Krop

Er du (knogle)skør eller vil du forebygge?

Fysisk aktivitet har afgørende betydning for knoglesundheden, både når du vil forebygge og hvis du allerede er ramt af osteoporose

Foto: Shutterstock
20. april 2023

Fysisk aktivitet har afgørende betydning for knoglesundheden, både når du vil forebygge og hvis du allerede er ramt af osteoporose

Hvordan ser en knogle egentlig ud indeni?

De fleste af os har nok et billede af knogler og skelettet som massivt, ligesom det plastikskelet, vi så på i skolens biologitimer. Vi opfatter skelettet som en solid og meget stærk konstruktion, og det er det også som udgangspunkt. Dog er knogler slet ikke massive.

For hvis alle kroppens 206 knogler var massive, så ville skelettet veje voldsomt meget mere end de 2,5-3 kg, som et menneskeskelet vejer.

Der hvor knoglerne er tættest opbygget, i en ryghvirvel f.eks., ligner det mest af alt en badesvamp. Andre steder kan det ligne edderkoppespind, og de lange knogler, vi har i ben og arme, og som vi kalder for rørknogler, er simpelthen hule indeni. Alt bygget på den måde for at være en let og dog stærk konstruktion.

Hvordan og hvorfor bliver knoglerne skøre?


Hvis hullerne i svampen bliver for store, mistes det robuste i konstruktionen, og så kan der være tale om, at knoglerne er ”afkalkede” eller at ”knogletætheden er nedsat”. Det vil sige, at de nu er blevet mere skrøbelige og lettere kan brække eller få skader. Mange opdager først, at de har fået osteoporose, når de brækker en knogle.

Der sker konstant udskiftning af kroppens celler. Knogleskørhed opstår, hvis der ikke længere er balance imellem, hvor meget der brydes ned og hvor meget der bygges op. Så opstår problemet med knogleskørhed. I vores krop handler det om, at der skal være tilstrækkeligt med opbygningsmateriale til rådighed. Er der ikke det, vil knoglerne kun opbygges til en vis grad.

Osteo betyder knogle og porose betyder åbning eller hul. Det vil sige knogle, der er mere porøs, end hvad godt er

Træning

Hvis dine knogler mangler knogletæthed, vil de være skrøbelige i mere eller mindre grad. Derfor vil hård træning kunne gøre skade i form af brækkede knogler. Tilpas altid træningen.

Hvilken træning batter ikke rigtigt?

Da knogleopbygningen sker bedst ved, at der er vægt/træk/modstand, vil det ikke nytte så meget, at du cykler eller svømmer. Svømning især gør dig ”vægtløs”, og både vandet og cyklen bærer din vægt, hvilket ikke giver det helt store til knogleopbygningen.

Motion til dig der vil forebygge osteoporose

  • Sjippe, hoppe, danse
  • Styrketræning på stuegulvet. Allerbedst med vægt på, f.eks. en træningselastik.
    Kigger du efter elastikker hos f.eks. elastikshoppen.dk, vil du se, at de findes i mange forskellige tykkelser. De tykke vil give mere modstand end de tynde, så der er noget til ethvert behov. Elastikker vil give større træk på knoglerne og det stimulerer til kalkoptag
  • Styrketræning med kettelbells eller håndvægte. Af samme årsag som elastikker giver vægte flere udfordringer til knoglerne
  • Gang eller løb
  • Armstrækninger, enten med elastikker eller på gulvet/ved at læne ind i en væg.
    Her er det kroppen, der er vægt. Håndvægte kan du lave selv af to vandflasker.
  • Boldspil
  • Træning i motionscenter

Læs også: Træning til dig der har knogleskørhed

Du har større risiko for at få osteoporose hvis du er

• Fysisk inaktiv
• Undervægtig
• Ryger
• I behandling med binyrebarkhormon
• I overgangsalder eller gik tidligt i overgangsalder
• Har problemer med stofskiftet
• Har lavt D-vitamin niveau
• Mangler magnesium (der skal magnesium til, for at kalken kan komme ind i knoglerne og ikke blot suser rundt ude i blodbanen)
• Har et stort eller moderat alkoholforbrug
• Ikke spiser tilstrækkeligt ”knoglestyrkende” kost (eller kosttilskud)
• Ikke får eller optager tilstrækkeligt med næring

Pas på dig selv

Selvfølgelig er der større risiko for at komme til skade i din hverdag, hvis knoglerne er skøre. Du er mere udsat for brud, hvis din muskelstyrke er ringe og din balance er dårlig, eller hvis du er meget tynd. Et fald vil få fatale konsekvenser for en person med skøre knogler i modsætning til en person med en tæt opbygget knoglestruktur. Og fedt kan virke som stødpuder.

Svaret er træning og motion
Det er styrketræning og motion, som skaber knoglestyrken. Der er al mulig god grund til at finde en sjov motionsform, for jo bedre din koordinationsevne er, jo stærkere muskler du har, jo nemmere vil du kunne gribe dig selv i et fald eller helt undgå, at det sker.

Hvad end du allerede har fået konstateret knogleskørhed eller skal forebygge, er noget af det mest knogleopbyggende, du kan gøre, altså motion og træningsøvelser. Men ikke hvilke som helst. Derfor skal du selvfølgelig være klar over, hvordan du skal gribe træningen an.

Principper for træning der styrker knoglevæksten
Der skal vægt på, og er du nybegynder er din egen kropsvægt tilstrækkelig. Knoglerne skal ”puffes til”, trækkes i, belastes. Netop belastningsgraden er vigtig, for hvis du har fået konstateret, at dine knogler ikke har så høj en tæthed som normalt, skal du passe på, at træningen ikke er for tung og hård, da det vil risikere at skade mere end gavne.

Forrige artikelTræning til dig der har knogleskørhed

Næste artikelSmertefri krop med naturens egne hjælpemidler

Catrine Marcussen

Akupunktør og bevægelsespædagog
Skribent på Naturli siden 2008.

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.