Mad

Få flere grønne måltider fra grill

Foto: Colourbox
13. maj 2018

Solskin, skyfri himmel og 25 grader – grillsæsonen er over os. En sæson, hvor grillpølser og bøffer ofte står som de dominerende hovedpersoner. Men hvorfor ikke rykke det plantebaserede køkken med ud i haven og lade planterne være grill-måltidets centrum?

Med sommeren følger en lang række lækre smagfulde grøntsager, der næsten allesammen kan lægges på grillen og her opnå nye smagfulde højder. Tænk bare på peberfrugten, der efter en god tid på grillen bliver både meget mere saftig og sød. Det er derfor ikke mærkeligt, at vi de seneste par år er blevet bedre til at få grøntsagerne på grillen, det er ikke kun nærende, det er også smagfuldt.

Hele tomater, halve løg, hele champignoner, squash i skiver, hele majskolber, peberfrugter og grønne asparges er blot nogle af de grøntsager, der bliver rigtig gode på grillen, men det er også grøntsager, der oftest supplerer som tilbehør til bøffen eller grillpølsen. Der findes en hele verden af planter, der kan grilles, og de kan sagtens udgøre et helt grillmåltid, hvis vi tænker i anderledes proteinkilder og sammensætninger.

Et plantebaseret grillmåltid

Grillede grøntsager udgør ikke alene et mættende måltid, så hvis grillpølsen skal på pause, må nye proteinkilder på grillen. Prøv f.eks. at grille tofu i en anderledes ananasmarinade, eller lav en sandwich med grillede grøntsager og pesto som i opskrifterne herunder.

Du kan også slippe kreativiteten løs og forsøge dig med grøntsagsspyd med en plantebaseret udgave af grillpølsen, grillede avokadoer med kikærtefyld eller majskolber med tahindressing, mulighederne er mange.

Grillede ananas-tofu

Tofu er en kilde til B-vitamin, jern og calcium og indeholder protein, som kroppen let kan udnytte. Så hvorfor ikke udnytte tofuen i grillsæsonen som i denne smagfulde opskrift:

Marinade

3 tsk. ananasjuice

2 tsk. tamari

¼ tsk. gurkemeje

en håndfuld koriander

saften af ½ citron

1 tsk. sukker

Brug en fast tofu, og pres forsigtigt så meget af væsken som muligt ud. Skær tofuen i tykke skiver og pres igen den sidste væske ud, og lad skiverne ligge i marinaden 30 minutter. Varm grillen op til medium varme, og kom en lille smule kokosolie på. Grill tofuen ca. 10 minutter på hver side. Hertil kan du også grille hele skiver af ananas, spise et lækkert brød og en god sprød sommersalat til.

Grill-sandwich med grøntsager og pesto

Du kan også lege med ‘burger-idéen’ og samle dine grill-grøntsager i en lækker sandwich.

Marinade

2 pressede hvidløg

1 tsk. sennep

saften fra en halv citron

2 tsk. balsamico eddike, salt og peber.

Vend rød peber, squash, svampe og løg, eller dine favorit grøntsager i marinaden og kom på grillen. Kom de grillede grøntsager i en sandwich med en god hjemmerørt pesto og lidt frisk grønt. Prøv også med at par skriver friske tomater.

Du kan altså roligt rykke det plantebaserede køkken med ud på grillen, det er både smagfuldt, nærende og sjovt.

Tips til grøntsager på grill

* Aubergine, squash, peberfrugter, løg og tomat behøver ingen olie. Pensl i stedet grøntsagerne med en god marinade.

* Dine grøntsagsspyd bliver bedst, hvis de består af grøntsager, der bliver møre på omtrent samme tid.

* Vend grøntsagerne tit. Nogle grøntsager skal kun grilles 5 minutter, andre 20 – så hold øje med grøntsagerne, når du griller dem.

* Kom lidt forskellige grøntsager i en foliebakke og vend dem i en marinade af olie og urter, det giver en helt anderledes smagsoplevelse.

* Hold råvare og færdigtilberedt mad adskilt.

Forrige artikelTræning af sanser kan give angsten modspil

Næste artikelFuld fart på ungerne! Hvad er sundt, og hvad stresser?