Forskere verden over bliver i stigende grad opmærksomme på, at rigtig meget af vores sundhed starter i tarmen, og at skjult forstoppelse er den bagvedliggende årsag til rigtig mange sygdomme. Denne nye viden kan bruges til at rette op på en del ubalancer, spare mange for store smerter, ubehag og måske en for tidlig død.
Ved skjult forstoppelse opdager man ikke altid (som navnet antyder), at man rent faktisk lider af forstoppelse. Det kan være, at du kommer på toilettet dagligt, men alligevel ikke føler dig helt tømt. Ved en ‘rigtig’ forstoppelse er du som regel godt klar over problemet, mens den skjulte har symptomer, der minder om forstoppelse, men hvor du som sagt kommer på toilettet. Imens ligger der stadig ufordøjet og halvt fordøjet mad i tarmen og skaber ulykker.
Kost- og livstilsekspert Lene Hansson led selv i mange år af irritabel tarm, før hun fik styr på diverse følgesygdomme ved at lægge kosten om. Christine Erritzøe havde Colitis (betændelse i tyktarmen), hvor lægerne sagde, at hun altid skulle tage medicin (for resten af livet), og at maden ikke havde betydning for hendes sygdom.
De er nu gået sammen om at lave bogen ‘Elsk din tarm’ med gode råd til tarmvenlig kost og livsstil, fordi det kan lade sig gøre at spise sig ud af symptomerne med den rette kost på rette tid.
Bogen er bygget op omkring tre områder, der hver for sig er gode redskaber og tilsammen kan gøre en stor forskel for tarmens sundhed og en bedre fordøjelse. Den ene del er FODMAP-diæten, det australske kostsystem, som for et par år siden gik sin sejrsgang verden over, da mange kroniske tarmpatienter oplevede store ændringer til det bedre i deres sygdom ved at udelukke forskellige dele af kosten. Her er især fokus på at udelukke visse kulhydrater, der indeholder særlige sukkerarter, der kan gå i gæring i tarmen, hvilket kan give irritabel tarm.
En anden del er kostkombinering, der er en metode, som arbejder ud fra princippet om, at vi ikke er altædende, men planteædere. Det betyder, at vi ikke har let ved at fordøje forskellige typer mad i et og samme måltid. Derfor bør vi adskille protein og stivelse, dvs. ikke spise proteinholdige fødevarer sammen med stivelsesholdige.
Sidst, men ikke mindst, tager bogen også fat i Metasundhed. Den meget holistiske tankegang, hvor krop og psyke kædes sammen. Uforløste følelser kan påvirke din fordøjelse, og derfor er det et vigtigt område at arbejde med, når man vil have bedre balance og styr på en fordøjelse, der er gået i stå eller ramt på anden måde.
‘Elsk din tarm’ er altså ikke kun i kogebog, tværtimod er fokus langt mere på at levere redskaber til folk med fordøjelsesproblemer. Du får altså gode råd til kost, der ikke er glutenholdig (da det er svært at nedbryde i tarmen), at undlade mejeriprodukter (også de laktosefri) og til gengæld styrke din tarmbakterieflora.
Du får masser af forslag til gode vaner, der kan erstatte de dårlige, ligesom bogen indeholder lette motionsprogrammer, alle kan gå i gang med. Sidst, og ikke mindst, får du selvfølgelig også opskrifter, der følger rådene og kan inspirere dig til en sundere kost for din tarm. Vi har fået lov at bringe et par smagsprøver her i Naturli.
__________
Fiskedunser med selleri- og pastinakmos
___________
160 sider med gode råd og forklaringer på, hvad der skal til for at skabe en sund tarm og fordøjelse. Med 40 enkle opskrifter på velegnet kost.
Christine Erritzøe og Lene Hansson både underviser, giver konsultationer og holder foredrag om “Elsk din tarm”.
Bogen blev allerede trykt i 3. oplag blot 14 dage efter udgivelse.
Forrige artikelFiskedunser med selleri- og pastinakmos
Næste artikelUSA: Tilladt med menneske-stamceller i dyr