Er rødbedejuice kræftfremkaldende? 

Jeg er begyndt at drikke et glas rødbedejuice hver dag, da jeg læste, at det er sundt. Nu læser jeg så, at de har et meget højt nitratindhold, og det siges jo at være usundt, idet det omdannes til nitrit; nogen steder hedder det ligefrem kræftfremkaldende.

Så bør jeg stoppe mit indtag?

Og gælder det samme med spinat og rabarber?

Lene

 


 

Jeg synes bestemt ikke, du skal holde op med at drikke et glas rødbedejuice, selvom rødbede indeholder nitrat.

Det er rigtigt, at nitrat kan omdannes til nitrit og eventuelt videre til nitrosaminer, der ikke er sunde. Ikke al den nitrat, du indtager fra grøntsager, vil omdannes nitrit, så der kan ikke stilles lighedstegn mellem indholdet af nitrat i rødbede og den mængde nitrit, der kan dannes i kroppen.

Nitrat kan også omdannes til nitrogenoxid, der får blodårerne til at slappe af og derved kan have blodtryksænkende effekt. Hvilket jo for mange er meget positivt. Desuden indeholder rødbeder vitaminer, mineraler, fibre og sunde plantestoffer, som er sundt for os. Rødbede indeholder bl.a. C-vitamin, der kan modvirke dannelsen af nitrosaminer.

Vælg gerne økologiske eller biodynamiske grøntsager, da indholdet af nitrat typisk er mindre end i konventionel dyrkede grøntsager, fordi der ikke bruges kunstgødning (indeholder nitrat) i økologisk og biodynamisk landbrug.

En mere sundhedsbelastende kilde til nitrit og eventuelle nitrosaminer er kødpålæg. Nitrit tilsættes for at give kødet en flot rød farve, der kan få kødet til at se indbydende ude i køledisken samt for at undgå pølseforgiftning (botulisme). Kødprodukter udsættes også for høj varme, hvilket kan øge dannelsen af nitrosaminer.

Vores drikkevand kan også være kilde til nitrat, og hverken kød eller drikkevand indeholder de beskyttende og sundhedsfremmende stoffer som grøntsager.

Så alt i alt: Spis gerne grøntsager – også rødbeder!

Mange hilsner fra

Trine Vesteraa, ernæringsterapeut

1 kommentar

 • Henning Rolapp siger:

  Det allerførste man skal gøre når man får en information, er at spørge sig selv om denne information er TROVÆRDIG.
  Megen information man får fra lægekredse er FAKE NEWS. For lægerne lever af sygdom. Dameblade m.m. er ofte langt mere troværdige. Dameblade lever af at give troværdig og virkningsfuld information til sine læsere.

  Verden er let at forstå, man skal bare finde ud af hvilke GRUNDLÆGGENDE INTERESSER der er på spil.

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *