Nyheder

Et farligt stik med ringe virkning

7. oktober 2014

Influenzavaccine er blevet så populært, at materialistkæden Matas tilbyder et stik i butikken. Men effekten er temmelig usikker, og befolkningen som helhed bliver næppe sundere af den lettere adgang til vaccine.

Regn, rusk, influenza, efterår og vinter. De fleste vil gerne undgå en uge under dynen med muskel- og ledsmerter, hovedpine og feber, så det ville jo være rart, om et lille stik kunne gøre hele forskellen. Mange arbejdspladser tilbyder de ansatte en influenzavaccination, men der er gennemgåede stor interesse for at forebygge virussen.

Få et stik hos Matas

Derfor har butikskæden Matas valgt at alliere sig med det privatejede firma Danske Lægers Vaccinationsselskab, så firmaets sygeplejersker kan udføre vaccinationer i kædens butikker.

Men det er yderst risikabelt, advarer Dansk Selskab for Almen Medicin. En vaccination medfører altid en lille risiko for alvorlige allergiske bivirkninger, og her kan få minutter være forskellen på liv og død. Derfor er det ifølge selskabet væsentligt, at vaccinationer kun gives i lægehuse, hvor sundhedspersonale kan reagere hurtigt og korrekt på eksempelvis anafylaktisk chok, hvor patienten pludselig ikke kan få vejret på grund af en allergisk reaktion.

Matas vælger at have tillid til Danske Lægers Vaccinationsselskab, og ordningen er helt lovlig ifølge Sundhedsstyrelsens regelsæt. En læge må godt uddelegere den type opgaver til andet uddannet sundhedspersonale, herunder sygeplejersker.

Det er også nærliggende at mistænke lægerne for brødnid, for nok er der en risiko for en livstruende, allergisk reaktion, men den er meget lille. Nok ikke meget større end at få en græsslåmaskine i hovedet i Silvan, og her har man heller ikke læger ansat.

Danske Lægers Vaccinationsselskab har siden 1998 udført tre millioner vaccinationer på 5.000 forskellige adresser i Danmark, og det har ikke afstedkommet et eneste dødsfald eller nogen livstruende situation. Så de har dog nogen erfaring.

Omvendt er det værd at overveje, om befolkningen får et bedre helbred af lettere adgang til influenzavaccine.  

Vaccine med ringe effekt

Kan det betale sig at blive vaccineret? Hvis du er gammel eller svagelig, kan en vaccination sikkert være en god idé, men for sunde og raske mennesker er en influenzavaccination et risikobetonet spild af penge.

Ifølge Vaccinations Forum virker vaccinen kun på én ud af fire raske mennesker. De øvrige tre kan altså stadig blive smittet af virussen efter stikket. Hvis en virksomhed vælger at vaccinere alle medarbejdere, vil de i gennemsnit kun spare halvanden times sygdom pr. medarbejder pr. influenzasæson.

Medarbejdervaccine er ikke en arbejdsskade

Derudover medfører Tamiflu-vaccinen en meget lille risiko for hjernebetændelse, nervebetændelse, kramper og karbetændelse.

Risikoen er lille – men dog stor nok til, at lægerne på Rigshospitalets Neurologisk afdeling afslog at få den arbejdsgiverbetalte vaccine.

Det er også værd at notere, at hvis du tilbydes vaccinen af din arbejdsgiver, og du efterfølgende rammes af bivirkningerne, kan hændelsen næppe godkendes som en arbejdsskade. 

Så måske er det bedre at forebygge med hyppig håndvask, da hænderne er den mest almindelige smittekilde. Du kan også have hyldebærsaft og en god film i baghånden, hvis du alligevel skulle være uheldig.

Kilde: b.dk, Vaccinationsforum.dk

Forrige artikelDerfor skal du elske dig selv

Næste artikelLugtesans sladrer om dit helbred