Nyheder

Få varmen med vinterbadning

7. december 2011

Sortner dit humør og stopper næsen til i den mørke tid? Måske skulle du overveje at blive vinterbader.

Hvis du hører til dem, der skruer helt op for radiatoren eller fyrer eftertrykkeligt i brændeovnen, når udendørstemperaturen nærmer sig frysepunktet, kan det være en utænkelig tanke at blive vinterbader. Men ligesom araknofober bør røre ved en edderkop for at komme den irrationelle frygt til livs, bør de kuldskære også opsøge det ultimative kuldechok for at blive varme igen. Hvis du vånder dig ved tanken om det kolde vand, er det ikke så underligt. Det er dødsangsten, der spøger, fordi du vil udsætte dig selv for noget, der i hvert fald i længere tid vil være dødeligt. Men det er sundt at udfordre dødsangsten, fordi det samtidig fremmer vitaliteten og livsmodet. Du kan bagefter sige “jeg gjorde det – og jeg lever endnu”.

Vinterbadning godt mod vinterdepression

Der er i hvert fald en række fordele i at være vinterbader – særligt for dem, der skranter og klaprer tænder i vintermånederne. Det er også de færreste vinterbadere, der lider af vinterdepression. Det er svært at bevise, at vinterbadning er sundt, men der er en række undersøgelser, der peger i den retning.

Immunsystemet styrkes af vinterbadning

Vinterbadning er en kortvarig, kraftig stimulans til immunsystem og blodkar. Du skal naturligvis ikke svømme rundt derude i lang tid; 10-20 sekunder er tilstrækkeligt. Nogle kravler hurtigt ned ad stigen og op igen, mens andre tager et par svømmetag. Under alle omstændigheder gælder det om at finde en badebro med stige, så du hurtigt kan få dækket kroppen med det kolde vand og komme op igen. Det kan være lidt af en pinsel at gå ud på lavt vand, da fødder og ben kan nå at få det lige vel koldt, før seancen er overstået. Sørg for at kontrollere din vejrtrækning; hvis du hyperventilerer, øges risikoen for, at du besvimer.

Diabetes stækkes af vinterbadning

Immunsystemet styrkes tilsyneladende. Ved flere undersøgelser, hvor man har sammenlignet helbredet hos vinterbadere med helbredet hos andre, har vist et klart fald i forekomsten af de øvre luftvejsinfektioner som bihulebetændelse, forkølelse m.v. hos vinterbaderne. Faktisk faldt forekomsten med 40 pct. i flere tilfælde. Der er også set eksempler på, at vinterbadning kan gavne sukkersygepatienter, der lider af type 2 diabetes. En tysk læge testede insulinniveauet hos personer, der vinterbadede regelmæssigt. Det faldt så meget, at det kan have en positiv effekt for diabetikere. Der er også mistanke om, at vinterbadning kan gavne kredsløbet. Ved nogle undersøgelser har man testet blodtrykket hos vinterbaderne og fundet ud af, at blodtrykket faldt i løbet af vintersæsonen. Man mener, at blodkarrene får motion, når de udsættes for kuldechok, og at det kan rumme forklaringen på ændringerne i blodtrykket.

Hvis du har tendens til vintermelankoli eller vinterdepression, er det også en god idé at hoppe i havvandet i den kolde tid. Når kroppen udsættes for kuldechokket, frigives en masse signalstoffer til hjernen, såsom adrenalin, noadrenalin, serotonin, kortisol og dopamin. Signalstofferne “kickstarter” humøret og får blodkarrene til at trække sig sammen og slappe af. Du vil føle dig en smule “høj” og lettet umiddelbart efter oplevelsen, hvilket biologisk kan forklares med, at kroppen belønnes for at have overlevet det, du har udsat den for.

Du bliver mindre kuldskær af det kolde gys

Når du rammer det kolde vand, vil blodkarrene trække sig sammen, og blodet vil centrere sig om de indre organer. Du vil helt automatisk gispe efter vejret, hjertet vil pumpe hurtigere for at opretholde kropstemperaturen, og blodtrykket vil stige en anelse. Når du kommer op af vandet, vil blodet rende tilbage til fingre, ben og tæer, og du vil føle en varme og en velvære i kroppen, der er helt utrolig. Den varme vil hænge ved mange timer, og din indre termostat vil være meget mindre følsom overfor kulde. Det er den ekstra bonus ved vinterbadning; du vil ikke opfatte vinteren så kold som før.

Det er ikke farligt for raske mennesker at vinterbade, men ældre mennesker med dårligt hjerte bør måske holde sig fra det, fordi blodtrykket stiger voldsomt og kortvarigt. Tal med din læge, hvis du er i tvivl.

Kilder: fri.dk, dr.dk/sundhed

Forrige artikelRødding i tynde skiver med blomkål og nødder

Næste artikelSnerydning er hårdt for hjertet