Er ”fugt” ikke et indeklimaproblem i boliger? Nej, det kan også være en tilstand i kroppen. En tilstand som kan skabe masser af kvaler.
Noget af det sværeste ved at lære kinesisk medicin er at glemme alt, hvad du ved eller har lært tidligere.
Og så åbne op for en ny verden af begreber, et helt nyt syn og et helt nyt sprog.
Men det er til gengæld også noget af det mest meningsfyldte, jeg har tilegnet mig.
Du ved måske fra kinesiske skrifttegn, at deres sprog taler meget i billeder?
Deres sprog er meget mere malerisk end vores.
Og de billeder bruges faktisk i deres måde at se kroppen på.
Så fugt er noget, der danner skimmel i boliger, men altså også noget, kroppen kan lide af. En diagnose.
I det hele taget bruges der ofte klimatiske termer til at beskrive mennesket.
Du kan måske godt se, at et menneske der er helt rød i hovedet og har sveden piblende fra panden lider af ”hede”
At en gammel kvinde, tynd og benet, har ”tørhed”
En bleg, gennemsigtig og kuldskær person kan have ”kulde”
Et menneske der er svimmel, kan have ”vind” inde i kroppen.
Og måske kan du godt fornemme at hvis du rører ved en buttet person, så kan vedkommende virke lidt som dej, og det er det vi kalder ”fugt”? Og hvis denne ”fugt” koger ind, kan blive til en endnu mere klæbrig substans og hedder nu ”slim”. Slim kan sidde i kroppens væv eller ophobes i lungerne og så har du hoste med opspyt, rallende vejrtrækning osv.
Det er alligevel ikke så mærkeligt, vel?
Alle disse klimatiske billeder bruges som sagt i det kinesiske diagnosesprog.
I denne omgang kigger vi nærmere på fugt. Og for at forstå det skal vi lære milten at kende.
Milten er jo et lidt sjovt organ, for du kan egentlig leve uden den.
Og måske henviser kineserne egentlig heller ikke til milten.
Det var nemlig sådan, at dengang den kinesisk fysiologi skulle kortlægges, måtte man ikke obducere folk. Hvis man skar i døde kroppe, risikerede man, at deres sjæl fløj ud som et spøgelse. Derfor gættede man sig frem til det meste (og måske skar man en lille smule, når ingen så det, for ellers har de godt nok været gode til at gætte).
Men lige med milten har de måske taget fejl af milt og bugspytkirtel. I hvert fald tillægges milten flere af de funktioner og egenskaber, som vi ved, at bugspytkirtlen står for. I daglig tale bruges også at sige milt/pancreas, eller bare MP. Pancreas er latin for bugspytkirtel.
Men jeg kalder den nu altså milten, som den klassisk uddannede akupunktør jeg er.
Den har med blodsukker, omsætning og fordøjelse at gøre, og i akupunkturens verden bl.a. også med vores muskler og lemmer at gøre.
Mave og milt arbejder tæt sammen, og fugt opstår, hvis vi ikke kan omsætte/forbrænde ordentligt, eller hvis vi indtager alt for meget fugtskabende eller rå kost.
Fugtproblemer er forbundet med en svag milt. For hvis miltens energi ikke er tilstrækkelig, så vil den danne fugt primært ud fra den kost vi spiser. Fugten kan sætte sig i kroppen og få os til at føle os tunge og trætte. Væskeophobninger gør, at vi kan svulme op og tage på i vægt.
Fugten besværliggør vores krops funktioner, fordi den tunge klæbrige konsistens blokerer. Også for hjernen, der nu kan føles ”tåget” og skaber uklare tanker.
Milten svækkes af kolde, rå fødevarer eller ved at spise for mange fugtskabende fødeemner.
Milten kan også trynes af leveren. Så en lever, der ikke har det frie flow, vil invadere milten.
Leverens flow forhindres af vrede, stress, frustration, og af for meget inaktivitet. Derfor vil let og lystfyldt motion være godt for at få leveren på gled, og det hjælper også med til at få sat gang i systemet, så der bliver sendt energi rundt i kroppen.
Nogle mennesker er bare mere tilbøjelige til at danne fugt end andre. Har du tendens til fugt, vil det gøre det endnu værre af arbejde i fugtige omgivelser (svømmehal, sauna, køkken) eller hvis du har et job, hvor du sidder stille.
Milten bliver træt med årene hvis du ikke passer godt på den. Begge køn kan opleve, at de lettere tager på og har sværere ved at træne deres muskler.
Men det er især kvinder, der oplever, at fugtproblemer tager til omkring overgangsalderen. Ikke kun vægtøgning.
Så der er tre veje, vi kan gå, hvis vi skal støtte miltens energi:
For kvindens vedkommen påvirkes fertiliteten negativt af fugt i form af tilstoppede æggeledere, knuder, fibromer og hæmmet ægløsning.
Mænds ”sædkvalitet” påvirkes af for meget fugt, for hvis sædvæsken bliver for sej og slimet, vil det være sværere for sædcellerne at kæmpe sig frem til ægget og cellen risikerer at dø undervejs.
Så der kan godt være tale om et helt fint sædtal, som er det, sædkvaliteten måles i, men er der fugt- eller slimproblemer, så kan vi ikke bruge den oplysning til ret meget.
Er I et par, der har udfordringer med fertiliteten, og er mandens sædkvalitet ikke så god, kan det bestemt betale sig at se kosten efter for de slimdannende fødevarer og få dem luget ud.
Men det positive er jo så, at der kan gøres noget ved problemerne. Man skal bare vide hvad.
Har du meget fugt eller slim, så er det bedst, at du ikke svækker milten.
Gennem kosten kan du nå langt, og tilsætter du akupunktur, når du endnu længere.
Joan er 55 år og kommer til mig, fordi hun er begyndt at lide af hovedpiner lidt for hyppigt. Hun føler sig tung i hovedet og træt og dvask i kroppen. I løbet af de seneste år er der kommet mere uregelmæssigt mønster i hendes menstruationer, og der kan gå flere måneder i mellem. Men hun føler sig ikke overgangsalderramt på andre parametre. Dog siger hun, at hun har fået zapperhjerne og kan have svært ved at fordybe sig, taber tråden lettere end tidligere.
Joan har taget på i vægt, men hun og hendes mand hygger sig også nok for meget med god mad og vin, nu hvor børnene er flyttet hjemmefra.
Joan får meget nemt blå mærker på kroppen, som hun ikke aner, hvad kommer af.
Hun føler ofte energiunderskud og prøver at peppe sig lidt op med chokolade, frugt eller kaffe, ”for ellers falder jeg ned at kontorstolen,” siger hun.
Trætheden er slem, men hun vågner ofte om natten for at tisse og kan ikke falde i søvn igen. Ligger og grubler over hverdagens problemer og bekymrer sig om stort og småt.
Joans tunge er bleg og opsvulmet med hakker langs kanten.
Joan er et typisk eksempel på, hvordan en svag milt danner fugt.
Akupunktur kan styrke milten, og i samarbejde med kost og livsstilsråd vil Joan kunne få det godt igen.
Hvis du er interesseret i mere ang. kost- og fugtproblemer, så klik ind på min blog og læs indlægget: