Varmen er ofte velkommen – det er sveden til gengæld sjældent. De fleste vil gerne skjule lugten, men tjek lige om din deodorant gemmer mislugte.
De fleste tager deodorant på som det mest naturlige i verden. Den er en del af vores morgenrutine, og vores forsikring mod at støde andre med vores lugt af sved.
For det er hovedårsagen til at bruge deodorant: for at dække over svedlugt eller ligefrem bremse svedproduktionen. For nogle er tanken om at bruge deodorant frastødende – hvorfor ikke bare lugte naturligt? Men for flertallet er tanken om at lugte grimt værre.
Hvis du har valgt at bruge deodorant, er det derfor værd at kigge på indholdet, før du lægger den i kurven.
Der findes forskellige tilsætningsstoffer, som bliver brugt i deodoranter for at forhindre sveden og svedlugten i at udvikle sig og for at dække over en grim lugt med en mere acceptabel duft.
Webstedet good.is har undersøgt, hvilke indholdsstoffer en typisk antiperspirant deodorant indeholder, og hvad de forskellige stoffer har af mindre velduftende sider:
Aluminium
En nervegift, som har vist sig sundhedsskadelig i undersøgelser med forsøgsdyr. Aluminium er sat i forbindelse med Alzheimers, men mistanken er ikke entydigt blevet bekræftet.
I et forskningsstudie er der fundet aluminium i brystvæv, der som bekendt befinder sig tæt på armhulerne. Så det kunne være nærliggende at mene, at stoffet kan bevæge sig fra armhulen og ind i kroppen.
Gennemtrængnings-stoffer Her menes stoffer, som er tilsat for at gøre det lettere for andre stoffer at komme ind i kroppen.
Dem findes der forskellige af – f.eks. propylen glycol og Disodium EDTA. Disse gennemtrængnings-stoffer er ikke altid slemme i sig selv, men kan give problemer, fordi de giver andre problemstoffer adgang til kroppen.
Triclosan Et organisk antibakterielt stof, som U.S. Food and Drug Administration (FDA) ser meget skeptisk på.
Triclosan bliver brugt i deodoranter, fordi stoffet dræber bakterierne – og det er som bekendt bakterier, der får sveden til at lugte grimt.
Stoffet har i studier vist sig at kunne være hormonforstyrrende – i en grad så det kan ændre kønnet på fisk. Det er også mistænkt for at kunne gøre bakterier resistente overfor antibiotika.
Parfume Uden parfumen ville der ikke være mange deodoranter at vælge imellem. Og for mange er det parfumen og dermed duften, der gør, at valget lige netop falder på den enkelte deodorant.
Under parfume-betegnelsen kan der dog gemme sig mange forskellige stoffer – og ind imellem kemikalier, som ikke har så meget med selve duften at gøre.
Miljøorganisationen Greenpeace har tidligere teste hele 36 kendte parfumemærker, og de advarer folk mod at bruge enkelte af dem. Bl.a. parfumen ’Curios’, som Britney Spears lægger navn til. Den indeholder phtalater, som kan hæmme mænds sædproduktion.
Så det kan altså betale sig at kaste et ekstra blik på din deodorant, inden du sprayer eller smører løs.
Du kan dog også finde alternative muligheder for at undgå svedlugten. Lige fra ekstra vask i sommervarmen til en deodorant med naturlige indholdsstoffer. Der findes f.eks. deodoranter med naturlige olier, der maskerer svedlugten eller krystal-deodoranter, der tager sig af bakterierne ved hjælp af naturlige indholdsstoffer, så du ikke lugter grimt.
Kilde: Dinside.no
(oprettet den 28. juni 2010)