Skøn

Er din hud lærred eller beskyttelsesbarriere?

17. juni 2010

Betragter du din hud som et dødt lærred, du sminker om morgenen eller måske endda ikke spilder mange tanker på? Så er du næppe bevidst om, hvor vigtig en sund hud er for dit helbred og velvære.

Det er livsnødvendigt for dig, at din hud gør sit arbejde godt nok. Huden er nemlig kroppens for­svar mod omverdenens utallige påvirkninger: forurening, uv-stråling, ryg­ning, dårlige hudplejevaner og nedbrydende kemiske stoffer.

Fra naturens side bliver din hud beskyttet af et lag bestående af døde hudceller kombineret med fedtstof, en naturlig beskyttelsesbarriere.

Barrieren kan forny sig selv. En celle deler sig og bliver til to. Herved skubbes de andre celler længere op mod overfladen. Der går omkring fire uger, fra en ny celle dannes, til den forsvinder fra kroppens overflade. Faktisk er dine døde, afstødte hudceller hovedingrediensen i dine nullermænd.

Pas din hud, så den passer på dig

Din krop og din hud er altså afhængig af en velfungerende beskyttelsesbarriere. Så hvad kan spænde ben? I vores hverdag udsættes vi for masser af påvirkninger, bevidste eller ubevidste, der er med til at nedbryde beskyttelsesbarrieren:

Uv-stråling Forurening Rygning/passiv rygning Skrappe udtørrende kemikalier, f.eks. på arbejdspladsen Hyppig vask af hænder

Uden beskyttelse til din hud = eksem

Hvis barrieren bliver nedbrudt, kan den ikke holde indtrængende stoffer og mikroorga­nismer ude, og du vil langsomt, men sikkert få en hud, der reagerer med tørhed, sprækker, irritation eller en af de mange former for eksem:

Almindelige midler, der generer huden

Allergifremkaldende stoffer:
Konserveringsmidler
Parfumestoffer
Gummikemikalier
Visse metaller, f.eks. nikkel

Irritationsfaktorer:
Vand
Sæbe og sæbestoffer
Organiske opløsningsmidler
Olier
Mekanisk slid på huden

Kontakteksem, som kan være akut eller kronisk. En betændelsesagtig tilstand i huden, som opstår efter kontakt med en eller flere hudskadelige faktorer.

Akut eksem viser sig ved, at huden bliver rød og hævet, får små vandfyldte blærer, der let brister og danner små åbne sår. Klør voldsomt. Hvis den skadelige påvirkning ophører, heler huden op af sig selv. Det tager normalt fra et par dage til nogle uger. Huden vil dog i lang tid fremover være sart.

Kronisk kontakteksem giver få eller ingen små blærer. Til gengæld er huden rød, meget tør, fortykket og ofte med dybe revner. Selvom de skadelige påvirkninger ophører, kan det tage lang tid, før huden igen bliver normal, hvis den overhovedet kommer sig helt.

Vidste du det om din hud?

Huden består af forskellige lag med forskellige funktioner. I underhuden ligger fedtdepoterne (beskytter mod stød). I læderhuden styrer bindevævet hudens elasticitet, svedkirtlerne sørger for, at vi ikke bliver for varme eller kolde, og nerverne gør, at vi kan mærke berøring, smerte og kærtegn.

Overhudens kombination af evigt fornyende celler og produktion af fedtstof udgør hudens beskyttelsesbarriere. Beskyttelsesbarrieren består af et tætpakket lag af døde hudcelller indlejret i fedtstof. Lidt ligesom en murstensvæg. Fedtstoffet er mørtelen. De døde hornceller er murstenene.

Beskyt dig og din hud

Hvis du f.eks. har et arbejde, hvor du bliver udsat for allergifremkaldende eller irriterende stoffer eller bare bliver nødt til at vaske hænder hyppigt, kan du forebygge og reparere med nogle få gode vaner: 1. Vask hænderne i en fast sæbe. Flydende sæbe er fortyndet med vand (god grobund for bakterievækst) og indeholder derfor flere konserveringsmidler (en velkendt allergen). 2. Brug altid handsker, når du arbejder med kemikalier eller organiske opløsningsmidler (f.eks. lak og maling). Men husk samtidig at tage dem af, når du holder en pause, så huden kan få lov til at ånde. 3. Forebyg i stedet for at reparere. Undgå situationer, hvor du bliver nødt til at vaske hænder ofte. Hvis du arbejder med fødevarer, kan du evt. bruge handsker frem for at vaske hænder hele tiden. 4. Undgå hånddesinfektion, medmindre det er påkrævet på f.eks. dit arbejde. Indeholder typisk sprit, der fjerner hudbarrierens fedtstoffer, samt biologisk aktive stoffer, der kan være allergifremkaldende. Så brug hellere sæbe og vand. 5. Brug en fed creme til at reparere beskyttelsesbarrieren. Det ”lapper” hullerne og genopretter hudens naturlige fugtighed (ved at stoppe vandfordampningen fra huden). Brug ikke for meget – huden skal ikke være fedtet, efter du har masseret din håndcreme ind. Og sørg selvfølgelig for at bruge en håndcreme, der ikke belaster din hud med unødvendig kemi og konserveringsmidler.

Rygning kvæler din hud

Røg indeholder kulilte (ligesom bilos), som sænker blodets iltindhold. Derudover trækker hudens fine kar sig sammen. Det giver en dårligere blodcirkulation med mindre iltindhold. Ligesom alle andre celler får hudens celler sin ilt og sine næringsstoffer med blodet. Huden bliver langt dårligere til at reparere og forny sig selv (faktisk bliver ar efter operationer dobbelt så brede hos rygere). Kollagen og elastin, der er ansvarlige for hudens styrke og smidighed, ødelægges hurtigere. Resultatet? Rynket, træt, slap og gusten hud.

Hvordan påvirker dine hudplejeprodukter din hud?

Mit motto har altid været: tør du smage på din creme? Hvis jeg ikke tør putte mine plejeprodukter på tungen, så vil jeg heller ikke putte dem på huden. For opfattelsen af, at vores hud ”bare” er et lærred uden sammenhæng med resten af kroppen, holder simpelthen ikke. Tænk bare på, hvordan nikotinplastre og hormonplastre virker, selvom de ”bare” er sat på huden.

Så vælg hudplejeprodukter spækket med hudgavnlige ingredienser (bl.a. planteolier i stedet for mineralske olier, naturlige skummemidler og aktive ingredienser frem for unødvendig kemi), og gå efter produkter med en fornuftig beskyttelse mod såvel forurening som uv-stråling.

Forurening af din hud

Nye studier viser, at huden i høj grad påvirkes af forurening, som direkte påvirker hudens struktur og fysiologiske egenskaber. Luftforurening bombar­derer huden med frie radikaler, som gør, at huden ældes hurtigere. Samtidig startes en kaskade af kædereaktioner, der svækker hudens immunsystem og laver skader på hudcellernes DNA. Resultatet er tynd hud, tab af elasticitet, alderspletter – og selvfølgelig rynker.

Forrige artikelEr mælk farligt?

Næste artikelHar du kysset i dag?