Nyheder
Sponsoreret

Få kroppen i balance efter ferien

29. juli 2020

Hørfrøet er en gammel kending indenfor helseverdenen. Og med god grund. For det lille frø har en lang række sundhedsmæssige fordele, og produkter udvundet af hørplanten er nemme at bruge. De er dermed en oplagt mulighed for at få lidt mere sundhed i hverdagen samt en krop i større balance.

Du er, hvad du spiser. Den vending har de fleste af os nok hørt gennem opvæksten. Og selvom vi ikke på magisk vis transformerer os til en gammeldags isvaffel eller en chokoladebar, selvom vi måske har spist lidt flere af dem henover ferien end normalt, så er der sandhed i ordsproget.

For den næring, vi gennem kosten præsenterer kroppen for, påvirker den på forskellig vis. På den måde kan man altså sige, at kroppens tilstand er et resultat af den mad, vi fodrer den med. Men selvom vi også godt ved, at grøntsager er sundere end guldkarameller, er det i perioder mere lysten end fornuften, der styrer, hvad vi putter i munden. Men nu er sommerferien for de fleste ved at lakke mod enden, og derfor er det også på tide at komme tilbage til de sunde vaner, som selvom det kan virke hårdt eller kedeligt, ikke behøver at være hverken eller, og kroppen vil takke dig for.

[relateredehistorier]

En nem måde at gribe opgaven an, er ved at inkorporere lidt ekstra sundhed i de daglige rutiner. Det kan eksempelvis være at pifte morgenmaden op med ekstra fibre, protein og bær, give bagværket et ekstra skud næring, eller pifte juice, salater eller smoothies op med lidt sunde fedtsyrer. Det rigtig geniale er, at det ikke tager ekstra tid eller energi, at optimere måltider og drikkevarer, hvis bare man har de rette ingredienser.

De gyldne dråber

Hørfrøet er langt fra nyt eller en ny spiller i helsekost regi. Men der er alligevel god grund til at slå et slag for en gammel kending, Hørfrøet er nemlig rigt på sunde fedtsyrer. Omega-3 fedtsyrer har mange gavnlige egenskaber. Blandt andet er omega-3 vigtigt for at opretholde en god hjernesundhed, ligesom omega-3 er med til at mindske risikoen for inflammation i kroppen, som kan skyldes et misforhold mellem omega-3 og omega-6. Mange mennesker får nemlig mere omega-6 gennem kosten, end kroppen reelt set har brug for.

For at modvirke det misforhold, samt holde hjernen frisk og kroppen sund, er daglige tilskud med hørfrøolie fra Nyborggaard en oplagt løsning. Olien er det eneste dansk dyrkede produkt på markedet som er presset af danske, økologiske hørfrø. Den indeholder fire gange så meget omega-3 som -6, hvilket gør den til den bedste vegetabilske olie i forhold til at skabe den rette omegabalance i kroppen. Alle kan have gavn af hørfrøolien og særligt for vegetarer og veganere er det altså et oplagt supplement til kosten.

Olien kan hældes over salat, i et glas juice eller drikkes rent. Men olie er ikke den eneste måde at få adgang til hørfrøets gode egenskaber.

Alt det gode og mere til

Sidste år lancerede Nyborggaard nemlig et nyt produkt som naturligvis også er lavet af danske økologiske hørfrø. Produktet er et pulver under navnet Hørfrøprotein. Til fremstilling af hørfrøprotein bliver der kun anvendt hørfrø, intet andet. Hørfrøproteinet har et lavt indhold af fedt samtidig med at man får glæde af frøets høje proteinindhold og mange kostfibre.

Proteinindholdet i hørfrøprotein er på hele 36 procent og er dermed en nem måde at booste det daglige proteinindtag. Dertil kommer også en antioxidant virkning, som skyldes, at hørfrø indeholder lignaner, som netop afhjælper oxidativt stress.

Pulveret kan eksempelvis bruges i bagværk, sammen med mysli eller blandes i smoothies.

Kroppen har brug for mange forskellige næringsstoffer for at fungere optimalt. Derfor findes der heller ikke én måde, at få kroppen tilbage i balance ovenpå en ferie. Men hørfrøolie og -protein er en nem måde at kickstarte den sunde hverdag. Stor gevinst – lille indsats.

Forrige artikelStyr din krop mod den gode søvn

Næste artikelSolcreme: Beskytter din hud, men skader havmiljøet