Er økologiske fisk fri for kviksølv?

Kan man vide med sikkerhed, at økologiske fisk ikke indeholder kviksølv, og kan man få økologiske dåsefisk så som makrel og dåsetorskerogn (er der kviksølv i det?).

Jeg elsker selv marinerede sild fra glas, samt rejer, er der kviksølv i rejer?

K

 


 

Tak for mailen.

Problematikken angående fisk, sundhed og tungmetaller er svær, og jeg tror ikke, vi har hørt det sidste i den sag.

Som det ser ud i øjeblikket, er økologiske fisk med det røde Ø-mærke et godt valg. Allerbedst er det, hvis fisken også er opdrættet i Danmark. Når fisk opdrættes økologisk er der bl.a. krav til, at foderet er fremstillet af økologiske råvarer og ikke indeholder GMO. Der er krav om, hvor mange fisk, der må være pr. kubikmeter, iltindholdet i vandet samt krav til brugen af medicin.

Når fiskene opdrættes kan man styre indholdet af tungmetaller som kviksølv i vandet.

Jeg er ikke bekendt med, at der findes økologisk fisk som konserves. Nogle produkter anføres som økologiske, men det er kun den olie, fisken ligger i, der er økologisk. Fisken er dog MSC-certificeret, men det siger “kun” noget om fangstmetoder og miljøhensyn – ikke noget om indholdet af tungmetaller.

Rejer kan også indeholde tungmetaller, men oftest i mindre mængder end store fisk, da de er længere nede i fødekæden.

I følge professor Philippe Grandjean, som bl.a arbejder med, hvordan kviksølv påvirker os, kan vi spise skaldyr f.eks. rejer, mindre fladfisk, sardiner, laks og kuller et par gange om ugen.

En tommelfingerregel kan være at spise så små fisk som muligt og sjældent eller aldrig spise rovfisk som tun f.eks. tunbøffer, helleflynder og aborre. Gå efter økologiske fisk og ellers tænk på MSC-certificeret fisk, da der her i det mindste tages miljøhensyn. Undgå fisk fra Østersøen.

Det er muligt at finde økologiske fisk hos visse fiskehandlere, supermarkeder eller bestille online fra f.eks. SkagenFoods.

Mange hilsner fra

Trine Vesteraa, ernæringsterapeut

 

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*