Indrømmet: Vi har ikke så tit nyheder fra EU, men en gang skal jo være den første…
En EU-konference blev i oktober afholdt med fokus på værdien af komplementær og alternativ behandling for europæiske patienter og befolkningen som helhed – og for europæiske sundhedssystemer, sundhedspolitik og -programmer. Konferencen blev organiseret af Eurocam, der er en interessegruppe sammensat af europæiske paraplyorganisationer bestående af patienter, læger og udøvere af alternativ og komplementær behandling.
Ifølge Eurocam bruger mere end 100 millioner europæere alternativ behandling, enten alene eller sammen med anden behandling, og de betaler selv. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO er der i mange moderne lande så mange som 70-80 procent af befolkningen, der har brugt alternativ behandling.
Fra Danmark deltog blandt andet professor Helle Johannesen fra Syddansk Universitet, der talte om patienternes motivation for og brug af alternativ behandling. Hun mener, at de som vælger alternativ behandling håber at få hjælp med plager og problemer, som den offentlige, konventionelle behandling ikke dækker. Hun pegede på, at alternativ behandling er begrænset til de få, der har råd til det. Dette blev bakket op af professor Andrew Long, der mener, at alternativ behandling i samarbejde med konventionel medicin kan hjælpe EU-borgerne til at klare alvorlige helseudfordringer. Han mener også, at et sundhedsvæsens bærekraft kræver en drejning mod sundhedsfremme og forebyggelse af sygdom.
Der er nu fra arrangørens side sendt en opfordring til Europakommissionen, Europaparlamentet og EU’s medlemsstater om at være mere åben over for alternativ behandling samt gøre alternativ behandling lige tilgængelig for alle mennesker. Opfordringen kan læses på internettet på www.alternativ.no/element_db/13/1393_CAM_declaration.pdf
Da Den Europæiske Fødevareautoritet, EFSA, har frigivet en række lovlige anprisninger – primært på vitaminer og mineraler – har Natur-Drogeriet lavet et hæfte om de nye anprisninger på fødevarer.
Læs om anprisningerne i hæftet VIDEN, der kan bestilles gratis hos Helsam og Natur-Drogeriet.
Det er forbudt at angive, at en fødevare kan forebygge, lindre eller helbrede sygdomme. Derfor har det længe været svært for producenter af kosttilskud at forklare hvilken virkning, det lige er, som forbrugeren kan forvente ved at indtage kosttilskuddet.
Med de nye lovlige anprisninger fra Den Europæiske Fødevareautoritet, EFSA, er det nu muligt at fortælle om nogle af de sundhedsmæssige fordele, nogle kosttilskud kan have. Men reglerne kan både lægge op til misbrug og samtidig fortsat være for firkantede til, at forbrugeren kan få en fyldestgørende vejledning.
De nye sundhedsanprisninger er et skridt på vejen, men det er stadig godt at bruge fornuft, når du som forbruger skal gennemskue, om et produkt kan det, du søger.
Forrige artikelBirgittes TIP til selvcoaching
Næste artikelHjælp til den indre rengøring- uden at røre en finger