Liv

Et helt nyt liv i økologisk kollektiv

1. juli 2010

For 4 år siden gjorde Mikkel og Christina alvor af en livsdrøm og flyttede med deres søn Audun fra indre Nørrebro til det økologiske storkollektiv på Svanholm Gods. Familien fik et helt andet liv med økologi og fællesskab øverst på dagsordenen.

For nogen af os bliver det bare ved tanken. Andre gør til gengæld alvor af drømmen om at skifte omgivelser og livsstil ud. Mikkel og Christina Brink Jensen bor i dag med familien i en meget højloftet lejlighed på Svanholms Gods’ 1. sal med udsigt over sø og slotspark. En noget anden udsigt end da familien boede på det indre Nørrebro.

– Dengang vi blev forældre til Audun, begyndte vi at tænke på at flytte på landet. Vi ønskede, at han skulle vokse op med friheden til at færdes frit, som landlivet tilbyder – og gerne langt fra byens forurening. Men vi kunne ikke se os selv isoleret i eget hus i en øde egn, derfor ledte vi efter et kollektiv, fortæller Christina.

– Vi ville gerne leve mere økologisk, så vi googlede ”økologisk samfund” og fandt ret hurtigt Svanholm, husker Mikkel.

Mikkel og Christina besøgte Svanholm og faldt fuldstændig for stedet, men de havde mange overvejelser om den store afstand til arbejdet i byen, og det var også svært at skulle give afkald på byens mange tilbud om spontane cafébesøg og kulturforbrug..

– Men vores liv var blevet et andet af at få Audun, så vi brugte faktisk ikke de kulturelle tilbud ret meget, fortæller Christina, der dengang arbejdede som journalist i Kbh. I dag er hun Svanholms informationsmedarbejder. Mikkel, der er musiker, har altid haft et mere fleksibelt arbejdsliv. Udover sønnen Audun tæller familien i dag også datteren Alma, der er indfødt svanholmer.

Efter at have overvejet det i et par år OG boet på prøve i ferier, kom der endelig en bolig i den rette størrelse, og flytningen blev en realitet.

Økonomisk gevinst

– Der var dog også nogle vigtige økonomiske overvejelser at gøre sig, fortæller Mikkel.

– For Svanholm har fællesøkonomi, hvilket betyder, at alle skal betale 80 procent af det, de tjener til Svanholm. Til gengæld har man så betalt for husleje, lys, varme, institutionsplads, mad og rengøringsmidler – dvs. ALT undtagen lommepenge – og for os var dette et fint regnestykke i forhold til at skulle købe hus selv.

Christina supplerer: – Faktisk var det også ret dyrt at leve økologisk, da vi boede i byen, derfor var vi heller ikke helt konsekvente med økologien, men det er vi nu. Vi får serveret økologisk mad i fælleskøkkenet hver dag, og fordi man sjældent selv køber ind heroppe, så fik jeg et chok over priserne, da jeg var på indkøb forleden.

Hver aften får Svanholms beboere serveret aftensmad i fælleskøkkenet. Aftensmaden er det eneste organiserede fælles måltid, og hvis man hellere vil spise alene med familien, kan man bare hente maden med hjem i lejligheden.

Der er kun få forpligtelser: Tre obligatoriske arbejdsdage for Svanholm om året, opvask et par gange om måneden og en enkel madlavning pr. måned.

Mikkel og Christina er begge glade for graden af fællesskab: at man ikke SKAL lave alting sammen, men har muligheden for det.

Økologisk skulken

Svanholms økologiske varer kommer fra de omkringliggende marker og fra dyrene. En del af indbyggerne på Svanholm arbejder med landbrug og dyrehold på fuld tid. Svanholm er selvforsynende med kød og mælk og alt fra køkkenhaven.

Området har sin egen butik, hvor man udover maden kan købe Svanholms økologiske produkter, såsom parabenefrie cremer og shampoo.

– Vi spiser meget mere varieret nu end tidligere, fortæller Mikkel.

– Fordi der altid bliver lavet flere forskellige retter her i køkkenet, end vi selv ville formå. Christina tilføjer, at hun føler sig langt sundere og har tabt sig af at spise Svanholms mad:

– Da vi boede i byen, var der så mange fristelser i form af croissanter og café latte – kalorierne løb hurtigere på. Vi får ikke længere alle e-numrene og har fået stabile kostvaner på et højt sundhedsniveau.

Audun fortæller, at hans morgenmad består af varm havregrød med rismælk.

– I starten da vi var flyttet herop, skulkede vi fra Svanholm og tog til byen for at æde McDonalds mad, men det er vi ovre, smiler Christina.

Mikkel tilstår dog, at København frister ham med en shawarmarulle i ny og næ:

– Den nyder jeg meget – selvom den ikke er økologisk, griner han.

– Det er skønt at leve sundt som en naturlig del af livet. Vi er alle sammen mindre syge end før, og jeg har fået mere energi. Det er sikkert en kombination af maden og udendørslivet, og at dagligdagen er blevet mindre stresset end tidligere, fordi man deles om alle de sure pligter med madlavning og opvask. Ulvetimen er af-skaffet – det er dejligt, smiler Christina, og Mikkel bakker hende op:

– Før brugte vi timerne fra 16 til 20 til at lave mad, rydde op, vaske op, men nu har vi fri til samvær. Så går vi ned i haven eller ned til hestene. Måske opstår der sociale situationer, som man aldrig ville opleve i byen.

På spørgsmålet om der ikke er noget, de savner på Svanholm, svarer Mikkel:

– Selvfølgelig savner man nogle af de gamle venner fra byen, som man ikke ser lige så tit længere, men vi har til gengæld fået en masse nye venner her. De sociale tilbud fylder, så hvis man vil være alene med kernefamilien, skal man til gengæld vælge det TIL ind imellem.

Vil du vide mere

Så tjek hjemmesiden www.svanholm.dk

Svanholm for ever…

Mikkel og Christina er enige om, at gevinsterne ved at bo på Svanholm er overvældende.

– Når jeg kommer ind på Nørreport, slår det mig, hvor meget der lugter og larmer. Det lagde jeg aldrig mærke til tidligere, siger Christina.

– Ja, der lugter af bilos, istemmer Audun.

– Kontrasten mellem roen på Svanholm og Københavns stress og jag er mere synlig nu. Folk i byen er aggressive, de skubber og maser for at komme frem, illustrerer Christina med fagter og mimik. Hverken Mikkel og Christina kan fore-stille sig at flytte tilbage til byen.

– Tværtimod overvejer vi at blive gamle på Svanholm, slutter Mikkel. Og nu er det blevet Auduns tur til at få et ord indført:

– Når jeg bliver stor, så vil jeg flytte et andet sted hen… Altså her på Svanholm.

Forrige artikelFrugtsalat

Næste artikelHvordan behandler man jævn utilpashed?