Nyheder

Et æble om dagen…

7. januar 2014

Britiske forskere har regnet sig frem til, at æbler kan være ligeså virksomme for folkesundheden som statiner. Måske burde alle mennesker over 50 ordineres et æble om dagen.

“An apple a day keeps the doctor away” (Ét æble om dagen holder lægen væk) er et mundheld, der har eksisteret i omkring 150 år – både i Storbritannien og herhjemme. Det kommer ikke af ingenting: Æbler er sunde, og antioxidanterne i skralden har samme virkning som statiner på indholdet af den skadelige LDL-kolesterol i blodet. Til gengæld har æbler ikke de samme bivirkninger som de udskældte statiner, der bl.a. menes at kunne forårsage diabetes og forskellige muskellidelser.

Æbler kan ikke erstatte statiner

Det britiske studie slår dog én ting fast: Hvis du allerede har fået ordineret statiner af din læge, skal du ikke smide medicinen i skraldespanden og erstatte dem med et æble om dagen. Sådan skal konklusionen ikke forstås.

Bedre sundhedseffekt af æbler end statiner

Britiske forskere har tidligere regnet på, hvilken sundhedseffekt statiner kunne have på befolkningen som helhed. Man regnede sig frem til, at hvis man ordinerede statiner præventivt til 17,6 millioner briter over 50, der ikke allerede tager medicinen, ville man kunne forhindre 9500 hjertekar-relaterede dødsfald.

Til sammenligning har man nu fundet ud af, at et æble om dagen til de samme 17,6 millioner briter kan forhindre 8500 hjertekar-relaterede dødsfald. Men på grund af statinernes bivirkninger slipper man for mere end ti tusind nye diabetesdiagnoser og mere end tusind muskellidelser i det samlede regnestykke.

Det virkelig interessante er imidlertid, at effekten er uafhængig af den øvrige livsstil. Alle kan have glæde af æblets gavnlige effekter på hjertekarsundheden.

Frugt kan redde mange liv

Forskerne regnede sig også frem til, at hvis alle 62 millioner briter spiste et ekstra stykke frugt om dagen, kunne man undgå 11.000 hjertekar-relaterede dødsfald om året.

Det skal dog tilføjes, at der er tale om forskning med udgangspunkt i en beregningsmodel og dermed ikke traditionel forskning i årsag og effekt. Hvis det sidstnævnte havde været tilfældet, skulle man lave store forsøgsgrupper, hvor nogle fik statiner, mens andre fik æbler.

Æblet kan ikke erstattes af juice

Et æble om dagen er en god og sund vane. Men du kan ikke erstatte det med et glas klar æblejuice, da det meste af sundheden sidder i skrælden. Desuden menes juice at have den modsatte effekt på LDL-kolesterolen.

Kilder: BMJ.com (British Medical Journal), BMJ.com (kommentar til studiet)

Forrige artikelSmagen af kemi eller natur?

Næste artikelBørn vaccineres mod leverbetændelse