Tema

Et ekstra skridt – og et til

17. april 2022

Fysisk aktivitet er ofte nøglen til at undgå smerter og nedsat bevægefrihed i led og muskler. Men der er ikke noget galt med at ”smøre leddene”, før du går i gang med din motion. Det vigtigste er at undgå stilstand.

Stort set alle mennesker over 60 år har slidgigt (artrose) i mildere eller stærkere grad. For en stor gruppe rammer ledsygdommen allerede, mens de er i 50erne eller 40erne.

Slid på leddene er en naturlig del af livet. Brusken, som sidder i selve leddet, kan blive nedbrudt med tiden, og det skaber smerte og irritation. Men brusken slides ikke på samme måde, som du slider f.eks. dit tøj. Dine strømper får huller underneden, hvis du går uden hjemmesko. Men for brusken er det omvendt; den bliver mest slidt, hvis den ikke bliver brugt.

Når det handler om kroppen skal du huske, at alting er levende og foranderligt. Alt er sammensat af levende celler og kan påvirkes positivt eller negativt af din adfærd.

For brusken i dine led er det vigtigt, at der er en konstant og tilbagevendende aktivitet.

Aktivitet stimulerer kroppen til at overføre ressourcer – i form af frisk ledvæske – til brusken, som dermed holdes ved lige og i optimal stand.

Med andre ord: Jo mere du slider på din brusk og dine led, jo stærkere og mere smertefrie bliver de.

En positiv spiral

Der er en masse diskussion, om nedbrudt brusk kan gendannes eller ej. Noget tyder på det, men det kan vi tage en anden gang. Det vigtigste at vide er, at motion styrker muskulaturen omkring et led, og den jævnlige aktivitet øger samtidig leddets bevægelighed. Begge ting hjælper til at dæmpe eventuelle smerter omkring leddet – og dermed er der basis for at skrue op for træningsmængden.

Det er en positiv spiral, som vedligeholder din styrke og smertefrihed, lige så længe du holder fast i din træning.

Ja, den er god med jer, tænker du måske, hvis dine led og muskler allerede er begyndt at gøre ondt og hæmme din bevægelsesfrihed. Det er faktisk svært at gennemføre effektiv træning, når man hele tiden har smerter. Måske var det klogere at holde sig i ro?!

Logikken er god nok i forhold til nogle ting. Men ikke i forhold til kroppen og dens led. Talrige undersøgelser har i de senere år dokumenteret, at inaktivitet er farligere end selv dem mest ringe træning.

Det gælder hjertesundheden. Men det gælder naturligvis også led og muskler.

Frihed til at være aktiv

Hvis smerterne allerede er begyndt at være i vejen for nogle af de fysiske udfoldelser, du holder af, har du brug for hjælp. Og du behøver ikke gå til lægen for at finde hjælpen.

Det vigtigste – som vi forklarer ovenfor – er jo bevægelsen.

Derfor kan du med fordel tage tilskud, som giver dig energi og frihed til at være aktiv. Og så bygge ovenpå derfra.

Nogle læger ville anbefale at tage smertestillende midler, før du dyrker motion. Men der findes en smartere løsning: Hvis du styrker dine led og muskler med tilskud, som vedligeholder bevægeligheden og styrken, får du energi og motivation til en ekstra løbetur – et ekstra skridt.

Det kunne være det forholdsvist nye kombinationsprodukt Vitaflex, som er målrettet modne motionister.

Vitaflex’ indhold af boswellia har en vedligeholdende effekt på leddenes funktion, gurkemeje vedligeholder bevægeligheden, mens D-vitamin er næring til både dine knogler og normal muskelfunktion. Vitaflex indeholder yderligere en blanding af urter, vitaminer og mineraler, der er gavnlige for dine led – bl.a. tomentosa, djævleklorod og B6-vitamin.

Vitaflex var nomineret til ‘Årets produkt’ ved Helsam Messen 2020.

Kroppen genkender de aktive stoffer

Et andet kombiprodukt, der også er udviklet til muskler og knogler, er Chondro-Lenk Vegan. Produktet landede på markedet i december 2021 og får rigtig god feedback. Som navnet antyder, er tilskuddet 100 % vegansk.

Ud over et solidt indhold af kalk, der skal bruges til at vedligeholde knoglerne, er Chondro-Lenk Vegan beriget med Chondroitinsulfat. Chondroitinsulfat sammenlignes ofte med glucosamin på grund af sin kemiske formel. De to stoffer har også den lighed, at de findes naturligt i kroppens bindevæv.

Kroppen har altså nemt ved at genkende de aktive stoffer i Chondro-Lenk Vegan, der i øvrigt er skabt gennem vegansk, mikrobiel fermentering. Der er tale om et meget ”naturligt” produkt, som kan spille en vigtig rolle for din fortsatte, fysiske aktivitet – og begrænsningen af dine smerter.

Og så er du klar til at gå i gang. For du skal jo stadig selv gøre den store del af arbejdet – tilskuddene er blot en støtte til, at du kan komme i bevægelse og slippe for smerter i forbindelse med din motion.

Forrige artikelMichael har smerter – men han vil også have et liv

Næste artikelEt smertens folk

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.