Nye EU-regler har banet vej for GMO i landbruget. Men EU overlod det samtidig til de enkelte lande at forbyde eller tillade dyrkning af de kontroversielle afgrøder. GMO har været omdiskuteret siden det kom på markedet i 1990′erne.
Den britiske konservative regering går ind for GMO-afgrøder, mens både Tyskland og Frankrig er imod. Både Tyskland og Skotland vil forbyde genmodificerede afgrøder.
GMO er ikke ukendt i Danmark, hvor en stor del af slagtesvinene fodres med GMO-soja fra fjerne egne. Men det har hidtil været forbudt at dyrke GMO-afgrøder på dansk jord. Det kan dog være slut med EU-lovgivningen.
I Skotland har man valgt at gå imod EU og forbyde genmodificerede afgrøder.
– Den skotske regering har i lang tid haft bekymringer om genetisk modificerede afgrøder – bekymringer, der deles af andre europæiske lande og forbrugere, og som ikke bare bør afvises, siger den skotske landbrugsminister Richard Lochhead.
Den skotske minister mener, at en beskyttelse af fødevareproduktionen mod GMO er en god forretning i det lange løb.
– Skotsk mad og drikke er værdsat både hjemme og i udlandet for sin naturlige, høje kvalitet, som ofte indbringer en merpris, og jeg har hørt direkte fra fødevareproducenter i andre lande, at de går i en lang bue uden om GMO, fordi de frygter forbrugernes modreaktion, siger Lochhead.
Danmarks nuværende miljø- og fødevareminister, Eva Kjer Hansen, talte varmt for gensplejsede afgrøder, da hun sidst var landbrugsminister fra 23. november 2007 under Fogh-regeringen. Hun har endnu ikke meddelt, hvordan regeringen forholder sig til EU’s åbning.
Den tyske landbrugsminister har meddelt delstaterne, at han agter at forbyde GMO i Tyskland, men det er altså stadig uvist, hvad den danske regering vil stille op.
Kilde: Organic Today