Nyheder

Ensomhed kan aflæses i ansigtet

Alverdens rynkecremer eller sund livsstil kan ikke modvirke dine følelser. Du ældes hurgtigere, hvis du er ulykkelig eller ensom.

Foto: Shutterstock
9. november 2022

Alverdens rynkecremer eller sund livsstil kan ikke modvirke dine følelser. Du ældes hurgtigere, hvis du er ulykkelig eller ensom.  

De store producenter af skønhedsprodukter tjener svimlende summer på at have vidundermiddelet mod rynker. Selvom rynker i ansigtet en naturlig del af aldringsprocessen, vil navnlig mange kvinder gerne udsætte processen lidt.  

Studie viser sammenhæng mellem ældning og ensomhed

Det er almindelig viden, at rygning er skidt for huden. Men nu viser et amerikansk ledet studie, at to følelser accelererer aldringsprocessen hurtigere end rygning. Ulykkelighed og ensomhed gør dig gammel hurtigere.  

Forskerne har kigget på en række forskellige fysiske og mentale markører, så de kunne se, hvordan de påvirker den biologiske aldring af kroppen. 

Det viste sig, dårlig nattesøvn, følelsen af ensomhed og at være ulykkelig havde markant større negativ indvirkning på ældningsprocessen, end rygning har. 

– Kroppen og sjælen er forbundet – det er vores hovedbudskab, forklarer forskningdirektør Fedor Galkin til tidsskriftet Aging-US. 

Data fra næsten 5000 kinesere

I tidsskriftet forklarer forskerne, hvordan det lykkedes dem at bygge en digital ældningsmodel, som de havde baseret på data, der var indsamlet i 2015 fra 4.846 voksne kinesere. Man undersøgte i alt 16 forskellige biomarkører i blodet, herunder kolesterol og glukose. Derudover så de på blodtryk, BMI og lungefunktion.  

Derved kunne forskerne beregne ældningshastigheden hos 2.617 personer med sygdomme som slagtilfælde, leversygdomme og lungesygdomme. Sygdomme, der alle er kendt for at fremme ældningen af kroppen. De sygdomsramtes ældning var mere fremskreden, end den var hos 4.451 raske voksne med samme kronologiske alder, køn og geografiske placering. 

Den gennemsnitlige effekt af de forskellige sygdomme bevirkede, at der blev lagt 18 måneder til personernes faktiske alder. 

Næsten to år ældre end deres faktiske alder

De blev dog ekstra overraskede, da de kiggede på psykologiske faktorer. Her fandt de, at folk, som følte sig ulykkelige eller ensomme, i gennemsnit fik lagt 19,8 måneder til deres biologiske alder. 

Til sammenligning blev rygere med samme beregning vurderet til at være 15 måneder ældre ifølge ikke-rygere af samme alder. 

Der er dog udelukkende tale om model-beregninger, og forskerne har endnu ikke fulgt op på resultaterne for at se, om personer med psykologisk belastende problemer rent faktisk ældes hurtigere. 

Så med andre ord: Hvis du vil udsætte rynkerne i ansigtet lidt, skal dig opsøge fællesskaber og finde indhold i dit liv, hvis det mangler. Det er også gavnligt i mange andre henseender. Det er velkendt, at ensomme mennesker dør tidligere – bl.a. fordi ingen bemærker, hvis de begynder at skrante.

Kilde: Sciencealert.com 

Forrige artikelEn forstørret testikel

Næste artikel6 tip til at finde ro i den urolige krop

Thomas la Cour

Journalist

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.