Krop

Er det hormoner eller alderdom? Eller bare skavanker?

Foto: Shutterstock
16. juni 2019

Vores hormoner spiller ind på rigtig mange funktioner i kroppen. Og omkring overgangsalderen kan det være svært at vurdere, hvad der lige er ubalancer i hormoner eller bare alderen, der trykker. Eller hvad der måske er en kombination eller bare uheldigt sammentræf. Uanset årsag har vi fundet et par løsninger.

De fleste af os oplever små finurligheder og skavanker dukke op, når ungdomsårene er klinget af. Det starter som regel i det små. Måske kan du ikke længere sove længe? Måske knirker knæet, eller ryggen driller? Måske dukker der et “heksehår” op på hagen? Eller de ekstra kilo, som tidligere let kunne trylles af sidebenene, bliver stædigt siddende uanset metoder og midler?

Modsat overgangsalder-gener får hormonerne ikke skylden, når vi får forskellige skavanker. Det gør vores alder. Men faktisk spiller hormoner også en rolle i rigtig mange af de aldersmæssige udfordringer, der dukker op. Eller de gør i hvert fald ikke udfordringerne lettere.

Uanset om det ER hormoner, der driller eller hjælper til med at drille, kan du både lindre, hjælpe og forebygge noget af det med kost, motion og naturlige hjælpemidler. Vi har fundet et par gode tips og tricks, hvis du døjer med de 40+.

Sved

Når kvinder midt i livet oplever voldsomme svedeture, er de færreste i tvivl om, at det er hormoner, der er på spil. Og uanset, om det er midt på dagen eller om natten, at svedbadet florerer, kan det være sindsygt frustrerende.

Derfor skal du gøre noget:

Om natten forstyrrer voldsomme svedeture din værdifulde nattesøvn, så det går ud over energien, der i forvejen daler lidt med alderen. Om dagen påvirker sveden mere psykisk, fordi den kan begrænse dig socialt.

Det kan du gøre:

Hvis du ikke allerede kender til salvie, f.eks. bruger det til at højne velværet under menstruation, så er det værd at kende ved tendens til svedeture. Ved tilskud som Menosan er det indholdet af salvie, der giver det meste af effekten. Indholdet består af økologisk salvie, hvor alle de aktive stoffer fra planten er bevaret.

Tissetrang

Jep, mænd bliver også ramt af hormonelle udfordringer. Men det er langt fra alle, der ved, at det er hormoner, der er på spil, når prostata vokser. Den lille kirtel har det med at trykke lidt på blære og urinleder, hvilket kan give problemer som hyppig vandladningstrang, efterdryp, følelsen af ufuldstændig blæretømning eller problemer med at få vandladningen i gang.

Derfor skal skal du gøre noget: 

Der er som regel ingen sundhedsmæssige problemer i en godartet, lettere forstørret prostata. Men på sigt kan forstørrelsen også ramme mandens seksuelle formåen, ligesom en godartet forstørrelse har en risiko for at udvikle sig til noget knapt så harmløst.

Det kan du gøre:

Prostasan er et naturlægemiddel, der indeholder ekstrakt af økologisk dyrkede savpalmebær. De nænsomt forarbejdede bær, hvor fedtsyrerne bevares bedst muligt, har vist sig at have en dæmpende effekt på prostatakirtlens vækst. Samtidig ser forsøg ud til, at midlet også kan dæmpe inflammationen og dermed nogle af de forhold, der kan føre til celleforandringer.

Mave

Alting går mere trægt med alderen – også fordøjelsen. Men især for kvinders vedkommende kan hormoner også her få noget af skylden. Faldende østrogenniveauer sløver nemlig fordøjelsesprocessen.

Derfor skal du gøre noget: 

Når vi nedbryder f.eks. kulhydrater langsommere, kan de ligge og fermentere i stedet – og det danner luft i tarmene. Det er hverken rart eller særligt befordrende for livskvaliteten at rende rundt med oppustet mave, småpruttende og med mavekneb.

Det kan du gøre:

Skru ned for de hvide kulhydrater fra brød, sukker, pasta og hvide ris. Skru op for bevægelse. Og så kan du støtte din fordøjelse med bitterstoffer fra f.eks. artiskok, mælkebøtte og boldoblade. De tre lever- og galdestimulerende planter finder du f.eks. i Boldocynara, der fås som tabletter eller tinktur, du kan bruge dagligt i forbindelse med dit måltid.

Fedt

Kønshormoner har betydning for regulering af appetit og stofskifte, hvilket gør, at det kan forandre sig markant, når niveauerne af hormoner falder. Samtidig har østrogen en gavnlig indflydelse på fedtstoffernes omsætning og lagring i kroppen.

Derfor skal du gøre noget:

Udover det generende i, at kiloene samler sig i taljen og ikke længere er til at slippe af med så let, så giver overvægt også større risiko for en lang række livsstilssygdomme. Det er heller ikke befordrende for din lyst til at bevæge dig, hvis du har for mange kilo at slæbe på.

Det kan du gøre:

Prioriter sund kost, med sunde fedtstoffer og så få hvide kulhydrater som muligt. Motion sikrer muskler, som både giver bedre forbrænding og færre gener ved overgangsalder eller inflammation. Hjælp f.eks. din fordøjelse med et skud valle fra f.eks. Valleforce, der kan bakke op om fordøjelsesenzymerne, sikre en bedre omsætning og udnyttelse af de næringsstoffer, du indtager.

Led

Det knirker og niver. De karakteristiske ømme og stive led er et sikkert tegn på, at alderen begynder at trykke. Men du behøver ikke sætte dig hen i lænestolen og vente på, at det bliver værre – for så går det hurtigt ned ad bakke. Østrogen påvirker f.eks. leddenes hydrering og optagelsen af det muskelstyrkende magnesium. Men udover hormoner skal der bevægelse til for at styrke vores muskler og led.

Derfor skal du gøre noget:

Dine led skal smøres, og det bliver de, når de bliver rørt. Så hvis du lider af ømhed, stivhed og smerter, er det godt at finde lindring, der kan sikre, at du får rørt dig. Du skulle jo gerne kunne spille bold med børnebørnene engang.

Det kan du gøre:

Tilskud med djævleklorod har længe været kendt som en god smertedæmper ved ledproblemer. De aktive indholdsstoffer virker som kraftige antioxidanter, der har en god effekt på inflammationssygdomme, som f.eks. gigt. Mobiled er tilskud lavet på djævleklorod fra bæredygtigt landbrug i Kalahariørkenen, hvilket er med til at sikre plantens overlevelse. Du kan også supplere med Total Gurkedol, der er kraftigt inflammationsdæmpende stoffer fra gurkemeje, ingefær og granatæble.

Slapt

Jep, bindevævet bliver heller ikke mere spændstigt med alderen. Men udover de synlige tegn, som huden begynder at afsløre i form af rynker og linjer, påvirker det også vævet indvendigt. Her kan venevæggene blive slappere, hvilket kan gøre tilbageløbet af blod sværere, og blod kan stase op.

Derfor skal du gøre noget:

Hvis blodet hober sig op i benene, kan det give både hævede og smertende ben. Kramper og tykke ben kan være slemt nok, men slappe venevægge kan også føre til både åreknuder og hæmorider.

Det kan du gøre:

Hvis du har været gravid, kender du nok værdien af venepumpeøvelser og af at få benene op. Men du kan også styrke dine venevægge indefra med tilskud af hestekastanje. Det friske udtræk af hestekastanjefrø, som du finder i Aesculaforce Forte, modvirker væskeudsivninger og har karsammentrækkende effekt. Den aktive ingrediens aescin opstrammer og styrker blodårerne, samtidig med at uro i benene, kløe og nattekramper lindres.

Humør

Vores humør og mentale overskud bliver let udfordret, når vores hormoner driller, søvnen er udfordret, eller vi har ondt. Det er nok ikke helt tilfældigt, at vi snakker om gamle gnavne mænd og brokkende bedstemødre.

Derfor skal du gøre noget:

Udover det helt åbenlyst triste i at rende rundt og være i dårligt humør, så kan et længerevarende pres på vores mentale overskud få os til at trække os fra socialt samvær, ligesom vi kan komme til at støde andre fra os. Vi kan også rende ind i en depression eller stressdiagnose, når vi ikke trives mentalt.

Det kan du gøre:

Husk at forkæle dig selv, tage pauser og meditere. Du kan styrke dit mentale helbred en del ved at spise sundt, få frisk luft og motionere. Forskellige vitaminer og næringsstoffer kan også hjælpe. I et tilskud som Neurosan fra Biorto får du f.eks. plantestoffer fra havre og ginkgo biloba. Havre har en beroligende effekt, men ginkgo biloba er kendt for at styrke kredsløbet helt ud i de mindste blodårer, så du f.eks. også styrker hjernen og dermed hukommelse og koncentration.

 


 

Plante-tips

Salvie

  • En gammel lægeplante, der blandt andet hæmmer sved.

Artiskok

  • Indeholder stimulerende bitterstoffer til fordøjelsen.

Mælkebøtte

  • Indeholder også bitre stoffer, der hjælper med udrensning.

Valle

  • Hjælper til med at skabe et godt miljø i tarmene.

Gurkemeje

  • Er sammen med ingefær god mod inflammation.

Hestekastanje

  • Virker sammentrækkende på de små vener.

Havre 

  • Stoffer i havre virker beroligende på nervesystemet.

Ginkgo Biloba

  • Styrker kredsløb og dermed også mentalt overskud.

Forrige artikelVegansk kost kan sagtens være børnevenlig!

Næste artikelSmuk sommermakeup: Sol-sikker skønhed

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.