Krop

Ferie: Få kroppen gennem sommerstrabadser

27. juni 2016

Det er dejligt at gå og glæde sig til sin ferie. At se frem til nye og spændende oplevelser, hvor vi skal noget radikalt andet, end vi plejer i vores hverdag. Men det kan også godt give kroppen nogle udfordringer. Vi ser på, hvordan du både får udfordret dig selv og kroppen uden at døje med for mange gener.

Du planlægger måske en aktiv ferie, fordi det er en skøn måde at være sammen på som familie eller par, og fordi det er modvægten til din sædvanlige kontorjob-tilværelse? Eller en flyrejse til fjerne destinationer? Eller måske går dine feriedrømme mere i retning af at fylde bilen med campingudstyr og suse ned gennem Europa?

Ja, forventningens glæde er som regel meget sød.

Men kender du det med at ligge vandret i luften for at komme helt til bunds i diverse bunker i ugerne op til sommerferien? Få afsluttet projekter, afholdt de sidste møder, få styr på kalender og skrivebord? Samtidig med, at vi skal have arrangeret feriepasning af husdyr, potteplanter – og så lige en sommerfest i børnehaven og en afslutningsgrill-aften med håndboldholdet.

Phew. Det er nogle gange med sportsvognsfrisure, hovedpine og bankende hjerte, vi suser ind i den tre ugers periode, der hedder sommerferie.

Kom godt på ferie

Det kan være svært at undgå at indlede ferien på to hjul rundt i svinget, for det er heller ikke sjovt at forlade bunkerne på arbejdet til opstarten efter ferien. Så her er et par råd, inden ferien starter:

  1. Overvej, hvad du kan uddelegere.
  2. Vær effektiv med din tid, hold fokus på en opgave ad gangen og lad dig ikke forstyrre af mail eller sociale medier. Det er overspringshandlinger og ender ofte med frustrationer, fordi to-do-listen ikke rykker.
  3. Husk de dybe vejrtrækninger. Hver gang du er færdig med én opgave, tager du 10 dybe åndedrag – ind gennem næsen og ud gennem munden. Det er så let og enkelt, at man næsten ikke tror, det batter, men det gør det i stor stil.
  4. Sørg for at få søvn inden midnat, helst nogle timer. Et godt soveritual er at børste håret igennem meget grundigt og gerne med et fast tag (stimulerer alle de beroligende antistress-akupunkturpunker, der er i hovedbunden) og/eller et varmt fodbad tilsat lavendelolie (skaber ro og jordforbindelse, hvis du har tankemylder).
  5. Dr. Bachs blomsterdråber er gode til at reducere stress og uro. Vælg den, der hedder Rescue, som er en genial blanding af fem gode blomsteressenser.

Skader af ferie?

Det værste er, hvis ferie spoleres af skader. Hvis du allerede har hold i nakken, inden din bil er nået grænsen, eller får vabler og hyperspændte muskler på din vandreferie eller i storbyen.

Med et par fif kan du både komme godt fra start på din ferie og igennem uden skader og ubehag.

På sportsferie:

  1. Skal du på sportsferie, er det selvklart vigtigt at starte træningen i den disciplin inden afrejse. Når du træner en bestemt disciplin, så dannes der spor i hjernen af de eksakte bevægelser, som laves. Det betyder, at du bliver mere sikker og koordinerer bedre og bedre og ikke mindste får stærke muskler de steder, hvor den sportsgren kræver det.
  2. Finder du på en helt ny disciplin undervejs, så overdriv ikke. Kroppen bliver kun god til/trænet i det, du øver dig i. Så at være rigtig god til at cykle er ikke ensbetydende med, at du kan kaste dig over tennis i timevis. Din krop er ikke trænet til det. Og heller ikke din hjerne. Kaster du dig over en radikal anderledes disciplin, er hverken muskler eller nervesystem gearet til dette, og der er langt højere risiko for skader og fejltrin.

På vandretur:

  1. Fodtøj skal passe i længde og bredde. Sko skal ikke gås til, men passe fra starten. Overvej størrelsen, da varme fødder har det med at fylde lidt mere. Tag alligevel de specielle vabel plastre med i rygsækken.
  2. Rygsæk med brede skulder remme, solhat og vand er dine faste følgesvende.
  3. Når du holder pauser, så læg rygsækken og sving med armene, stræk lægge og lår.
  4. Har du mulighed for at ligge, så læg dig på ryggen og træk begge knæ op over maven.

Midler mod smerter:

Er skaden sket, så er det rart at have nogle løsninger ved hånden:

  1. Fibersprængninger, forstuvninger mv. kan behandles med Traumeel. Det er en salve, der indeholder urten arnica, som er med til at hele og øge blodcirkulationen. Kan smøres alle steder på hel hud. En anden mulighed for udvortes behandling er Flamyar-salve.
  2. Opstår der inflammationer pga. overbelastninger, er et homøopatisk middel som apo-rheum fra Pekana godt. Dette kan bruges til alle smerter i muskler og led, myoser, blå mærker, ischias, hold i ryggen mv.
  3. Ømme muskler kan også få hjælp af magnesiumcitrat som kosttilskud eller magnesiumolie til at smøre på huden.
  4. Forstuvninger kan hjælpes med midlet Ruta.

Storbyferie – er også aktivt:

Dilemmaet på en storbyferie kan være, om du skal være chik eller praktisk. Jeg anbefaler det sidste.

Man får gået en hel del i storbyer, på museer, i parker, gader og stræder. Ofte er der lange køer ved diverse turistmagneter, og det kan give ondt i lænden, hvis din kropsholdning ikke er helt god. Undgå at stå bomstille i køen. Hav lidt aktivitet i fødderne, bløde knæ, og skift vægten fra side til side. Vær opmærksom på ikke at stå med overstrakt knæ og med bækkenet skubbet frem.

Men selvom du står med en fin holdning, er det bedste at bevæge sig lidt i køen.

Rul lidt med skuldrene, træk dem frem og tilbage. Vip med lænden, så du ikke bliver stiv i ryggen.

Midler mod smerter kan også bruges, hvis skaden er sket her.

Bilferie – ømme muskler:

  1. Træk i nakken kommer ofte pga. åbne bilruder. Et let silketørklæde til at skærme nakken gør underværker!
  2. Det er nødvendigt med jævnlige pauser, for når du sidder bag rattet, er der ikke mange variationsmuligheder.
  3. I pausen skal du passe på, du ikke bare slentre hen og sætter dig på en bænk, men i stedet skridte godt ud og gå rask rundt, svinge med armene og rulle med skuldrene, strække nakken, stræk hele kroppen og gab. Massér rundt langs knoglen af øjenhulen og lav dybe åndedræt.
  4. Får du rygsmerter på køreturen, kan det betale sig at have en flaske af det homøopatiske middel, der hedder Rhus Tox.

Lang flyvetur – husk cirkulation:

Ligesom bilferien, er det ikke så meget plads til at røre sig i et fly.

  1. At rulle med skuldre, vippe med lænden og tøffe lidt rundt, når sikkerhedsbæltet ikke skal være spændt, kan lade sig gøre.
  2. Ofte er hævede ben et problem – det kommer pga. det tryk, der er i kabinen, og at du sidder ned det meste af tiden. Sørg for, at dine sko ikke klemmer. Du kan vippe og lave cirkelbevægelser med anklerne. Smid skoene og brug dine tæer aktivt, krum/spred, bøj/stræk osv.
  3. Du kan lave de samme bevægelser med hænderne, hvis du også hæver der.
  4. Har du i tillæg problemer med åreknuder, kan det homøopatiske Plusatilla bruges. Er det mere alle former for væskeophobninger, skal du hellere vælge Apis Mellifica.
  5. Den lille orange massagebold er din ven til alle tider. Den er så lille (størrelse som en tennisbold) at den nemt kan ligge i tasken, og den kan bruges overalt på kroppen. Du kan sætte bolden i klemme mellem dig selv og en væg og massere en øm ryg, bagdel, skuldre og nakke, og endda tindinger, hvis du vender siden til væggen. Trille den under fødderne, eller få en ven til at trille den på dine ømme lægge. Den bold er genial.

Med alle disse råd, er der bare tilbage at ønske alle en rigtig dejlig ferie!

_________

 

Den rette holdning i køen

Hvis du ser dig selv fra siden, når du står stille (måske kan du spejle dig i butiksruder, eller øv dig i at mærke din egen holdning), så skal der kunne gå en lige linje fra foran ankelleddet, op gennem knæet, gennem hofteleddet og skulderen og op til lige foran øret.

__________

 

Produkter til ferien

Bach Rescue Spray: Indeholder blanding af blomsteressenser, der reducerer stress og uro.

Flamyar: Salve til udvortes brug ved ømme muskler og led.

Rhus Tox: Homøopatisk middel, der især er godt ved tendens til rygsmerter.

Apo-rheum: Homøopatisk middel til, hvis smerter i kroppen skyldes inflammation.

Traumeel: Salve med morgenfrue, der også lindrer ved fibersprængning og forstuvning.

Apis D6 (Mellifica): Homøopatisk middel, der har god effekt, især ved tendens til væskeophobninger.

 

Forrige artikelLuftforurening kan udløse slagtilfælde

Næste artikelElbiler: Hvor bliver Danmark af?