Mad

Er mørk chokolade virkelig sundt?

Foto: Adobe Stock
14. marts 2018

Ja, det er det faktisk. Mørk chokolade har forbindelser, der bidrager til en hjertevenlig livsstil. Men! Alt med måde, for spiser du for store mængder, bidrager det til ekstra fedt, sukker og kalorier og ødelægger de sundhedsmæssige fordele.

Kender du det? Lækkersulten sniger sig ind på dig, men du holder igen – for denne gang vil du overholde dine sundhedsløfter overfor dig selv.

Her kan et stykke mørk chokolade, gerne med 75 eller 80 procent kakao blive din redning – for samtidigt med, at du får stillet dit behov for noget lækkert, har du ikke ”syndet” med noget usundt – faktisk gavner den mørke chokolade din hjertesundhed.

Men spis med måde, for chokolade i større mængder kan også have ugunstige effekter.

Dit hjerte elsker mørk chokolade

Ifølge forskning er mørk chokolade godt for hjertesundheden, og det er flavonoiderne i den mørke chokolade, som har denne effekt.

Flavonoider er en gruppe bioaktive stoffer, som naturligt findes i kakao, mørk chokolade, grøn te, rødvin, grøntsager, frugter og nødder. Kakao og mørk chokolade har den højeste koncentration af flavonoider, og indeholder langt mere end de øvrige fødevarer. Ca. 10 pct. af vægten af kakaopulver er flavonoider.

Flavonoiderne har en hjertevenlig effekt ved at modvirke betændelse i blodårene og dannelse af åreforkalkning, virke blodtrykssænkende, samt forbedre blodets fedtstoffer (hos personer med højt kolesterol).

Mørk chokolade udvider blodkarrene, fordi de bliver mere elastiske og villige til at “slappe af”. Det kan have en blodtrykssænkende effekt, især hvis du lider af højt blodtryk, og her kan et moderat dagligt indtag af mørk chokolade derfor bidrage til et bedre kredsløb.

Spis med måde

Det er vigtigt at huske, at det er den mørke chokolade, som har den sundhedsgavnlige effekt. Hvid chokolade og mælkechokolade har ikke de samme gode helbredseffekter, eftersom den gunstige effekt i mørk chokolade kommer af de sunde flavonoiderne fra det høje kakaoindhold.

Alligevel skal du begrænse indtaget. Mørk chokolade indeholder nemlig også en del kalorier (500 kcal per 100g), og spiser du større mængder, vil det føre til vægtstigning og dermed have negativ indvirkning på hjerte og blodårer.

Et lille til moderat dagligt indtag til dit mellemmåltid er altså at foretrække.

Kilde:https://www.sundhed.dk

 

Forrige artikelHer er de 10 mest googlede diagnoser i Danmark

Næste artikelPycnogenol: Få kredsløbet helt ud i huden

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.