Nyheder

Er det muligt at grille klimavenligt?

Det er grilltid igen, men hvordan kan man nyde grillsæsonen uden at belaste miljøet for meget?

Foto: Shutterstock
24. maj 2023

Det er grilltid igen, men hvordan kan man nyde grillsæsonen uden at belaste miljøet for meget? 

Det er ikke kun urmennesket, der overtager, når mange flytter køkkenet udendørs i sommerhalvåret. Grillmad smager også markant anderledes end det, du kan lave inde i køkkenet. Det er en smagssag, om det smager bedre – men det smager i hvert fald lidt mere af sommer.  

Her tænkes der ikke på branket kød eller grøntsager, der desværre også er ret udbredt i de varme måneder. Desværre, fordi branket mad er kræftfremkaldende.  

Grill uden sort samvittighed

Men hvordan kan du nyde grillmaden uden at få en klimasamvittighed, der er så sort som grillkul? Undersøgelser viser nemlig, at især en kulgrill frigiver betydelig CO2 til luften ved hver brug, og det bidrager som bekendt til global opvarmning og klimaændringer. Kulgrillen udleder cirka 65 procent mere CO2 end både el- og gasgrill. 

Hvis du ser på det store billede, kan efterspørgsel på trækul (som er lavet af brændt træ) samtidig fremme skovrydning og frigive yderligere drivhusemissioner fra trækulsfremstillingsprocessen. Afbrænding af store mængder træ producerer kuldioxid, kulilte og metan. 

Huffington Post har bedt professionelle grillkokke og miljøbevidste køkkengrejeksperter om at give deres bedste tips til miljøvenlige grillaftener. 

Køb rent trækul af høj kvalitet

Kulbriketter er populære blandt hjemmegrillere, da de er nemme at tænde op uden hjælp af tændvæske. De giver også jævn varme til grillen. Det er kompositstykker, som indeholder træflis og savsmuld, og de billigste holdes sammen af kemiske tilsætningsstoffer, der forlænger deres brændetid og hjælper dem med at bevare deres form. Tilsætningsstofferne kan også frigive yderligere emissioner til luften. 

Kokken Luis Mata anbefaler ikke briketter til klimabevidst madlavning. I stedet mener han, at “nøglen til at gøre din kulgrilloplevelse mere miljøvenlig er at bruge den højeste kvalitet af trækul, du kan få fingrene i.” 

Rigtigt trækul er små stykker brændt træ, der ikke er blevet kemisk behandlet eller formet. Det plejer at være det foretrukne kul blandt grillproffer, fordi det tænder hurtigt, brænder varmt og efterlader mindre aske end briketter. 

Undgå tændvæske, når du skal grille 

Trækul kræver en form for optænding, før det antænder. Petroleum eller tændvæske er populært til det formål, men eksperterne fraråder det. 

– Tændvæske er lavet af kulbrinter, som kan være giftige, hvis de indtages og kan forårsage symptomer som mave- eller halssmerter, opkastning, åndedrætsbesvær og hud- eller øjenirritation. Ydermere bidrager røgen fra lettere væskegennemblødte kul til luftforurening, siger Ben Jablonski, CEO og medstifter af trækulsfabrikanten ”The Good Charcoal”. 

Pima County, Arizona, udsendte en advarsel om brugen af lightervæske på grill i 2016. Kemikalierne i lightervæsken skaber et forurenende stof kaldet jordnær ozon. Forhøjede niveauer af jordnær ozon kan påvirke børn, mennesker, der arbejder eller træner udenfor, ældre og mennesker med lunge- eller hjertesygdomme. 

Sundhedsproblemer, der kan komme fra jordnær ozoneksponering, omfatter hoste og åndedrætsbesvær. 

Anbefalingen er i stedet at bruge små tørrede træpinde til optænding. Men hvis du alligevel bruger optændingsbriketter eller tændvæske, bør du som minimum have en grillstarter. Den sikrer en hurtig optænding. 

Skift om muligt til en gasgrill

Blandt grillentusiaster diskuteres det fortsat, om grillen skal køre på kul eller gas. Fortalerne for gas mener ikke, at der er nogen smagsforskel, hvilket fortalerne for kul betvivler. Men hvis du vil være mere klimavenlig, kan du overveje at droppe kullet til fordel for en gasgrill.  

Undgå ild under grillningen 

Kullene bør kun brænde under optændingen. Det er skidt for både helbred og miljø, hvis der går ild i kullene under grillningen. Det kan typisk ske, hvis der drypper fedt ned på de varme kul. Røgen fra flammerne er fyldt med toksiner, der både er ekstremt usunde, hvis de klæber til maden, og dårlige for miljøet. 

– Læg aluminiumsfolie under dit kød, så dryppende fedt ikke lander direkte på kullene/gløderne. Du bør også overveje enten at investere i en billig opsamlingsbakke designet til at opfange fedtdryp eller bruge en kraftig aluminiumsfoliebakke under din mad under tilberedning for sikkert at opsamle overskydende fedt, før det falder ned på kul/brænderelementer, siger kokken Ron Stewart. 

Sluk for grillen, så snart du er færdig med at lave mad

For en nem måde at skære ned på emissionerne, skal du slukke for grillen, så snart din mad er klar. 

– Når der bruges trækul, lader mange deres kul brænde ned og ud, når de er færdige med at lave mad, hvilket kan tage timer. Resultatet er timers udledning af CO2 uden noget formål. Når du er færdig med at lave mad, skal du blot lukke låget til grillen og lukke eventuelle ventilationsåbninger. Det vil meget hurtigt kvæle de tændte kul og efterlade en kurv med lidt brugt kul klar til dit næste grillaften, siger Jeb Jablonski. 

Briketter skal smides i restaffald, men trækul kan genanvendes

Så længe du bruger et tilsætningsfrit trækul, kan du bruge resterne som gødning. Asken indeholder potaske (kaliumkarbonat), som er nærende for mange planter. Potaske kan også øge pH-niveauerne i din jord, men afhængigt af hvad du dyrker, vil du bruge det sparsomt. Brug ikke kulaske sammen med syreelskende planter (som blåbær, azalea og hortensia) og heller ikke nyplantede frøplanter og frø.” 

Et par stykker brugt trækul i din kompostbunke kan også hjælpe hele komposteringsprocessen. 

– Kul øger kulstofindholdet i kompostbunken. Carbon er vigtigt for at give energi til mikroorganismer, mens de nedbryder det organiske stof i kompost, siger Jeb Jablonski til Huffington Post. 

Forrige artikelOvergangsalder påvirker humøret

Næste artikelNorge forbyder energidrikke til unge

Thomas la Cour

Journalist