Nyheder

Er dåsefisk egentlig sundt?

10. august 2009

Frisk fisk smager godt, men kan indimellem være svært at få fat i. Spørgsmålet er, om makrel og tun på dåse er lige så sundt?

Spis fisk og fiskepålæg – flere gange om ugen. Sådan lyder rådet fra Fødevarestyrelsen. Frisk fisk er nemlig godt for hjertet. Det er godt for øjnene, og det nedsætter risikoen for kræft. Men hvad med fisk på dåse?

Spørgsmålet er besvaret af netportalen videnskab.dk, som har talt med Karsten Olsen fra Det Biovidenskabelige Fakultet, LIFE, på Københavns Universitet.

Han konkluderer, at dåsefisk basalt set stadig er sundt, men ikke helt så sundt som den friske vare, fordi nogle af de sunde fedtstoffer ændrer karakter. Det er dog et spørgsmål om få procents forringelse i forhold til den friske vare.

“Du får stadig en betragtelig del af de sunde omega-3-fedtsyrer. Konserves er bestemt en god måde at opbevare ting på i lang tid, og derfor er der intet forgjort i at spise fisk fra dåsen,« forklarer Karsten Olsen, der er lektor i fødevarekemi på LIFE's Institut for Fødevarevidenskab.

Lugt af gammel fisk

Ifølge Karsten Olsen er der dog en ulempe ved at spise dåsefisk: Lugten. Hvadenten det er makrel, tun eller torskerogn vil fedtet i dåsefisken oxidere, så det bliver harsk. Derfor forsvinder noget af den gode smag i forhold til frisk fisk.

»Man kender lugten fra en lidt gammel fisk, som har en umiskendelig luft af – ja, fisk, netop fordi fedtstofferne oxiderer. Man får blandt andet luften fra en dåse makrel i tomat. Det er en naturlig reaktion, og det er også derfor, man lukker fiskeolie inde i kapsler. Men det er altså ikke et problem at spise fisk på dåse eller for den sags skyld frossen fisk,« siger Karsten Olsen til videnskab.dk.

Forrige artikelMænd lever sundere

Næste artikelRygere vildledes af smart design