Liv

Få bæredygtighed på skoleskemaet

Foto: Adobe Stock
1. marts 2018

Bæredygtighed er noget, vi alle bliver nødt til at forholde os til – global opvarmning, ødelagte verdenshave og fældede regnskove gør, at vi må tænke i mere bæredygtige løsninger, for at jordens ressourcer ikke bliver brugt op. Derfor afholder Lyngby Private Skole bæredygtigheds-temauge.

Idéen til temaugen om bæredygtighed opstod, da skoleleder på Lyngby Private Skole, Tobias Malmgren, begyndte at interessere sig for alternativer til den almindelige skolemælk.

– Havremælken er bedre for klimaet end komælken, fordi produktionen ikke udleder så store mængder drivhusgasser – derudover tåler flere børn ikke mælk, siger projektleder Sanna Svensson, som sammen med med-projektleder Silke Hansen, står i spidsen for pilotprojektet ’Fremtidens Frø’.

Muligheden for at få plantebasseret skolemælk ledte til et større fokus på bæredygtighed generelt – og i samarbejde med projektlederne Silke Hansen og Sanna Svensson fik de arrangeret en hel uge med bæredygtighedsfokus.

 Besøg af bæredygtighedsrepræsentanter

– Oatly, som også sponsorer havremælk hele ugen, åbner ballet mandag formiddag med et oplæg om deres CO2-neutrale drikkevarer. Vi går meget op i at være i øjenhøjde med børnene, og de skal selvfølgelig have en masse smagsprøver i løbet af ugen. Det giver også børnene mulighed for, at tage stilling til, om de vil prøve den mere bæredygtige mælk i skolen, siger projektleder Sanna Svensson.

Udover at skolen får besøg af plantedriksproducenter, kommer der en masse andre undervisere fra blandt andet Haver til Maver, Vestforbrændingen, Klimaambassaden og Dansk Vegetarisk Forening.

Mange bække små, gør en stor å

– Dansk Vegetarisk Forening sætter mad og miljø på skoleskemaet. En workshop består af et indledende oplæg efterfulgt af en lang række interaktive diskussioner, øvelser, en quiz og gruppearbejde. Og sidst, men ikke mindst, kan skolens børn og unge komme på madlavningsworkshop, så de kan få inspiration og opskrifter til køkkenet derhjemme, siger Sanna Svensson.

Derudover bliver der implementeret permanente tiltag, såsom affaldssortering. I uge 11 indføres DropBuckets i alle klasselokaler samt på gange og fritidshjem, hvor børnene skal sortere især madaffald, der efterfølgende sendes til bioaffald i kommunen, samt plastik, papir mv.

Skaberne af DropBuckets kommer ud til et oplæg om vigtigheden af at sortere, samt fortæller om deres historie som unge innovatører. Målet er at inspirere og videregive de unge en viden om, at alle kan gøre en forskel – uanset alder.
Til arrangementet kommer der også repræsentanter, der har passion for bæredygtig produktion og økologiske varer, såsom Just Oils Organic & Natural Skincare, LUSH organic store, The Bug Lady, Klimaambassaden, SimpleFeast, Helsemin og Grønne Hjerter.

Flere skoler kan hoppe med på vognen

Om fredagen afholdes der ”festival” for børn og forældre, der skal afrunde hele ugens bæredygtighedstema med livemusik, uddeling af smagsprøver og besøg på de opstillede stande.

Målet for temaugen om bæredygtighed er, at eleverne og deres familie bliver introduceret for gode naturlige fødevarer samt produkter – men også, at de unge bliver gjort opmærksomme på deres vaner og måske sætter spørgsmålstegn ved dem.

– Vi vil gerne skabe en sund debat, og det er vigtigt at introducere emnet ’bæredygtighed’ for børnene i en tidlig alder. Vi håber, at flere skoler vil tage projektet ’Fremtidens Frø’ til sig, så børn og unge landet over kan få et indblik i, hvad vores levevis betyder for vores miljø og fremtid, siger Sanna Svensson.

Projektlederne kan kontaktes:

Silke Hansen: 4019 2506

Sanna Svensson: 3132 1162

 

Forrige artikel6 handlinger, der gør dig gladere – helt enkelt!

Næste artikelHudsygdomme: Plej dit ydre via dit indre