Nyheder

Er det nu virkelig så sundt?

1. december 2014

Hvilke fødevarer er særligt sunde? En britisk datajournalist besluttede sig for at sortere i tusindvis af forskningsresultater for at kunne kategorisere fødevarers helbredsfordele i forhold til videnskabelig evidens.

De fleste medier (Naturli.dk inklusive) bringer jævnligt nye historier om udvalgte fødevarers helbredsfordele. Historierne er som oftest bygget på nye forskningsresultater af den ene eller anden art.

Der er meget naturligt forskel på den videnskabelige evidens, når eksempelvis hvidløg er testet på tyve hvide mus over tre uger eller 20.000 mennesker over tre år. Men det kan være svært som læser at skelne validiteten af de forskellige anbefalinger, fordi journalisterne tit springer lidt let hen over studiernes tørre detaljer.

Det fik den britiske datajournalist og forfatter David McCandless på banen. En datajournalist er en journalist, der har specialiseret sig i at bearbejde store datamængder og skrive artikler ud fra resultaterne. David McCandless er forfatter til den roste bestseller “Information is Beautiful”.
Stærk eller svag evidens
David McCandless allierede sig med en forsker og tjekkede validiteten af tusinder af videnskabelige studier, så resultaterne kunne kategoriseres efter, om evidensen var “stærk”, “lovende”, “mulig”, “svag” eller “uden evidens”. Oversigten er konstant i udvikling, da nye videnskabelige resultater hele tiden vil rykke ved de enkelte anbefalingers placering på listen.

I toppen af oversigten finder vi olivenolies indvirkning på forebyggelse af hjertekarsygdomme, havre- og byggryns betydning for kolesteroltallet samt hvidløgs kvaliteter i forhold til blodtrykket. Disse anbefalinger er altså så godt underbygget af videnskabelige studier, at evidensen ifølge David McCandless må anses for at være “stærk”.
Til gengæld kniber det med at bevise, at østers er godt for libidoen eller champignon kan bruges til kræftbehandling. Der er heller ikke tilstrækkelig videnskabelig belæg til at påstå, at græskarfrø forebygger kræft.

Oversigten er ikke nogen facitliste
Oversigten er naturligvis ikke en facitliste, for den videnskabelige evidens er afhængig af mængden af studier og kvaliteten af dem. Da der meget naturligt er flere interesser i at teste hvidløgs indvirkning på kræft end østers indvirkning på libidoen, vil udgangspunktet for placeringen i oversigten være meget forskellig. Det kan ikke afvises, at østers kan hjælpe på sexlysten, men der er ganske enkelt ikke forsket tilstrækkeligt i det. Derudover kan nogle helbredsfordele være lettere at dokumentere end andre.

Mellem yderpunkterne finder vi de lovende resultater for eksempelvis mørk chokolades virkning på blodtrykket, kokosoliens betydning for stabil kropsvægt og broccolispirers forebyggelse af mavekræft.

Læs om studierne bag placeringen
Oversigten er lavet, så du kan læse om baggrunden for de enkelte fødevarers placering i oversigten, og du kan sortere efter de mest efterspurgte helbredsfordele, så du f.eks. hurtigt kan se, hvad der har ry for at være god mod diabetes, og hvor sikker evidens, der er for de enkelte anbefalinger.

Oversigten, der er på engelsk, findes på websiden www.informationisbeautiful.com. Du kan finde den her.

Kilde: dailymail.co.uk

Forrige artikelSpinat med laks, perlebyg og pocheret æg

Næste artikelHomøopati: Effektive dråber mod allergi