker os. Indtil videre har de fleste undersøgelser – hvoraf hovedparten er sponsoreret af mobilindustrien – afvist, at der er helbredsrisiko. Sundhedsstyrelsen har manet til forsigtighed, men ikke gået ud i nogen større kampagner eller advarsler omkring brug af mobiltelefoner.

Siden er antallet af tilfælde af hjernekræft steget drastisk. Nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at nye diagnoser af hjernekræft er steget med op til 75 pct. siden 2003. Det var også året, hvor 3G mobiltelefoni blev introduceret i Danmark.

Desværre viser statistikken ikke, om der er tale om en stigning i henholdsvis god- eller ondartede kræfttyper, men tal fra USA og Holland viser her en stigning i den mest ondartede form for hjernekræft, såkaldt glioblastoma, hvor overlevelsesprognosen er meget lav.

Da Kræftens Bekæmpelse i 2012 meldte ud om en ”voldsom stigning i nye tilfælde af aggressiv hjernekræft”, udtalte en tidl. leder i Kræftens Bekæmpelse, Dr. Joachim Schüz, til fagbladet Microwave News, at han ikke mente, at stigningen kunne forklares udelukkende med bedre diagnostik.

Der er altså reelt tale om flere tilfælde, som ikke skyldes, at lægerne er blevet bedre til at opdage kræften.

Kan kræfttilfældene skyldes mobiltelefoner? Det er der fortsat diskussion om, men stadig flere uvildige studier peger i den retning. Et stort forskningsprojekt fra USA’s National Toxicology Programme fandt for nylig en sammenhæng mellem mobilstråling og øget forekomst af hjernekræft i dyr, der udsættes for mobilstråler.

En svensk undersøgelse har konkluderet, at unge, som begynder at bruge mobiltelefon før 20 års-alderen, har fem gange så stor risiko for senere at blive diagnosticeret med hjernekræft. Den svenske forskning, under ledelse af Dr. Lennart Hardell, blev af Verdenssundhedsorganisationen WHO i 2011 hædret for at være af bedste kvalitet.

Desværre er brugen af mobiltelefoni før 20 års-alderen ikke kun udbredt, men nok mere normen end undtagelsen. Ligeledes har undersøgelser vist, at der er sammenhæng mellem et storforbrug af mobiltelefoni og øget kræftforekomst i hjernen. Her defineres storforbrug som 30 minutter om dagen over en 10-årig periode. Et forbrug, der nærmere kan betegnes som gennemsnitligt for store dele af befolkningen.

I andre lande indføres der forbud og reguleringer. Mens vi her i Danmark lurepasser lidt på udviklingen, og nærmest omfavner mulighederne for at være på de trådløse netværk og mobilen – uanset, hvor vi befinder os – er man i nogle andre lande begyndt at regulere de trådløse netværk. F.eks. har Frankrig forbudt trådløst internet i daginstitutioner samt pålagt, at trådløst internet i grundskoler slukkes, når den ikke aktivt bruges i forbindelse med undervisning. I Belgien må man ikke markedsføre eller sælge mobiltelefoner til børn under syv år.

Helt tilbage i 2007 begyndte myndighederne i Tyskland at fraråde, at der bruges trådløst wifi. I Canada begyndte flere canadiske skoler i 2012 at fjerne wifi i skolerne. Selv Ruslands øverste strålingsmyndighed har i 2012 frarådet, at børn bruger trådløst internet i skoler og børnehaver.

I 2009 vedtog Europa-Parlamentet en resolution, hvor der opfordres til bedre oplysning om sundhedsrisici ved radiofrekvent stråling, og at der tages beskyttende foranstaltninger i forhold til specielt børn og unge.

Så hvad kan man selv gøre? I Danmark er vi lige nu overladt til vores egen fornuft og kan ikke forvente beskyttelse i form af regulativer og forbud. Men vi kan også selv gøre noget for at begrænse vores udsættelse for de trådløse stråler:

Sluk for dit trådløse netværk, når du ikke bruger det – f.eks. om natten, hvor din krop skal regenerere og genopbygge. Brug f.eks. et tænd/sluk ur.

Bruger du mobilen som vækkeur, så sæt mobiltelefonen på “flight mode”, mens du sover, men læg den længst muligt væk fra dig. Mest optimalt er at undgå mobiltelefoner i soveværelset/børneværelset.

Brug altid headset, når du taler i mobil – gerne med ledning (ikke trådløst), da du så undgår at have mobilen tæt på hovedet.

Brug antistrålingscover eller poser til mobiltelefoner, babyalarmer m.m.

Brug evt. ‘surfertæppe’, når du sidder med computeren i skødet.

Der findes allerede forskellige forhandlere på markedet, der har specialiseret sig i beskyttelse mod trådløse netværk – f.eks. Radicover.dk og Safehealth.dk

 

Positivt for helbredet med negative ioner

På den mere positive side – rent helbredsmæssigt – er vi omgivet af Moder Jord, der i sig selv fungerer som et stort batteri. Jorden bliver konstant genopladet af solen, af lynnedslag og den indre kerne.

Gennem jordoverfladen pulserer elektroner, som påvirker os. Den negative overfladespænding stiger og falder i takt med solens stilling, og påvirker således vores døgnrytme, hormonsystem og helbred generelt. De negative ioner, som vi kommer i kontakt med, når vi rører ved jorden, er absolut ikke negative for helbredet – tværtimod hjælper de os til at aflade, hvilket kan være tiltrængt i en tid, hvor vi er konstant i kontakt med elektriske apparater og trådløse netværk. Den lavfrekvente stråling (ELF) og de elektromagnetiske felter, der skabes af vores systemer, har indflydelse på vores udskillelse af søvnhormonet melatonin. Det skaber også frie radikaler i kroppen, som rent faktisk let kan måles med et multimeter.

Det giver udtrykket ‘i kontakt med naturen’ en ny mening. Men det er lige præcis det, vi trænger til: At sætte vores fødder ned på den bare jord, at kramme et træ eller mærke havet omslutte vores krop. Studier har vist, at når vi påvirkes af de negative ioner fra jorden, så sker der interessante ting i vores krop.

For eksempel afhjælper påvirkningen fra jorden sammenklumpning af blodet. Overfladen af røde blodlegemer bærer en negativ elektrisk ladning, der opretholder afstanden mellem celler i blodbanen. Jo stærkere den negative ladning er – jo større er potentialet for, at celler frastøder hinanden, hvilket ‘fortynder’ blodet og øger gennemstrømningen. Forsøg har tydeligt vist forskellen hos testpersoners blod – før og efter jordforbindelse.

Det er også denne effekt, der sætter gang i en mere effektiv udrensning af kroppen, som bevirker, at mange med inflammation og smerter oplever en klar forbedring af deres symptomer ved at dyrke ‘earthing’, som den bevidste kontakt med jorden også kaldes. De frie radikaler, som den lavfrekvente stråling skaber i kroppen, er i den grad også skadelige for helbredet, da det øger inflammationen.

Hvad er gået galt? Kunne vi spørge os selv … Siden vi i dag ikke automatisk får den helbredspositive effekt fra jorden? Vi bor i velisolerede huse, vi går på gummisåler, vi opholder os indenfor i miljøer, der er fyldt med positive ioner som påvirker os negativt.

Tidligere gik mennesket på jorden i bare fødder, eller med lædersåler, der ikke udelukker de negative ioner i så høj grad som gummisålerne. Vi sov på jorden og badede i naturens vandbassiner.

Mange nyder i dag at være ude i naturen, at vinterbade eller rode i haven. En af grundene til glæden og velværet ved at være i kontakt med naturen er højst sandsynligt den usynlige påvirkning, der sker af vores system, når vi udsættes for de negative ioner.

Mange sover bedre, når de har været i kontakt med jorden, da kontakten påvirker vores døgnrytme og hormonsystemet, som står for at udskille søvnhormonet melatonin.

Så hvad kan man selv gøre? Ja, det er egentlig simpelt: Du kan tage sko og strømper af og rende ud på græsplænen – bare et kvarter kan gøre en forskel. Du kan bade året rundt i havet.

Er du af den mere kuldskære slags – eller ved du godt, at det får du da ikke gjort, så findes der faktisk både måtter, lagner og andre remedier, som du kan jordforbinde, så du er i kontakt med jorden, mens du sover eller sidder ved computeren. På barfodet.dk kan du både læse mere og finde produkter, der kan hjælpe.

Et dansk firma, Care4life, tilbyder i dag desuden et apparat, der ved hjælp af elektromagnetismen afgiver pulserende magnetfelter i det lavfrekvente område (under ca. 100 Hz.) svarende til de felter, som mennesker og dyr selv frembringer. Både til klinikbrug og hjemmebehandling – men endnu ligger apparaterne i den dyre ende. Behandlingen forbedrer blodcirkulation, udrensning og stofskiftet, og er derfor allerede populært hos patienter med smerter.

Kilder og referencer:

Officielle statistikker for nye kræfttilfælde 2009-2015: http://esundhed.dk/sundhedsregistre/CAR/CAR01/Sider/Tabel.aspx

http://www.worldneurosurgery.org/article/S1878-8750%2811%2900686-3/abstract

http://www.ejcancer.com/article/S0959-8049%2814%2900718-7/abstract

http://microwavenews.com/news-center/ntp-cancer-results

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19513546

http://microwavenews.com/short-takes-archive/spike-brain-cancer-denmark

http://barfodet.dk/

http://www.care4lifemedico.dk

5 kommentarer

 • Kirsten Maise Pedersen siger:

  Sundhedsstyrelsen/SIS hævder, at de følger forskningen tæt og at vi i Dk følger anbefalinger for grænseværdier fra Europarådet baseret på ICNIRP. Dette er ikke sandt, eller en “alternativ/forældet sandhed”, for Rådet kom med nye og ekstremt lavere anbefalinger i Resolution 1815 i 2011 – altså for hele seks (6) år siden; og Gud ved, hvor mange skadede liv og helbred? Her er uddrag, bl.a. om ICNIRP:

  8.1.1. take all reasonable measures to reduce exposure to electromagnetic fields, especially to radio frequencies from mobile phones, and particularly the exposure to children and young people who seem to be most at risk from head tumours;

  8.1.2. reconsider the scientific basis for the present electromagnetic fields exposure standards set by the International Commission on Non-Ionising Radiation Protection, which have serious limitations and apply “as low as reasonably achievable” (ALARA) principles, covering both thermal effects and the athermic or biological effects of electromagnetic emissions or radiation.

  8.3. concerning the protection of children:
  8.3.1. develop within different ministries (education, environment and health) targeted information campaigns aimed at teachers, parents and children to alert them to the specific risks of early, ill-considered and prolonged use of mobiles and other devices emitting microwaves;

  8.3.2. ban all mobile phones, DECT phones or WiFi or WLAN systems from classrooms and schools, as advocated by some regional authorities, medical associations and civil society organisations.
  http://ehsf.dk/dokumenter/Resolution-1895-2011-original.pdf
  Eller dansk oversættelse http://ehsf.dk/dokumenter/Resolution-1815-og-rapport-dansk.pdf

  Europarådets (6 år gamle) anbefalede grænseværdier for radiofrekvent stråling fremgår af flg oversigt:

  10.000.000 µW/m2 – FCC (USA) OET-65.
  9.000.000 µW/m2 – ICNIRP 1998 : WHO, Danmark m.fl.
  100.000 µW/m2 – Rusland og Italien.
  1.000 µW/m2 – Bioinitiative Rapport, 2007.
  1.000 µW/m2 – Europarådets Resolution 1815, 2011 (Peak 0,6 V/m). Akut.
  170 µW/m2 – Seletun Statement, 2010.
  100 µW/m2 – Europarådets Resolution 1815, dok. 12608, 2011 (Peak 0,2 V/m). På sigt.
  10 µW/m2 – Salzburg udendørs, 2002.
  10 µW/m2 – Kalle Hellberg, Maxicom AB, 2003.
  3 µW/m2 – Bioinitiative Rapport, revideret 2012.
  1 µW/m2 – Salzburg indendørs, 2002.
  1 µW/m2 – Kalle Hellberg, Maxicom AB, revideret 2004.
  1 µW/m2 – EHS Foreningen, opholdsrum, 2011 (Peak 0,02 V/m).
  1 µW/m2 – Burgerforum BRD, opholdsrum, 1999.
  0.1 µW/m2 – Stråling fra solen under store solstorme.
  0,01 µW/m2 – Burgerforum BRD, soverum, 1999.
  0,000002 µW/m2 – NB. Mobiltelefoner kan fungere ned til dette niveau, PowerWatch.
  0.000001-0.00000000001 µW/m2 – Naturlig baggrundsstråling, Karolinska 1997.

  Danmark har valgt at lægge sig op af ICNIRP, International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection, der er en selvvalgt, privat institution, som primært repræsenterer militæret og teleindustrien. Biologer har længe været på banen med deres erfaringer og forsøgt at opnå lydhørhed, og derfor er listen udvidet med langt mere seriøse grænseværdier, som tager højde for de biologiske effekter, der opstår ved udsættelse for radiofrekvente signaler.

  Over 200 EMF-forskere fra hele verden udsendte i maj 2015 en appel til WHO, FN og FN-medlemslande, hvor de tilskriver en mere end tre-dobling i hjernekræft hos “yngre mennesker” til udbredelsen af mobil- og trådløs telefoni/teknologi. “Vi har skabt noget, der skader os og det er på vej ud af kontrol”. “Det skader de levende celler i vores kroppe og slår mange af os ihjel før tid.” Der bliver ikke lagt fingre imellem – men det gør kræft heller ikke, når det rammer. https://vimeo.com/123468632

  Den franske kræftspecialist og EHS-/MCS-ekspert, Dominique Belpomme, skriver i sin bog fra sidste år.

  “Fremlæggelse af evidensen for intolerance overfor elektromagnetiske felter og/eller kemiske stoffer åbner døren for en bredere forståelsesramme for sygelighed. For påvirkning heraf på organismen ser ud til at være mere omfattende end man først troede. Udvikling af disse to typer intolerance må således tages i betragtning. Særligt hos børn må man frygte, at der opstår store problemer, som hænger sammen med elektromagnetiske felter, på grund af deres ekstreme sårbarhed heroverfor. I min konsultation har jeg haft småbørn på 2-3 år og selv spædbørn på 3-4 mdr, som skriger af smerte, mens de peger med fingrene på deres tinding, når de tilfældigvis befinder sig i nærheden af en tændt Wi-Fi.

  Jeg har undersøgt større børn og teenagere, som har ondt i hovedet og lider af opmærksomheds-, koncentrations- og hukommelsesforstyrrelser, hvor jeg har fået oplyst, at der i skolen eller i gymnasiet er installeret en mobilmast eller et Wi-Fi anlæg og at lærerne ikke forstår, hvorfor de unge ikke kan læse og skrive og/eller har adfærdsproblemer. Men intolerancen overfor elektromagnetiske felter kan blive så alvorlig, at barnet ikke kan gå ind i sin klasse og helt enkelt nægter at gå i skole. I sidste ende er det klart, at risiko for udvikling af en psykose ikke kan udelukkes, selvom vores nuværende viden ikke har ført bevis for det.

  I min konsultation har jeg også set unge, der har et misbrug af deres mobiltelefon (adskillige timer om dagen) og som fremviser en klinisk-biologisk tilstand som nærmer sig Alzheimers syge, heriblandt en 15-årig, som havde sovet 3-4 år med sin tændte mobiltelefon mod øret og som var blevet så syg, så han måtte holde sin mor i hånden, fordi han ikke kunne finde døren i konsultationsværelset, da de skulle gå.

  På samme måde er der risici, når gravide kvinder udsættes for elektromagnetiske felter, med konsekvenser for abort, udvikling af medfødte skader hos babyen eller senere udvikling af alvorlige neuro-psykiatriske tilstande hos barnet. Evidensen for disse risici er undervejs i et studie.” “Comment naissent les maladies…” (Hvordan sygdomme opstår) s. 218-219.

  Fysiker og tidl. mikrobølgevåbenekspert hos Royal Navy, Barrie Trower, siger direkte: “I think that anyone who puts WiFi into a school, should be locked up for the rest of their life. I really do. They are not fit to walk on the surface of this planet, because they haven’t looked at the research.”

  Kunne der være en sammenhæng og ligge andet til grund for børnelæge Karen Tilmas 150 lægeerklæringer på to år til børn med alvorlige stresssymptomer end “blot” for lange skoledage?

  Må 2017 være året, hvor danskerne får øjnene op for alvoren – og ikke mindst myndighedernes massive svigt. Danmarks Radio korrigerede forleden et opslag på tekst-tv. Det formastelige var sket, at vist Norge havde overhalet Danmark som verdens lykkeligste. Korrektionen bestod i, at der indgik så mange variable faktorer, så det kunne rent faktisk lige så godt stadig være os, der lå nr 1. Vi var åbenbart blevet ramt på selvfølelsen.
  Det fik mig til at tænke på en kommentar fra vores egen, nu længst pensionerede forsker, Sianette Kwee, der forsøgte at advare i årevis (Naturli har også bragt artikler med hende). Hun sagde engang, at det er som om befolkningen ikke må vide noget om det her, men til gengæld, så dør vi lykkelige.

 • inge liivå siger:

  Dejligt at der kommer focus på hvad den trådløse teknologi gør af skade på kroppen. Jeg er elektro hyper sensitiv og har været det i ca. 12 år. Nu arbejder jeg som tlf rådgiver for de mange mennesker som tilfældigt finder ud af at det er den trådløse teknologi der gør dem syge. Hovedpine, stress, sitren/uro i kroppen, søvnbesvær, sterilitet, lysfølsomhed er bare nogle af symptomerne. Lad os sammen hjælpes ad med at fortælle sandheden, så det enkelte menneske har mulighed for selv at vælge at beskytte sig selv og ikke mindst børnene. Sandheden vil altid komme frem på et tidspunkt, lad det være nu

 • Henning-Buerup Jørgensen siger:

  Tak til Malene Tonnung , for interessant Information om synlige og usynlige Energier og Straaler. Den helbredsskadende radiofrekvente elektromagnetiske Straaling er jeg selv overfølsom overfor. Men saa tænk paa Børnene, som ubeskyttet, og i daglig psykisk og fysisk Udvikling, i Skoler og Institutioner udsættes for, hvad jeg mener er et Overgreb paa Børnenes Helbredsmæssige Udvikling, ved konstant af blive bombarderet med disse usynlige helbredsskabende Straaling fra Skoler og Institutioners WiFi, IPads, Laptops ,Iphones, traadløse Smartboards og Computere.

 • Bianca Sadusky siger:

  Mobilmaster overalt i byen , København, er også et kæmpe problem. Den manglende viden og oplysning om EMF, sammenhængene, forskningen på området og hvad man selv kan gøre og hvilke kampe vi som befolkning skal tage på os er skræmmende i netop befolkningen i Danmark. Og når man får øjnene op, tror man det er løgn – hvad der er tilladt i fx skoler. Især problematisk når der ER hjælp at hente for at forbedre vilkårene og tage forsigtighedsprincippet i brug uden tab.

 • Pernille Schriver siger:

  Super godt og let forståeligt skrevet. Dejligt.
  Vi er mange som arbejder på at få budskabet om trådløs teknologis slagside igennem til især børnefamilier. Børn er langt mere udsat end voksne.
  Vi har brug for at forældre som tør sætter en debat i gang på i deres kommune, i skolen eller i børnehaven om emnet, som både omfatter det yderst bestrålede miljø børn i Danmark færdes i hverdag, men også skærmtids-problematikken. Der er ikke andre, som passer på jeres børn i forhold til stråling end jer forældre. Der er ikke bevidsthed nok endnu om emnet i Danmark, desværre.
  Jeg kommer gerne ud og holder et fagligt og sagligt oplæg om Børn, Unge og trådløst IT, som eventuelt kan sætte en proces i gang på jeres skole, i jeres kommune eller i jeres barns børnehave. http://www.marslevgaard.dk/432351707

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *