Krop

Få gang i det vigtige kredsløb

Kredsløbet handler ikke kun om hjertesundhed, men om at sikre hele kroppen den næring og energi, der skaber et godt liv. Læs her, hvordan det hænger sammen – og lær de effektive venepumpeøvelser, som afbøder skadevirkningerne af et stillesiddende liv

Foto: Shutterstock
13. juni 2023

Kredsløbet handler ikke kun om hjertesundhed, men om at sikre hele kroppen den næring og energi, der skaber et godt liv. Læs her, hvordan det hænger sammen – og lær de effektive venepumpeøvelser, som afbøder skadevirkningerne af et stillesiddende liv

Kredsløbet i kroppen betyder jo egentlig blot, at blodet ruller i vores årer. At iltet blod sendes ud til alle kroge og hjørner, og det kommer retur igen – for derefter at blive iltet på ny og sendt ud igen.

Der er tale om to kredsløb. Det lille som er lunge-hjerte kredsløb. Og så det store kredsløb, der sender blod rundt i hele kroppen og retur tilbage igen.

Du kender nok ordene fra træningsverdenen, hvor der skelnes mellem at træne ”styrke” eller ”kredsløb”. Styrketræning vil være at træne i maskiner, løfte vægte eller bruge egen kropsvægt til at få musklerne udfordret. Kredsløb er træning, hvor hele kroppen er i aktion, f.eks. gang, løb, roning, være i crossfit osv.

Men faktisk kan man ikke dele de to træningsformer så skarpt op, for det ene udelukker ikke det andet. Man kan kun tale om, at det ene eller det andet er i fokus.

Når kroppen bliver brugt, vil kredsløbet følge med.

Intet blod – intet liv

Mennesket er i live i kraft at blodet. Blodet bringer ilt og energi rundt til selv de mindste afkroge af kroppen, og uden blodet var der intet liv. Og ikke kun ilt og energi. Der transporteres også næring og hormoner rundt.

Hvis der er mangel på blod, så vil der hurtigt opstå symptomer som træthed og utilpashed, fordi kroppen mangler de ilttransporterende elementer, og der er simpelthen ikke nok blod til at dække behovet. Af samme årsag vil et menneske, der lider stort blodtab, dø.


Vores dagligdag

Det stillesiddende liv befordrer ikke, at blodet ruller særlig ivrigt. Derfor bliver du nemmere stiv og kold af at sidde stille i længere tid, fordi blodet ikke kommer så meget rundt. For der vil altid være en mekanisme, som hedder ”udbud og efterspørgsel”. En hel dag foran skærmen efterspørger ikke meget aktivitet i kredsløbet, hvorimod en lang løbetur gør.

Har du mest levet et stillesiddende liv, kan kredsløbet ”sande til”.

Du kan opleve at have kolde lemmer, ”døde fingre”, hævede fødder (ødemer), urolige ben og muskelkramper. Og det skal du se som alarmklokker, der ringer og beder dig komme op og i gang

Tyngdekraften

Som beboere på jordkloden er vi underlagt tyngdekraften.

Hjertet sørger for at sende blodet ud til kroppen, og det får hjælp af tyngdekraften. Blodet skal bare løbe ud og ned i ben og fødder. Men hjemturen, opad, er stejlt op ad bakke, og derfor er vi fra naturen udstyret med små klapper på indersiden af de vener, blodet løber i. Klapperne skubber blodet afsted den rette vej opad.

Det er en smart mekanisme. Men for at klapperne skal gøre deres arbejde, skal musklerne bruges effektivt. Det er her, venepumpeøvelser kommer ind i billedet.


Undgå at årerne kalker til

Men for at alt det dejlige og livgivende blod kan komme rundt, kræver det jo, at årerne er åbne og ikke fyldt med plak. Iltmangel i vævet giver syreophobninger og smerter, der gør det umuligt at gå ret langt.

Sund kost, gode fedtstoffer og at kvitte tobakken helt vil, sammen med rask motion, holde årerne åbne og tilgængelige.

Klik her og find venepumpeøvelserne:

Kosttilskud

Kosttilskud at anbefale, hvis du lider af kramper i underbenene eller har åreforkalkninger:

• Padma Plus er et kosttilskud, som indeholder tibetanske urter, der alle har god indvirkning på kredsløbet.

• Kramper handler ofte om, at der er underskud af mineralet magnesium. Det mangler mange mennesker. Køb en god udgave af magnesiumcitrat
for let optagelse. Tilskud skal tages ved sengetid, så sæt bøtten ud ved din tandbørste, så bliver det hurtigt en god vane at få taget det.

Forrige artikelCharme, selvtillid og forkølelsessår

Næste artikelVenepumpeøvelser

Catrine Marcussen

Akupunktør og bevægelsespædagog
Skribent på Naturli siden 2008.

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.