Liv

Er plastikposen mere miljøvenlig end stofnettet?

Foto: Adobe Stock
21. marts 2018

En ny undersøgelse har konkluderet at de udskældte plastikposer er bedre for miljøet end stofposer – men nu trækker DTU sine konklusioner i rapporten en smule i land igen.

Det har skabt en del debat siden Miljøstyrelsen i sidste uge udsendte en pressemeddelelse, hvori konklusionen lød at indkøbsposer i plast er bedre for miljø og klima sammenlignet med poser i bomuld.

– Det kan virke overraskende, at plastposer er det mest miljøvenlige valg, skrev Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse på deres hjemmeside, og fortsætter:

– Men stofposer belaster miljøet langt mere ved produktionen, fordi bomuldsproduktion kræver mange ressourcer og lægger beslag på et stort areal, skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse på sin hjemmeside.

Og resultatet af DTU’s undersøgelsen ’Life Cycle Assesment of grocery carrier bags’ for Miljøstyrelsen, var for mange særdeles overraskende – og lidt tvivlsom.

DTU erkender usikkerheder

Tallet 7100 er antallet af gange, man ifølge undersøgelsen skal bruge et almindeligt bomuldsstofnet, før det er et bedre alternativ for miljøet end plastikposer. Men ifølge kritikerne er der problemer med den måde, rapporten anvendes på – især den skråsikre udmelding om antallet af, hvor mange gange et bomuldsnet skal anvendes for at være bedre end en plastikpose. Beregningen er lavet på baggrund af nedbrydning af ozonlaget – hvilket Miljøstyrelsen erkender, man skal have in mente.

– Det er det værste scenarie, der bliver præsenteret, når man alene ser på nedbrydningen af ozonlaget, erkender Anders Damgaard, seniorforsker på DTU og rapportens hovedforfatter, overfor Information. Han synes også, at konklusionen med et tal på ‘7100’ slår for meget igennem i medierne.

Anders Damgaard medgiver derfor, at hvis man havde fremhævet andre af de parametre, der er målt på, havde resultatet været bedre for bomuldsposen – selvom bomuld stadig er meget belastende for klima og miljø.

Plastindustrien er glade

Rapporten vækker – ikke overraskende – glæde hos interesseorganisationen Plastindustrien.

– Plastposen er et af de nok mest udskældte plastprodukter i den offentlige debat. Analysen her viser, at kritikken er ubegrundet.

– Plastposen er og bliver det mest miljørigtige posevalg, når man sammenligner med alternativerne, skriver administrerende Thomas Drustrup på organisationens hjemmeside.

Det er Jannick Schmidt, lektor ved Aalborg Universitet dog slet ikke enig i. Til videnskab.dk har han sagt, at han mener, at rapporten “har en række metodemæssige problemer”. Ikke mindst fordi rapportens konklusioner fokuserer meget på skadevirkninger på ozonlaget.

Det er altså fortsat uenighed om, hvorvidt det er for tidligt at afskrive stofnettet og bruge plastikposer i stedet.

 

 

 

 

Forrige artikelDin te er muligvis en antioxidantbombe

Næste artikelRynker og alderstegn: Kan man spise sig yngre?