Nyheder

Er bæredygtige produkter virkeligt bæredygtige?

7. november 2016

Er et produkt bæredygtigt, hvis produktionen eller bortskaffelsen af materialer skader miljøet? Et nyt ph.d. projekt efterlyser klarere definition af begrebet bæredygtighed.

Slår man ’bæredygtig’ op i Den store danske står der: ”En brug af Jordens resurser, der skaber balance mellem udnyttelse og beskyttelse, så vi ikke ødelægger vort livsgrundlag(..)”

Men faktisk findes der flere bæredygtige produkter, hvor man kan sætte spørgsmålstegn ved bæredygtigheden. Eksempelvis hvis produktionen eller bortskaffelsen af materialerne skader miljøet. Et nyt ph.d.-projekt sætter fokus på begrebet bæredygtighed og efterlyser en klarere definition af, hvornår et produkt er bæredygtigt.

– Når vi siger, at arkitektur, teknik og industrielt design er bæredygtigt, hvad er det så egentlig, vi mener? Hvis vi påstår, at designet sigter mod at gøre den idustrielle proces forenelig med naturlige processer i miljøet, er vi nødt til at have en form for måleenhed for, om vi har opnået det. Ellers kan de fremtidige generationer ikke få gavn af, hvad vi laver, siger Karina Vissonova der har skrevet ph.d.-afhandlingen til Videnskab.dk.

Hun har analyseret bæredygtigheden af arkitektur, teknik og industrielt design. Her fandt hun ud af, at stort set alle bæredygtige design har bivirkninger som materialer, der er giftige for miljøet, eller materialer der ikke kan nedbrydes.

 

Vindmøller og solceller

I Danmark er vi kendt for vores bæredygtige vindmøller, der bruger vedvarende energi. Men Karina Vissonova mener, at vi bør være mere kritisk overfor at karakterisere vindmøllen som bæredygtig.

– Vi går ud fra, at vindmøller selvfølgelig er bæredygtigt design, da de erstatter mere skadeligt design. Men den måde, vindmøller er konstruerede på, er ikke særlig bæredygtig. Når vindmøllerne er færdige med at virke, og de 60 meter lange vinger tages ned igen, kan man ikke genbruge dem, siger hun.

Det skyldes at plastikfibrene, der bliver brugt i vingerne, ikke kan separeres og dermed ikke kan bionedbrydes.

Et andet eksempel på et design, hvor man kan sætte spørgsmålstegn ved bæredygtigheden, er solceller. Solceller bruger sølv til at producere energi. Men sølv er et dyrebart mineral. I 2012 blev der produceret 24.000 ton sølv, og da der kun er ca. 540.000 tons sølvreserver tilbage på Jorden, vil der om 22 år ikke være mere sølv på kloden. Det viser en undersøgelse af tænketanken Cumulus, som Karina Vissonova har brugt i sin ph.d.

Karina Vissonova mener, at et produkts bæredygtighed bør defineres ud fra, hvor meget der er taget højde for bivirkninger af produktionen og den senere bortskaffelse af materialerne.

 

 

Fire kategorier for bæredygtighed

Karina Vissonova har opstillet fire kategorier af bæredygtige produkter.

  • Produkter, der har en meget bæredygtig funktion, men som er fremstillet af svært skadelige materialer. I denne kategori findes vindmøller, elbiler og LED-lys.
  • Produkter, som har en bæredygtig funktion, og også har en forbedret struktur i forhold til færre bivirkninger, men stadig for eksempel har giftige materialer. Det kan være gulvtæpper, der er designet til at rense luften.
  • Produkter, som ikke har en bæredygtig funktion, men som let kan nedbrydes eller genbruges og dermed kaldes bæredygtige, for eksempel genanvendeligt og biologisk nedbrydeligt emballage.
  • Produkter, som både har så rene materialer som muligt, men som også leverer høj funktionalitet i forhold til bæredygtighed. Et eksempel er vandtårne, der er ved at blive etableret i Etiopien, som ved hjælp af lokale materialer samler kondens fra luften og bliver til reproducerbart vand. Projektet kaldes ’Warka Water’.

 

Kilde: Videnskab.dk

 

 

Forrige artikelBeskyt nakke og skuldre med en lille indsats

Næste artikelUndgå mikroplast i indkøbskurven