Nyheder

Er din opførsel god for dit hjerte?

14. april 2015

Sammenhængen mellem hjertesygdom og en bestemt opførsel har fået kardiologer til at typebestemme en adfærd, der er uhensigtsmæssig for din hjertesundhed. Lær tegnene på Type A-adfærd – og hvordan du neutraliserer den.

Hans blik er fokuseret på PowerPointen, og højre hånds fingre trommer utålmodigt i bordet. Der er små mærker i bordpladen, hvor Martin har trommet sig gennem møde efter møde, mens blodtrykket steg, og han har måttet bide sig selv i læben for ikke at afbryde sine medarbejdere med en henstilling om at komme til pointen i en h… fart. Det var hans egen idé at lade salgsteamet præsentere præstationsmål hver mandag morgen, men i dag er mødet gået over tiden – ikke bare lidt, men næsten otte minutter …

Martin er det, som kardiologen Meyer Frieman beskrev som ”Type-A personlighed”: En konkurrence-orienteret ”go-getter”, der aldrig kunne drømme om at læne sig tilbage i stolen og regne med, at tingene nok løser sig selv på en eller anden måde … Og – desuden – en personlighedstype, der er særligt udsat for at udvikle stress og hjerteproblemer.

De utålmodige patienter

Meyer Frieman arbejdede på en kardiologisk klinik sidst i 1950’erne, da han bemærkede noget pudsigt: Mens de fleste patienter forholdt sig nogenlunde tålmodigt i venteværelset og på klinikken, så var det så absolut ikke tilfældet for de mennesker, der var mest tilbøjelige til at få hjerteproblemer. De havde en anden adfærd: De trommede utålmodigt med fingrene, hoppede i stolesædet – og virkede på alle måder ganske utålmodige. Hvad var forklaringen?

Frieman satte sig for at udforske fænomenet, og hans forskning viste, at der var tale om en samling specielle personlighedstræk, som han altså kaldte type-A. Type-A personer er mere målfikserede og utålmodige end gennemsnittet. Går tingene ikke går hurtigt nok – eller går de bare ikke, som vedkommende havde forestillet sig – bliver han eller hun irriteret og frustreret. Ikke lidt, men meget … I dag ser psykologien ikke på type-A som en ”etiket”, men mere som en samling personlighedstræk, man kan have i større eller mindre omfang.

Mange arbejdsgivere er glade for type-A medarbejdere. Det skyldes, at de er gode til at nå i mål med deres projekter, og få en masse fra hånden. Men adfærden er ikke ufarlig … For kroniske indre stresstilstande belaster hjertet langt mere, end sundt er.

Tegn på Type-A træk

Har du selv en del type-A træk? Så vil du kunne svare ja til de fleste af disse spørgsmål:

  • Hader du at stå i kø – og vente?

De af os, der har mange type-A træk, hader at stå i kø. Det er, fordi vi føler, at der er så mange ting, vi hele tiden skal nå. Trafikpropper er også et sandt mareridt for type-A. Men heldigvis kan man jo altid lige klemme et telefonmøde ind, mens man holder i kø på motorvejen – eller få styr på sin kalender …

Venteværelser giver myrekryb, det ligger i ordet: ”Vente!”

Tid er penge eller i hvert fald en forudsætning for succes – og ventetid er dermed spild af penge eller tab af succes. Det er det overdrevne fokus på målet, der skaber den spænding i krop og sind, og som er så belastende for organismen.

  • Har du ”nervøse vaner”?

De af os, der har mange type-A træk, bider ofte negle, skærer tænder eller ”fidger” (rastløse og ubevidste bevægelser). Det skyldes især frygten for, hvad der skal ske, hvis tingene ikke ”går hurtigt nok” – eller bare ikke arter sig efter vores hoveder. De nervøse vaner er i bund og grund kroppens forsøg på at skaffe sig af med den overskydende energi og stress, men udledningen er ikke tilstrækkelig. Resultatet er, at ”overskudsstressen” skaber en række fysiologiske processer i kroppen, der baner vejen for hjerteproblemer.

Type-A bekymrer sig også en del om fremtiden. De frygter det værst mulige udfald af alting, og udarbejder ikke blot en plan A og B, men også C og D og E. Inden for den kognitive psykologi kaldes det for ”katastrofetænkning”. De fleste type-A personligheder er allerede tidligt opdraget til at ”give den en skalle”. Og det er sjældent at møde en type-A person, der ikke har haft et fritidsjob, da han eller hun gik i skole (selvom det naturligvis ikke er alle, der har et fritidsjob, som udvikler type-A træk!)

  • Bryder du ofte ind i samtaler?

Så er vi tilbage til casen fra indledningen. Det er ikke fordi type-A er ligeglad med, hvad andre har at sige. Men type-A har udviklet en evne til at tænke hurtigt og klart, og har derfor svært ved at forstå, at andre mennesker (type-B) er så lang tid om at nå frem til pointen! Type-A personer har det bedst med mennesker, der er kortfattede, fokuserede og klare i deres kommunikation. Ellers stiger blodtrykket, og fingrene begynder at tromme …

  • Har du svært ved at falde i søvn?

Type A personer grubler ofte meget over tingene – selvfølgelig i håb om at finde en løsning. De er også gode til at finde løsninger, men da der ikke er en løsning på alt her og nu, kan der opstå problemer, når type-A lægger hovedet på puden. At falde i søvn kræver et slip af dagens begivenheder og tanker – og dermed et slip af kontrol. Det er grunden til, at mange type-A personer har svært ved at falde i søvn om natten.

En del type-A personer betragter desuden søvn som det rene tidsspilde, og flere historiske personligheder – der sandsynligvis har været type-A – er da også kendt for kun at have sovet ganske få timer om natten. Der findes imidlertid også type-A personer, der ser søvn som en præstation og et ”must for morgendagens præstation”.

Det gør det imidlertid ikke lettere at falde i søvn. Fordi søvn ikke kan forceres – men kun tillades.

Hjertevenlige tips til type-A personligheder

Det kan være ganske vanskeligt at ændre på vores grundlæggende personlighed, og temperamenter er i høj grad medfødte. Derfor gælder det om at glæde sig over de positive ting, som er forbundet med type-A trækkene: Evnen til at sætte sig mål og nå dem. Evnen til at tage sig sammen og komme videre – som regel endda med et rigtig godt resultat.

Samtidig har kroppen brug for en bedre balance mellem aktivitet og hvile, hvis den skal holde sig sund i det lange løb. Her finder du et par tips, der hjælper dig til at få det maksimale udbytte af dine type-A træk – uden at udsætte dig selv for unødige og alvorlige helbredsproblemer.

Husk …

… det kinesiske ordsprog: Opspænding er udtryk for, hvem du ”tror, du skal være” … Afspænding er udtryk for, hvem du er.

Lav afspænding hver dag

Sæt 10 minutter af hver dag, hvor du systematisk slapper af i hele kroppen. Start med at slappe af i fødderne, derefter i underben, knæ, lår, bagdel, bækken, mave – indtil du når hovedet. Læg øvelsen ind i kalenderen, og tænk på det som en investering i dit fremtidige helbred – og dermed arbejdsevne.

Følg rytmen, stol på rytmen

Cirka hvert 3. kvarter opstår en indre tilstand, hvor organismen beder om ro til at lade op … Det er typisk her, at vi slipper opmærksomheden udad, og vender fokus indad – måske som begyndende dagdrømmeri. Tillad dig selv at følge denne rytme, og ”glide med indad” på disse tidspunkter. Det vil lønne sig på både kort og længere sigt.

 

Forrige artikelSkyr-is som kugler med kokos, brombær og chokolade

Næste artikelHomøopati hjalp Sidsel mod HPV-bivirkninger

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.