Nyheder

Er du en særlig sensitiv empat?

Hvad kendetegner særlig sensitiv empati? Er det blot positivt at kunne sætte sig i andre menneskers sted, eller er der indbyggede faremomenter?

Foto: Shutterstock
2. november 2022

Hvad kendetegner særlig sensitiv empati? Er det blot positivt at kunne sætte sig i andre menneskers sted, eller er der indbyggede faremomenter?

Empati defineres i den lange version som “at forstå, være opmærksom på, være følsom over for og stedfortrædende opleve en andens følelser, tanker og oplevelse af enten fortiden eller nutiden uden at have følelserne, tankerne og erfaring fuldt ud formidlet på en objektiv eksplicit måde.” 

Eller som vi lidt mere kortfattet betegner det:  

“Empati er indføling i en person eller andet levende væsen, ofte i følelsesbetonede situationer. Empati er evnen til at indleve sig i og sætte sig i en andens sted.”  

De fleste mennesker besidder empati i forskellig grad. Måske har du følt en øget bevidsthed om følelserne hos dem omkring dig, men gør det dig til en særlig sensitiv empat?  

Hvad er en særlig sensitiv empat? 

– En særlig sensitiv empat kan beskrives som “et individ, der er dybt bevidst og påvirket af andre menneskers følelsesmæssige tilstand”. Empater kan føle, at de “absorberer andre menneskers energi”, og påtager sig en anden persons følelsesmæssige tilstand, når de ikke selv har oplevet scenariet eller indholdet, siger Ramani Durvasula, der er klinisk psykolog og forfatter. 

For eksempel er en empat mere tilbøjelig til at dvæle ved en historie om personlig lidelse, have en følelsesmæssig reaktion og potentielt gribe ind på en eller anden måde og yde hjælp til en person, der oplever en tid med vanskeligheder. 

Kan også leve sig ind i andres glæde

Det er heldigvis ikke nødvendigvis lidelse det hele.   

– En særlig sensitiv empat vil føle enorm glæde for en anden person, når de gennemgår en glædelig oplevelse, selvom empaten på det tidspunkt måske ikke selv er et så fantastisk sted, siger Ramani Durvasula. 

Hvad er tegnene på, at du er en særlig sensitiv empat? 

– Empat er ikke et klinisk udtryk. Jeg tror, det er et af de popbegreber i psykologien, der kan bruges til at putte folk i kasser.  

Nogle træk forbundet med særligt sensitive empater inkluderer: 

  • Høj grad af imødekommenhed 
  • Høj bevidsthed om andres følelser 
  • Høj bevidsthed om egne følelser og hvordan de påvirker andre 

Der er naturligvis stor variation i, hvor stærkt de enkelte elementer viser sig fra empat til empat.   

Særligt sensitive empater i fare for at komme i uføre

Empater i den nedre ende er måske behagelige og opmærksomme på dem omkring dem, bekymrer sig dybt om andre og sætter sig selv i en andens situation. Empater i den høje ende er mere udsatte for at bringe sig selv i fare, når de føler behov for at hjælpe andre. 

– De kan udsætte sig selv for økonomisk skade. De kan ignorere nogle meget larmende alarmklokker, fordi et menneske fortalte dem en meget smertefuld historie. De kan udsætte sig selv for fare ved f.eks. at forblive i en følelsesmæssig eller fysisk voldelig situation, siger Ramani Durvasula. 

Udmattelse og fysisk sygdom

Empater kan også være sårbare over for udmattelse fra voksende følelser. 

– De føler så meget af andre menneskers smerte, at de kan blive dybt påvirket. Hvis du bliver dybt påvirket, vil du også blive vred. Det kan føre til fysisk eller følelsesmæssig udmattelse og endda, i ekstreme tilfælde, fysisk sygdom, siger Ramani Durvasula. 

Ud over at føle andres øgede følelser, er særligt sensitive empater meget selvbevidste om, hvordan deres egen adfærd påvirker dem omkring dem. 

– De er meget forsigtige med, hvordan de taler, og hvordan de opfører sig. Empaten er meget nøje selvovervåget og meget selvbevidst i, hvordan vedkommende interagerer med andre mennesker, siger Ramani Durvasula. 

Kilde: USAToday.com

Forrige artikelSymptomer fra komælk?

Næste artikelGod søvnhygiejne

Thomas la Cour

Journalist

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.