Nyheder

Et skud sol og sommer

18. september 2013

Mangler du C-vitamin? Hybenpulver er en billig, effektiv og langtidsholdbar C-vitaminkilde, der tilmed har mange andre gavnlige effekter.

Når efterårets vandkulde og mørke indfinder sig søger mange efter mere C-vitamin. Der er godt nok ikke nogen forskningsprojekter, der understøtter formodningen om, at C-vitamin kan forebygge årstidens snue og rindende næser, men mange spiser en ekstra appelsin for en sikkerheds skyld. De smager jo også bedre og bedre, desto længere vi kommer hen på året.

C-vitamin kan forkorte forkølelse

Det er aldrig skidt med ekstra C-vitamin, og selvom vitaminet næppe kan forebygge en forkølelse, er der dog forskningsresultater, der viser, at et ekstra skud C-vitamin kan forkorte en forkølelse.

Mange opfatter appelsiner som den mest indlysende kilde til C-vitamin, men der er råvarer fra vores egne breddegrader, der er langt bedre til at opfylde behovet for netop C-vitamin.

Hybenpulver og -skaller gør det nemt

Hybenbær kan være lidt bøvlede at have med at gøre. Det kan være vanskeligt at fjerne kernerne, der tilmed kan afstedkomme en frygtelig kløe. Nogle er skrappe til det og kan sylte hybenmarmelade hvert år, andre kan glædes over, at hybenbærenes gavnlige egenskaber kan erhverves i pulverform eller som tørrede skaller i de fleste helsekostbutikker.

Hyben i tørret form er en fabelagtig kilde til C-vitamin. En teske med blot fem gram hybenpulver giver op mod 100 mg C-vitamin. Det svarer til C-vitaminindholdet i en stor, frisk appelsin. Så med en teskefuld hybenpulver i en kop kaffe er det anbefalede daglige indtag af vitaminet faktisk opfyldt.

Du kan ikke få for meget C-vitamin

Men du tager bestemt ikke skade af mere. Overdosering af C-vitamin er vanskelig, da kroppen automatisk udskiller et overskud igennem urinen, men du kan måske få kvalme hvis du får mere end to gram ren C-vitamin dagligt. Det svarer til 100 gram hybenpulver eller tyve appelsiner – så mon ikke kvalmen indfinder sig under alle omstændigheder?

Hyben mod gigt og inflammation

Hybenpulver har vist sig ganske virkningsfuldt mod bl.a. gigt og anden inflammation. I følge Gigtforeningen har et dagligt indtag på knap fem gram af pulveret kunnet nedsætte stivheden og øge aktivitetsniveauet hos gigtpatienter. Patientforeningen finder det ikke videnskabelig bevist, at hybenpulveret virker smertelindrende, men det bruges ikke desto mindre af ganske mange slidgigtpatienter til smertelindring.

Så der er mange gode grunde til at have tørret hyben i køkkenskabet. Den sidste grund kommer her: Det smager godt af sol og sommer. En kop varm hybensuppe lavet på hybenskaller med ristede brødcroutoner eller en klat flødeskum kan bringe livskvaliteten tilbage på en sjaskvåd og kold efterårs- eller vinterdag.

Smag hyben på Sund Livsstil

Har du ikke smagt hybensuppe eller en hybentoddy? Du har givetvis muligheden på Sund Livsstil-messen i Øksnehallen, København, den 27. – 29. september. Coesam Scandinavia, der specialiserer sig i hybensnack, hybentoddy og økologisk hybenpulver, findes på stand 340, og der plejer at være smagsprøver.

Naturli giver rabat på entréen til messen. Normalprisen er 100 kroner, men du slipper ind for en flad tyver, hvis du printer rabatbilletten fra naturli.dk. Læs mere her.

Kilder: gigtforeningen.dk, videnskab.dk, alt-om-hyben.dk, netdoktor.dk

Forrige artikelPas på fødderne

Næste artikelGlade mennesker lever længere

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.