Er opdrættede fisk skadelige?

Jeg har lige læst artiklen om inflammationshæmmende kost. I den står, at opdrættede laks gør mere skade end gavn på helbredet. Er du enig i det? De norske sundhedsmyndigheder påstår, at de pesticider, der bruges, ikke ligger over et sundhedsskadeligt niveau?

Peter

 


 

Tak for spørgsmålet. Om opdrættede fisk gør mere skade end gavn, synes jeg kan være svært at sige, men det er i hvert fald vigtigt at kigge på, hvordan opdrætningen er foregået, og hvilket foder fiskene har fået.

Den føde som fisk i havet, søer, åer m.m. spiser kan være forurenet, men det kan det foder, som opdrættede fisk får, også være, hvis det ikke er ordentligt renset. Fodret til opdrættede fisk kan bl.a. bestå af fiskemel, fiskeolie og sojamel. Soja har et større indhold af omega 6 end 3, og derfor må fedtsyresammensætningen i fiskene ændre sig til at indeholde mindre omega 3 og mere omega 6 end vildtfangede fisk. Både indholdet af fedtsyrer og forurening af fiskene har indflydelse på, hvilken gavn de gør for sundheden.

At sætte lighedstegn mellem sundhed og fisk er ikke altid en god ide. Her bliver vi nødt til at undersøge, hvor fisken er fanget, hvis det er vildtfangede fisk. Drejer det sig om opdrættede fisk, må vi undersøge, under hvilke forhold de er opdrættet. Et godt alternativ kan være at vælge økologisk opdrættede fisk.

Du kan se et lille videoklip om økologisk fiskeopdræt her:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=X3c-3Gabof4

Og du kan læse mere om mærkning af fisk mm. her:

http://www.wwf.dk/wwfs_arbejde/hav_og_fiskeri/wwf_fiskeguide/


Mange hilsner fra

Trine Vesteraa

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*