Nyheder

Få en trimmet have – og krop!

Foto: Adobe Stock
8. maj 2018

Kan du heller ikke finde motivationen til at tage op i fitnesscenteret, når vejret inviterer til udendørsaktiviteter i solen? Slå to fluer med et smæk og forbrænd kalorier, imens du gør haven (og din krop) klar til sommeren.

Sommeren nærmer sig med hastige skridt, og hvis vi både skal nå at få haven OG formen klar, så skal der løbes stærkt. Haven står i fuldt flor, og du knokler garanteret, for at den ikke ligner en forvokset ukrudsmark – men er det nok til, at du kan erstatte løbeturen med havearbejde?

Forskning fra Hongik og Konkuk University i Sydkorea, der er publiceret i magasinet HortTechnology er kommet frem til, hvad du skal bruge tid på i haven for at retfærdiggøre nedskæring på træningen.

Derfor bliver du sundere af havearbejde

Forskningen tager udgangspunkt i forskellige forsøg, hvor der er blevet udført havearbejde, mens kroppens reaktion blev målt – der er blevet hakket, høstet, vandet, sået, gravet – alt inden for havearbejde.

Resultatet er, at du skal grave en masse, hvis du vil udsætte dig selv for den hårdeste opgave. Graver du i jorden, så udfører du nemlig dét stykke havearbejde, som er fysisk mest hårdt for dig. Hvorimod plantning er den opgave, der er mindst krævende for dig.

Farvel, kalorier!

Heldigvis kan du også forbrænde de drilske kalorier, når du ordner andre opgaver i din have. Det er nemlig ikke for ingenting, at det hedder havearbejde; for du får brændt nogle kalorier ved at gå en tur med græsslåmaskinen, luge blomsterbedet eller klippe rosenbusken. Her kan du se cirka hvor mange:

  • Luge ukrudt: 200-400 kalorier pr. time
  • Slå græs: 250-350 kalorier pr. time
  • Plante blomster: 200-400 kalorier pr. time
  • Vande haven: 120 kalorier pr. time
  • Rive blade: 350-450 kalorier pr. time
  • Anlægge bede og terrasser: 400-600 kalorier pr. time

Og hvor ærgerligt det end er, så tæller det altså ikke som intens træning, hvis du udfører det fra en havetraktor eller med redskaber, der er særligt hjælpsomme – jo mere handy dit værkstøj er, jo mindre træning til dig.

God arbejdslyst!

Kilder:
https://www.sondagsavisen.dk/sundhed/2017-05-24-taeller-havearbejde-som-traening/
https://www.axappphealthcare.co.uk/health-information/fitness-and-exercise/gardening/

 

 

 

 

Forrige artikelGul, genial – gurkemeje!

Næste artikelGurkemeje årsagsbehandler dine smerter