Er gylp farligt?

Jeg er lige blevet mor til en lille pige. Den første nat vågner jeg ved, at min datter siger nogle mærkelige lyde.

Hun gylper lidt fostervand og efterlader en plet på madrassen på størrelse med en femkrone. Jeg bliver forskrækket og tager hende op, da det lyder, som om hun er ved at blive kvalt. Der kommer ikke mere.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvis nu jeg ikke var vågnet af det? Er det farligt for en nyfødt at gylpe en smule fostervand, eller er det korrekt forstået, at deres refleks med at dreje hovedet gør, at der ikke sker noget?

Kan ikke lade være med at tænke ‘hvad nu hvis?’…

Sådan tænker jeg med mange ting omkring baby, men det er sikkert meget normalt som nybagt mor.

Vh. Nanna

 


 

Det er vildt at få ansvaret for sådan et lille liv, så jeg kan godt forstå, du er super opmærksom. Sammen med den store glæde og kærlighed kommer også frygten for, om noget kan gå galt.

Og ja, du har helt ret, som nybagt mor har man jo ikke en masse erfaring at trække på, så det er naturligt, at man bliver nemt bekymret. Heldigvis er det sådan, at langt det meste af det, der sker med baby, er helt normalt og ufarligt.

Det er naturligt, at der kommer gylp fra baby. I starten kan det være lidt fostervand og senere kan det være mælk.

Der hvor spiserør og luftrør sidder helt tæt, er der en lukkemuskel, som sørger for at lukke af ned til luftrøret, når der kommer noget forbi – både den ene og den anden vej. Det er også den lukkemuskel, der gør, at man kan dykke sit barn under vand i svømmehallen, mens det er helt lille, uden at det får vand i lungerne.

Hvis barnet gylper, så lukker der altså af ned til lungerne. Og så kan barnet enten dreje hovedet og gylpe det ud – eller sluge det ned i mavesækken igen. Du skal derfor ikke være bekymret for natte-gylp.

Du har sikkert helt styr på de vigtigste råd omkring sikkerhed til søvnen, men ellers nævner jeg dem lige her:

Baby skal sove på ryggen

Der må ikke være alt for varmt i soveværelset. Vær også opmærksom på meget varme dyner eller på fælles varme, hvis I sover sammen.

Undgå at udsætte barnet for passiv rygning.

Nyd barslen og din skønne datter.

Mvh

Anette Straadt

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*