Krop

Er dit barns mave på en hård opgave?

30. november 2015

Rigtigt mange små maver har svært ved slippe sit indhold. Børn med forstoppelse er desværre langt fra ualmindeligt. Salget af afføringsmidler til børn taler sit eget tydelige sprog, men de er ikke vejen frem.

De mest anvendte midler mod forstoppelse hos børn, Lactulose og Movicol Junior, langes hver dag over apotekerdiskene rundt om i landet i stor stil. I 2013 blev der for eksempel solgt 68.200 pakker af Movicol Junior i Danmark. Det svarer til 2.046.000 breve.

Men kan det virkelig passe, at så mange børn skal have medicin på daglig basis for at få fordøjelsen til at fungere? Det kan man jo godt stille et alvorligt spørgsmålstegn ved, for de fleste familier vil opleve, at barnets forstoppelse vender tilbage, hvis man stopper med at give medicinen. Årsagen til problemet er altså ikke blevet løst. Der er stadig en ubalance i kroppen, og det er ikke det bedste udgangspunkt for et sundt børneliv – især ikke når det drejer sig om fordøjelsen.

Problemer i maven spreder sig

Fordøjelsen skal sørge for, at maden, som dit barn spiser, bliver ordentlig spaltet, så den kan optages over i blodet og transporteres videre ud til cellerne, så kroppen får de byggesten og katalysatorer, den har brug for. Fordøjelsen huser cirka 70 pct. af dit barns immunforsvar. Hvis der er ubalance i fordøjelsen, så kan det resultere i, at dit barn bliver mere syg, fordi immunforsvaret ikke fungerer ordentligt, eller at dit barn får allergi, eksem el. lign., fordi immunforsvaret overreagerer. Det kan være, at I allerede mærker det nu. Men det kan også dukke op senere hen.

Forstoppelse er i høj grad tegn på, at fordøjelsen ikke fungerer optimalt.

De fleste ved, at det er vigtigt at få væske og fibre nok, hvis der er tendens til forstoppelse. Væsken skal sørge for, at afføringen ikke bliver for tør, og fibrene skal både holde på væsken og sørge for, at tarmens bevægelser (peristaltik), der skal skubbe afføringen ned mod endetarmen, bliver stimuleret. Når forældre henvender sig til lægen, fordi de oplever, at deres barn er forstoppet, er det ofte disse løsningsforslag, de bliver præsenteret for eventuelt sammen med nogle idéer om at prøve faste toilettider.

Men for mange familier løser det altså ikke problemerne, og de ender derfor med afføringsmidler på fast basis.

Mave og mælk

En gruppe af børn, som ofte er forstoppede, er de børn, som får modermælkserstatning. De får hård afføring og skal presse meget for at komme af med det. De kan få ondt i maven, og det er meget ubehageligt for dem, når de skal presse så hårdt. Mange af disse babyer har brug for fast afføringsmiddel, og familierne bliver som regel tilbudt Movicol eller Lactolose.

Afføringsmidler virker på forskellige måder alt efter, hvilken type det er. Movicol og Lactulose virker begge ved at holde på væsken i tyktarmen, så afføringen bliver blød og derfor nemmere at komme af med. Det er der i sig selv ikke noget i vejen med. Det er bare en lidt mere raffineret form for sveskemos.

De fjerner bare ikke årsagen til forstoppelsen. Nogle oplever tværtimod, at tarmen vænner sig til at få afføringsmiddel og derfor med tiden bliver lidt doven. Det bliver endnu sværere at komme af med medicinen igen.

Skub på med bakterier

Har du et barn, som døjer med forstoppelse, så er det bedst at arbejde på at finde årsagen. Nogle gange kan det være nødvendigt at bruge afføringsmedicinen for at holde gang i tarmene, imens man arbejder på at løse årsagerne. Det er meget ubehageligt at være forstoppet. Det kan give smerter, utilpashed, manglende appetit med mere. Men samtidig med, at du giver medicin, kan du tage nogle skridt mod at rette op på de ubalancer, der er i kroppen.

Først og fremmest kan du gøre en aktiv indsats for at optimere dit barns bakterieflora i tarmene. Masser af gavnlige bakterier i tyktarmen er afgørende for, at fordøjelsen virker, men undersøgelser viser, at rigtig mange mennesker hverken har nok i antal eller variation i deres tarmflora. Det er der flere årsager til. Kost, livsstil, meget fokus på hygiejne, manglende tilførsel via syrnede og fermenterede madvarer og ikke mindst behandling med antibiotika har stor betydning for bakteriefloraen.

Hvis først et barn har været forstoppet, vil bakteriefloraen i tyktarmen under alle omstændigheder være påvirket, fordi der starter en forrådnelsesproces, når afføringen står for længe i tarmen, hvor der jo er varmt og fugtigt. Hos en del børn vil der også have været en ubalance i bakteriefloraen inden forstoppelsen. Denne ubalance kan sågar have været den direkte årsag til forstoppelsen.

Fysiske ubalancer påvirker maven

Samtidig med tilskuddet af mælkesyrebakterier, er det en rigtig god idé at få barnet tjekket for skævheder og/eller ubalancer hos en kraniosakral terapeut og/eller kiropraktor. Kroppen kan godt skjule nogle ubalancer, som de fleste forældre ikke lige selv ville kunne spotte, men som faktisk kan betyde, at fordøjelsen ikke kan få lov at arbejde helt optimalt. En zoneterapeut vil også via fødderne kunne hjælpe afføringen på vej og måske endda vise forældrene, hvordan de selv kan stimulere fordøjelsen lidt via fødderne.

Hvis ikke der kommer en bedring indenfor tre-fire uger med mælkesyrebakterier og afbalancering af eventuelle skævheder/ubalancer i kroppen, så er det værd at kigge på, hvad det mon er, der forstyrrer fordøjelsen så meget, at det ikke er nok at optimere bakteriesammensætningen. Det kan ofte handle om, at en eller flere fødevarer ikke bliver taget vel imod i barnets fordøjelse.

Allergier kan stoppe maven

Hvis et barn har været forstoppet i en længere periode, og familien har været omkring en børnelæge, så er der måske taget prøver for nogle forskellige allergier. Det kan f.eks. være en prøve for mælkeallergi. Her er det meget vigtigt at huske, at prøverne langt fra er dækkende. Ud over klassiske allergier (mælk, æg, peanut) og laktose- og glutenintolerence, kan kroppen have overfølsomheder/intolerance overfor andre fødevarer eller reagere på f.eks. gluten, uden at det overhovedet kan måles.

For at finde frem til eventuelle fødevarereaktioner, kan man bruge en udelukkelsesdiæt, hvor mælk og/eller gluten udelukkes tre-fire uger.

Der er dog ingen garanti for, at det lige er mejeriprodukter/gluten, der er synderen. En genvej til at finde frem til problematiske fødevarer kan være at få lavet en IgG blodprøvetest, som kan skanne for 90 forskellige fødevarer. En IgG test er ikke et endeligt svar, men kan være et rigtigt godt fingerpeg. En IgG blodprøve skal man selv betale for og kan f.eks. bestilles på www.hankomedico.dk. Den bliver analyseret på et laboratorie i Tyskland.

Når du har fundet frem til, hvilke fødevarer, der giver problemer og har udelukket dem, indtil maven fungerer igen, så kan I forsigtigt prøve at introducere dem igen i små mængder (husk mælkesyrebakterier). Hold selvfølgelig øje med hvilke reaktioner, der kommer, og husk at reaktionerne ikke nødvendigvis kommer med det samme, men kan være forsinkede op mod tre døgn.

Alternative afføringsmidler

Som et supplement til mælkesyrebakterier, afbalancering af kroppen og fokus på eventuel intolerance findes der også homøopatiske midler, som kan være en god hjælp. I stedet for den traditionelle afføringsmedicin kan man bruge Cichorium cum stanno. Det er meget virksomt til børn. Homasin er et homøopatisk middel, som virker bredt afbalancerende på fordøjelsen. Det er f.eks. afbalancerende på både for lidt og for meget mavesyre.

Det er også værd at huske, at fordøjelsen også hænger meget sammen med psyken. For nogle børn, kan det handle om ”ikke at ville slippe noget” eller ”slippe kontrollen”. Her kan Bachs blomsterdråber være til hjælp i form af remediet Cherry Plum.

Forstoppelse hos børn skal tages meget alvorligt. Fordøjelsen har så stor betydning for hele kroppens sundhed og i det hele taget for barnets trivsel. Lad ikke afføringsmedicin stå alene, men hav fokus på at finde årsagen, så dit barn fremadrettet kan få en velfungerende fordøjelse.

 

4 skridt på vej mod bedre mave

  1. Ud over at sikre, at barnet hver dag får tilstrækkelig med væske, så giv et kosttilskud med gavnlige tarmbakterier – også kaldet mælkesyrebakterier eller probiotika. Mælkesyrebakterier findes på dråbeform til helt små børn og som pulver eller tyggetabletter til de lidt større børn. Helsekostbutikken har et godt udvalg. I starten kan det være en god idé at give en dosis både morgen og aften sammen med et måltid.
  2. Få tjekket barnets krop for ubalancer ved kranio sakral terapeut eller kiropraktor.
  3. Udeluk mistænksomme fødevarer i tre-fire uger og hold øje med, hvilke resultater det giver. Typisk vil man starte med de fødevarer, der hyppigst giver problemer: Mejeriprodukter og/eller gluten. Mange vil opleve, at det giver en kraftig bedring i fordøjelsen at udelukke disse ting.
  4. Hvis dit barn får modermælkserstatning, så skift til en anden type. Nan HA er modermælkserstatning, hvor proteinerne er fordøjede lidt på forhånd, så de er nemmere for fordøjelsen at håndtere. På apoteket fås de typer, hvor proteinerne er mere spaltede (Nutramigen, Profylac, Pepticate). I England og Tyskland kan via internettet bestilles modermælkserstatning lavet på gedemælk.

 

Forrige artikelC-vitaminrig antiinflammatorisk juice

Næste artikelJulestress: ”Rend mig i traditionerne!” – eller hvad?