Nyheder

EU tillader GMO

1. september 2015

EU har åbnet for GMO-afgrøder, men det er op til de enkelte medlemslande selv at bestemme. Den danske regering vakler i spørgsmålet.

 Nye EU-regler har banet vej for GMO i landbruget. Men EU overlod det samtidig til de enkelte lande at forbyde eller tillade dyrkning af de kontroversielle afgrøder. GMO har været omdiskuteret siden det kom på markedet i 1990′erne.

Flere vil forbyde GMO

Den britiske konservative regering går ind for GMO-afgrøder, mens både Tyskland og Frankrig er imod. Både Tyskland og Skotland vil forbyde genmodificerede afgrøder.

GMO er ikke ukendt i Danmark, hvor en stor del af slagtesvinene fodres med GMO-soja fra fjerne egne. Men det har hidtil været forbudt at dyrke GMO-afgrøder på dansk jord. Det kan dog være slut med EU-lovgivningen.

I Skotland har man valgt at gå imod EU og forbyde genmodificerede afgrøder.

– Den skotske regering har i lang tid haft bekymringer om genetisk modificerede afgrøder – bekymringer, der deles af andre europæiske lande og forbrugere, og som ikke bare bør afvises, siger den skotske landbrugsminister Richard Lochhead.

GMO-forbud kan være en god forretning

Den skotske minister mener, at en beskyttelse af fødevareproduktionen mod GMO er en god forretning i det lange løb.

– Skotsk mad og drikke er værdsat både hjemme og i udlandet for sin naturlige, høje kvalitet, som ofte indbringer en merpris, og jeg har hørt direkte fra fødevareproducenter i andre lande, at de går i en lang bue uden om GMO, fordi de frygter forbrugernes modreaktion, siger Lochhead.

Fødevareminister har været fortaler for GMO

Danmarks nuværende miljø- og fødevareminister, Eva Kjer Hansen, talte varmt for gensplejsede afgrøder, da hun sidst var landbrugsminister fra 23. november 2007 under Fogh-regeringen. Hun har endnu ikke meddelt, hvordan regeringen forholder sig til EU’s åbning.

Den tyske landbrugsminister har meddelt delstaterne, at han agter at forbyde GMO i Tyskland, men det er altså stadig uvist, hvad den danske regering vil stille op.

Kilde: Organic Today

Forrige artikelKloge hoveder og stærke kroppe

Næste artikelSund chokolade på Sund Livsstil