Nyheder

Få din søvn på forskud

18. november 2009

Sent i seng og tidligt op. Er det sjældent du får de anbefalede syv-otte timers søvn i hverdagene? Så er der dårligt nyt: For du indhenter ikke søvn så let.

”Jeg kan sove længe i weekenden”, tænker du måske, når du slæber dig ud af sengen til hverdag. Men en række studier har vist, at det tager en uge eller mere at komme sig over de kognitive og fysiologiske konsekvenser, der opstår af dårlig eller for lidt søvn. Selv efter at du har øget antallet af timer i sengen. I en undersøgelse fra 2003 ved Walter Reed Army Institute of Research studerede forskerne de kognitive følger af en uge med lidt søvn efterfulgt af tre nætter med mindst otte timers søvn, skriver dinside.no.

Flere ugers svækkelse

Resultaterne viste, at mere søvn efterfølgende ikke klarede at ophæve præstationsfaldet i f.eks. tests, der målte deltagernes reaktionstid. Det gjaldt især for forsøgspersoner, som havde været nede på at sove mellem tre og fem timer om natten.

Et nyere studie fra 2008 på Karolinska institutet i Stokholm bekræfter undersøgelsen og viser, at følgerne af søvnmangel hænger ved i længere tid, end du troede.

Deltager her sov fire timer om natten i dage, hvorefter de restituerede sig med otte timers søvn hver nat i den følgende uge. En uge efter var forsøgspersonernes kognitive evner svækkede – selvom de ikke følte sig trætte eller søvnige.

Forbered dårlig søvn

Walter Reed Army Institute of Research har til gengæld fundet ud af, at det kan betale sig at spare søvn op. Forskerne kunne konstatere, at personer, der havde sovet 10 timer om natten en uge før, kom sig hurtigere efter en uge med dårlig søvn. Det kan altså lade sig gøre at spare lidt op på forhånd, og at det måske er metoden, hvis du kan se frem til en uge med mindre søvn. Dinside.no (oprettet den 18. november 2009)

Forrige artikelFire tips til at undgå festurolige børn

Næste artikelFiskeolie og sukker – dårlig kombination