I en tid, hvor klimaforandringer og en stigende befolkning sætter verdens vandressourcer under pres, er du sikkert opmærksom på dit vandforbrug – du lader ikke din teenager stå i badet i timevis, ligesom du venter med at sætte opvaskeren i gang, til den er fyldt.
Men det kan også være en god ide at skele til, om nogle af varerne i dit køleskab er vandslugere – for det er ikke så lidt vand, der kræves for at dyrke de råvarer, vi putter i indkøbskurven.
Vi i Vesten er vilde med den grønne, cremede avocado. Desværre er guacamolens hovedingrediens meget vandkrævende, hvilket har skabt skovfældning og ulovlig vandudvinding i Chile – især Petorca-området er belastet, og mange frodige floder i området er tørret ud.
Befolkningen i provinsen er så hårdt ramt af vandmangel, at de ifølge Center for Menneskerettigheder ved Diego Portales Universitetet i Chile har fået overtrådt deres menneskeret til vand.
I gennemsnit kræver det 70 liter vand at producere en avocado – men da der i Petorca bliver dyrket over 60 procent af Chiles avocadoer, er vandforbruget firdoblet til hele 320 liter pr. avocado.
Heldigvis har to store danske supermarkedskæder taget rapporten fra mediet Danwatch alvorligt – og har derfor ændret deres indkøbspolitik på avocadoer, således de kun modtager fra leverandører, der ikke lider af vandknaphed.
Hvor meget vand kræver æblet i din frugtskål? Svaret er, at et enkelt æble kræver cirka 70 liter vand. Det viser en undersøgelse fra Water for Food-instituttet ved University og Nebraska, der har undersøgt det gennemsnitlige vandforbrug på verdensplan for en række fødevarer.
Og som om, at 700 liter vand til et kilo æbler ikke er meget, så topper mangoen med hele 1600 liter vand for et kilo. Se her en liste over vores vandslugere pr. kilo indenfor frugt og grønt:
Fersken/nektarin: 1.200 liter
Majs: 900 liter
Banan: 860 liter
Æble/pære: 700 liter
Appelsin: 460 liter
Avocado: 283 liter
Kartofler: 250 liter
Agurk: 240 liter
Kål: 200 liter
Tomat: 180 liter
Salat: 130 liter
Men før du dropper frugten af hensyn til miljøet, så skal du måske lige skule over til listen af animalske fødevarer som f.eks. kød og ost, som også er vandslugere.
Der skal nemlig bruges hele 15.000 liter vand til at producere et kilo oksekød. Og til manges ærgrelse, ligger chokolade i toppen med hele 24.000 liter vand pr. kilo. Vandforbruget for andre råvarer er også markant højere end grøntsagerne.
Chokolade: 24.000 liter
Oksekød: 15.500 liter
Ost: 5.000 liter
Svinekød: 4.800 liter
Kylling: 3.900 liter
Ris: 3.400 liter
Mange af vores dagligdagsting – her ej at forglemme producering af vores tøj – kræver også ekstreme mængder vand. Selvfølgelig er det umuligt at stoppe med at forbruge alle disse ting, men tallene foroven kan måske hjælpe dig til at træffe mere bæredygtige valg i forhold til vandslugere.
Kilde: https://iform.dk/sund-mad/saa-meget-vand-sluger-frugt-og-groent
Forrige artikelHar du brug for et alternativ til den søde koldskål?
Næste artikelAfstressning og skønhed går hånd i hånd