Nyheder

Få gjort haven vinterklar!

Foto: Adobe Stock
30. oktober 2018

Er du en af dem, der bruger haven som et frirum? Så er november en god tid at gå i haven og få tankerne på gled, imens du rydder lidt op og plukker frugter og de sidste blomster, som frosten endnu ikke har taget. 

November måned har sneget sig ind på kalenderbladet igen. Mange af træernes gulbrune blade er allerede faldet til jorden – men selvom kalenderen næsten siger vinter og årstiden inviterer til indendørs-hygge med varm kakao og bløde dyner – så er november også fyldt med gøremål i haven.

For november er slet ikke så mørk, som vi gør den til. Tværtimod kan du trække den friske luft ned i lungerne, imens du planter hækken, høster de sidste æbler og luger i haven. Få inspiration til alt det, der kan gøres i haven i november her.

1. Vinterklargøring af køkkenhaven

Ønsker du at plante æble- eller pæretræer, er november en god måned. Du skal blot huske, at alle nyplantede træer, buske og stauder skal dækkes af mod frosten med spagnum, blade, gran eller folie.

Det er også tid til at høste de sidste grøntsager i køkkenhaven og dække de overvintrende grøntsager af mod frosten. Alle efterårs-rodfrugterne som kartofler, gulerødder, knoldselleri m.fl., der stadig står i jorden, kan beskyttes med en vintermåtte eller med et 20 cm tykt lag blade eller halm, hvis det skulle sætte ind med frost.

Husk, at blegselleri skal tages op og opbevares køligt i fugtigt sand, hvis der er udsigt til streng frost. Rødbeder skal helst op og opbevares køligt i vådt sand, da de har tendens til at blive bløde, hvis de bliver i jorden.

Jordskokkerne er klar til høst. Sorter de mest glatte fra og put dem i jorden igen til næste års planter. Husk, at jordskokker først bør spises, når bladene gulner, og at knoldene skal graves op i takt med de bruges.

Sæt hvidløg mellem jordbærrene, hvis du ikke har nået det endnu.

2. Giv fuglene en god vinter

Sæt nye redekasser op, så fuglene har nogle gode opholdssteder til vinter, så de kan varme sig. Sørg derudover for foder og vand til fuglene hver dag, så de bliver i haven og kan hjælpe til med at udrydde skadedyrene til næste år.

3. Beskæring af hæk, roser og buske

Har du ikke nået at beskære dine løvfældende vækster, er tiden til det nu. Det er nemlig nemmere at se, hvordan træerne skal formes, når der ikke er blade på grenene.

Skal du plante ny hæk, er november en af de bedste måneder at plante i. Her kan du bl.a. plante hække som tjørn, navr, liguster, taks, buksbom, bambus og ikke at forglemme den populære bøg. Den kan dog først plantes fra midten af måneden.

Tiden er også til at lave smukke kranse, så har du træer, hvis grene og frugter gør sig godt til den slags, kan du med fordel samle dem ind nu. Det gælder især vedbend, gran, thuja, enebær, cypres, laurbær og kirsebær.

Har du roser i haven, skal de syge rosenblade fjernes fra jorden og smides ud, da sygdomme som meldugsvamp og stråleplet kan overføres til dine raske planter, hvis bladene bliver liggende på jorden.

Hvis du har plads til flere roser i bedet, er det et ideelt tidspunkt at plante flere roser ud. Roser, som er plantet i efteråret, klarer sig nemlig bedre end dem, der plantes i foråret. Og så er de ofte billigere.

4. Krukker og bede på altanen og terrassen

Det giver lidt ekstra hygge med tilplantede krukker, der kan gøre vinteren lidt smukkere – her er kegle- og kuglebuksbom, skimmia, nordmannsgran, opstammet stedsegrønt og cypressen ’Elwoodii’ velegnede til efterårets krukker.

Du kan også stikke lidt grønt i dine altankasser og krukker, f.eks. fyrretoppe, grangrene eller grønkål. De krukker, der ikke er frostsikre, skal tømmes for jord og vendes på hovedet eller stilles et tørt sted, så de ikke frostsprænges.

5. Dyrkning i drivhuset

Selvom temperaturerne er til den kolde side, kan du stadig dyrke kinakål og salat, hvis du har drivhus i haven, hvis du sørger for lidt tilskudsvarme. Bruger du gas, skal du huske at lufte ekstra ud, så der ikke går råd i planterne.

Du kan med fordel grave rabarber op med henblik på tidlig drivning i drivhus. Husk at plante nogle blokke persille ind i drivhuset eller potte dem, så du kan drive dem indendørs i vinter.

Julerose, vårlyng og tidligt blomstrende buske, f.eks. pebertræ, kan sættes til drivning i drivhuset, så de kan blomstre og pynte til jul. Du kan også lave potter med forskellige løg og stille dem i drivhuset til drivning, så du kan hente ind gennem hele vinteren.

God arbejdslyst i haven!

Kilder: www.femina.dk/soendag og www.plantorama.dk

Forrige artikelAloe vera: Planten, der passer på dig

Næste artikelBørn har ret til selv at vælge religion til eller fra

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.