Nyheder

Er du i æbleform?

3. marts 2010

Og her mener vi ikke indtag af den dejlige frugt – men kropsfaconen. Pæreformen er ligeså slem, men det gør ikke æbleformen mere attraktiv.

At have æbleform betyder, at du har en masse fedt placeret rundt om maven. Den runde figur, der møder dig i spejlet, har lagt navn til formen. Hvor pæreformen fortrinsvis rammer kvinder, er æbleform overvægtige mænds foretrukne facon. Det skyldes, at mænd opbevarer fedtet på maven – såkaldt ølmaver, mens kvinder har en tendens til at lagre det på lår, hofter og balder.
Overgangsalderen kan dog få kvinder til at skifte form mod den mere centrerede æbleform, når hormonerne ikke længere har samme indflydelse på fedtets placering.

Æbleform giver fedt omkring organer

At have fedtet siddende på maven – bugfedme – er farligt, da det derved kommer tæt på vores vigtige organer. Fedtet kan sidde lige under huden eller helt inde bag musklerne imellem organerne.
Overlæge og afdelingsleder i Kræftens Bekæmpelse forklarer, at fedtet mellem organerne er metabolisk aktivt. Det betyder, at det kan udskille en række hormonlignende stoffer til blodbanen, som gør os mindre følsomme for insulin og øger en mængde vækstfaktorer.
Det giver en øget celledeling i tarmslimhinden og en nedsat celledød, hvilket igen øger risikoen for tyktarmskræft.
Æbleform er således blevet forbundet med tyktarmskræft, diabetes 2 og hjertekarsygdomme.

Sådan tjekker du din æbleform

Din talje kan give en rigtig god idé om, hvorvidt du er på vej til æbleform. Når du beregner dit BMI (Body Mass Index), får du ikke samme indikation – for din vægt og højde fortæller ikke noget om, hvor dine kilo sidder henne. Til gengæld er et målebånd og synstjek lette at bruge.
Kig i spejlet – så kan du hurtigt se, om formen drejer den ene eller anden vej.
Mål din talje – det gør du mellem den nederste del af dine ribben og øverste del af hoften.
Som kvinde skal dit taljemål helst være under 80 cm. Som mand under 94 cm.
Ligger dit taljemål mellem 80 og 88 cm som kvinde har du en øget risiko for følgesygdomme – hvis den ligger over har du en meget stor risiko. Det samme gør sig gældende for mænd med taljemål mellem 94 og 102 cm og over.
Tjek også om du har pæreform med målebåndet.

Sådan smider du din æbleform

Hvis du har konstateret, at du har æbleform eller på vej dertil, vil dit helbred nyde godt af nogle ændringer. Du kommer ikke uden om et vægttab, men husk at selv mindre vægttab gør en forskel. Det vigtigste er, at du kan holde det. Derfor:
– få indført en sundere livsstil
– dyrk motion, mens du taber dig. Hvis du ikke er vant til motion, så start blidt op med 5-10 minutters gang om dagen og gå gradvist mere og mere – kom op på 1½ time i løbet af 3-6 måneder.
Alkohol, rygning og mangel på motion er de værste fremmere af æbleform. Alkohol tvinger din krop til først at forbrænde den, så forbrændingen af andet bliver nedsat. Derfor har du sværere ved at tabe dig, når du drikker øl og vin.
Kilde: Dagenssundhed.dk

(Oprettet den 3. marts 2010)

Forrige artikelHellefisk på søde kartofler og porrer

Næste artikelHjernen har evnen til at holde sig frisk

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.