Krop

Er dit stofskifte ude af kontrol?

Foto: Scanpix/Iris
13. februar 2019

Over en halv million danskere lider af en eller anden form for stofskiftesygdom. Mange uden selv at være klar over det. Her kommer spormineralet selen ind i billedet – for det og kroppens stofskifte hænger tæt sammen.

Et velfungerende stofskifte er forudsætningen for sundhed, vækst, psykisk udvikling, dannelse af energi, opretholdelse af kropsfunktioner, modstandskraft overfor infektioner og evnen til at reproducere os og meget andet. ​

Hvis der er en defekt i stofskiftet, er der risiko for at en eller flere af disse processer ikke forløber korrekt og normalt.

Når vi taler om selen i forbindelse med stofskifte, taler vi automatisk også om skjoldbruskkirtlen. Den sidder på forsiden af halsen og producerer hormoner, der stimulerer cellernes iltoptagelse, hvilket medfører en direkte påvirkning af cellernes energiomsætning, også kaldet stofskiftet. Groft sagt kan man kalde skjoldbruskirtlen for kroppens gaspedal.

Selen bekæmper de frie radikaler

Men hvorfor er selen så godt i forhold til skjoldbruskkirtlen og stofskiftesygdomme?

Skjoldbruskkirtlen gennemstrømmes af omkring fem liter blod i timen, og det betyder, at den udsættes for en del frie radikaler – infektioner, tobaksrøg, alkohol, medicin og kviksølv og andre kilder til frie radikaler. I for store mængder kan det forårsage celleskader og inflammationer.

I den forbindelse fungerer selenholdige proteiner, kaldet GPX´er, som kraftige antioxidanter, der beskytter skjoldbruskkirtlen mod frie radikaler og inflammationer. Men vi skal selv sørge for, at vores krop er velforsynet med selen. For det er ikke et stof, kroppen selv producerer – det er noget, vi indtager.

Kosttilskud til selenfattige danskere

En metaanalyse på forskning inden for selentilskud og stofskiftesygdomme konkluderer, at patienter med flere forskellige stofskiftesygdomme kan have glæde af at indtage selen som kosttilskud.

Meget af den eksisterende forskning er lavet på produkter med organisk selengær, som har vist sig at have en god optagelighed i kroppen, f.eks. SelenoPrecise.

Man vurderer, at 15 pct. af verdens befolkning lider af selenmangel, men dette tal kan meget vel ligge højere i selenfattige egne, som Danmark og hele Nordeuropa tilhører.

 

Kilde: Selenium and Selenoproteins in Immune Mediated Thyroid Disorders Liliana R. Santos, Celestino Neves, Miguel Melo and Paula Soares.

 


 

Symptomer på for lavt stofskifte

Træthed og koncentrationsbesvær, kuldskærhed, langsom puls, vægtstigning, opsvulmet hals/hoved, tør hud, hårtab og flossede negle, depression, struma (forstørret skjoldbruskkirtel)

Symptomer på forhøjet stofskifte

Træthed og koncentrationsbesvær, varmefornemmelse og svedtendens, hurtig puls og hjertebanken, vægttab trods stor appetit, hyppig og løs afføring, nervøsitet, struma (forstørret skjoldbruskkirtel) samt fremtrædende øjeæbler ved Graves sygdom.

Forrige artikelDen store insektdød

Næste artikelSalat med limabønner og asparges

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.