Er pulver ligeså godt som friske bær?

På en udstilling købte jeg pulveriseret blåbær og tranebær. De kom fra Finland, plukket i deres vilde natur, er ikke økologiske, men heller ikke sprøjtet med gift. Jeg syntes, det var let at bruge dem i mine smoties, da jeg havde dem lige ved hånden. Det kan være svært at få fat i friske bær.

Jeg fik fortalt af kvinden, jeg købte dem af, at man kun måtte bruge en teskefuld om dagen, da det svarede til tre kilo bær, dehydreret og pulveriseret. Det smager af ingenting, indeholder kun bær, udenpå står der, at det et kosttilskud.

Nu mit spørgsmål: Når man dehydrerer og pulveriserer disse bær, er de så lige så gode som friske bær, indeholder de de samme gode ting? Jeg kan se, at hun er gået på nettet og sælger dem ad den vej.

Venligst Willi

 


 

 

Tak for spørgsmålet. Det kan være svært at sige om og hvor meget, der helt præcist går tabt, når bær laves til pulver. Ved alle former for forarbejdning og tilberedning kan der gå noget af vitamin- og mineralindholdet tabt. Ligesom frisk frugt, grønt og bær kan miste vitaminer og mineraler ved transport og opbevaring. Derfor kan det være svært at undgå at nogle af de gode ting i fødevarerne mindskes, medmindre vi spiser dem direkte fra haven.

Som eksempel indeholder friske blåbær i følge Danmarks Tekniske Universitet 44 mg C-vitamin pr. 100 g, frosne blåbær indeholder 2,5 mg C-vitamin pr. 100 g, og en producent af blåbærpulver opgiver, at man får 3,6 mg C-vitamin pr. 3 g pulver i deres produkt. Det viser, at der kan være forskel på friske og forarbejdede varer.

Pulver af bær er opkoncentreret, og derfor skal man ikke spise så store mængder af det for at få de gode indholdsstoffer f.eks. antioxidanter. Det gør det nemt at tilføre sin kost større mængder antioxidanter, end man ellers ville kunne spise sig til. Jeg ser pulver fra de såkaldte superfrugter som et udmærket supplement til ellers varieret kost, men ikke som en generel erstatning for friske fødevarer.

I forhold til dine produkter kan du prøve at sammenligne dem med andre på markedet for at se, hvordan indholdet af antioxidanter er i forhold hertil. Du kan også prøve siden foodcomp.dk og søge på blåbær og tranebær. Her kan du se en oversigt over indholdsstoffer i friske og frosne bær, som du også kan sammenholde med dine produkter.

Mange hilsner fra

TrineVesteraa

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*