Nyheder

Engelsk syge er vendt tilbage

28. oktober 2013

Engelsk syge, der var udbredt i Victoria-tidens England, er ved at vende tilbage blandt engelske børn og unge. Årsagen skal findes i børn, der er for lidt ude og spiser for lidt fed fisk.

Engelsk syge skyldes mangel på D-vitamin

Engelsk syge, der også er kendt som rakitis, var særlig udbredt i storbyerne i England omkring 1900. Den skyldes mangel på D-vitamin og resulterer i svage knogler eller deforme skeletdele, eksempelvis hjulbenethed. Symptomerne viser sig særligt i de perioder, hvor skelettet skal vokse mest. Det er hos børn i alderen fra tre måneder til halvandet år og hos unge i puberteten. Hvis vi ikke får tilstrækkeligt med D-vitamin, kan vi ikke optage de fornødne mængder af kalcium og fosfor til vores knogler.

Børnene i Victoriatidens England fik for lidt sol i lejekasernernes baggårde, og fed fisk eller andre D-vitaminkilder var sjældne forekomster på fattiglemmernes middagsborde.

Rakitis er vendt tilbage pga. computere og dårlige madvaner

Siden blev sygdommen så godt som udryddet i den vestlige verden, men nu er den vendt tilbage til Storbritannien. Denne gang skal årsagen ikke findes i ringe adgang til D-vitaminkilder i kosten eller beklumrede og mørke baggårde. I dag skal årsagen findes i børnenes mangel på udeliv, fordi computeren, iPad’en m.v. tager tiden, dårlige kostvaner samt forældrenes overdrevne frygt for hudkræft. Forældrene smører deres børn ind i et tykt lag solcreme og forhindrer dermed kroppen i at danne D-vitaminer med hjælp fra solens stråler.

Sådan undgås engelsk syge

Der er endnu ingen meldinger om øget forekomst af rakitis blandt danske børn i puberteten, men når det sker i Storbritannien, skal vi nok belave os på, at det også kan ske her.

Forebyggelse er udetid i solen året rundt, masser af D-vitaminer i kosten, herunder fed fisk, kød, fedtstoffer som smør og olie, æg, ost og mælk. Og så skal vi måske være knap så kræftforskrækkede i sommerhalvåret. Når først vinterblegheden er erstattet af en lys, brun glød, behøver huden ikke nødvendigvis store mængder af solcreme. Det vigtigste er, at huden ikke bliver skoldet.

Rakitis er ikke en farlig sygdom

Endelig kan rakitis dog også skyldes andet end for lidt sol og for lidt fisk. D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, og optagelsen af vitaminet kan forstyrres af en tarmsygdom som cøliaki, hvor tarmens evne til at optage fedt fra kosten er forringet.

Hvis et barn har fået konstateret rakitis, vil to til fire måneders D-vitamintilskud være nok til at rette op på vitaminmangelen. Hvis barnet har udviklet hjulbenethed eller andre defekter, vil det almindeligvis rette sig i løbet af nogle få år.

Kilder: vg.no, sundhed.dk

Forrige artikelChristiane Schaumburg-Müller: Alle kan lide at se godt ud!

Næste artikelA-vitamin kan ses!

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.