Sind

Få ny energi – slip legebarnet løs!

Foto: Shutterstock
12. maj 2021

Til daglig stormer du afsted fra opgave til opgave med fuld damp, og du glæder dig til at kunne slappe af med benene oppe. Men hvis du skal have ny energi, hjælper det ikke noget bare at flade ud.

For det meste ved vi det godt – vi overtrækker vores energikonto, igen og igen. Og der løber renter på! Kunsten at sikre plus på energikontoen kan virke uigennemskuelig, men opskriften er faktisk enkel.

Belønne eller kompensere

Når du sidder fredag aften med slikskålen eller vinglasset og stirrer træt på aner-ikke-hvad-for-et-program-i-kassen, kan det være en fin og velfortjent belønning for ugens indsats, hvor ”hyggen” omsider får frit løb.

Du tænker måske ikke nærmere over det, men du forsøger reelt at kompensere for, at du har overtrukket din energikonto i løbet af ugen. Lørdag morgen står du så op – med hovedpine, oppustet mave eller bare en tung fornemmelse, fordi hverken vin, slik eller tv-kiggeri giver nogen varig effekt. Gårsdagens afslapning gør ingen skade, men den er af natur hurtig energi – tomme kalorier – som brændes af på ingen tid.

Der skal noget andet til.

Overskudsmenneske?

Vores oplevelse af at have energi i en travl hverdag bliver konstant udfordret af vores egne forventninger til os selv. Vi skal passe vores job og karriere, vores familie, venner og fritidsinteresser, og vi skal helst gøre det hele godt og leve op til den ”standard”, vi har sat for os selv (og hinanden).

Selvom du tænker, at du som menneske selv vælger, hvordan du prioriterer din tid og sine ressourcer, vil meget være baseret på vaner og normer. Her kan din energi, dit overskud, din livslyst nemt komme alvorligt i klemme…

Din pligtfølelse og skrækken for at smide ”det hele” på gulvet kan direkte forhindre din oplevelse af at være energisk, vågen og til stede i dit eget liv.

Blive i sporet

I ønsket om at bevare energien kan vi let lade os snyde af det, vi umiddelbart ser. Så længe vi følger trop på den norm, vi én gang har sat for os selv, føles det, som om vi har styringen – men i vores målrettethed bliver vi blinde for, hvornår vi reelt går i underskud – hvornår humøret og energien lige så stille fiser ud, hvornår glæden bliver en anelse tyndslidt og forceret…

Når du sidder søndag eftermiddag og tænker ”så tager vi en uge mere”, gør du det, de fleste af os gør: Følger den plan, du har lagt. Tager dine egne valg alvorligt. Selv om du har gået/løbet/cyklet/sejlet den obligatoriske tur – og dagdrømt om at skabe et andet liv for dig selv – bliver du indhentet af hverdagens realiteter. Spørgsmålet er, hvordan du kan bevare både styringen OG gejsten i dit liv?

Brug løs!

En stor misforståelse omkring vores mentale energi er, at den kan opspares og gemmes.

Energi kan af natur hverken haves eller bevares. Den kan bruges og skabes!

Selv om vi har været på ferie og ligget på en blændende hvid sandstrand, drukket paraplydrinks og sovet længe i to uger, så går der sjældent meget mere end en uge, før ”overskuddet” er brændt af. Afslapning giver en midlertidig effekt, men på sigt skal der andre energiboller på suppen.

Energiens princip er for så vidt ikke særligt fornuftigt – energi er her og nu. Du kan ikke sætte dit energiforbrug i stå, ligesom du hele tiden må og skal skaffe dig mere – som når du spiser. Du kan lægge dig lidt ”polstring” til for at have til dårligere tider, men ofte vil det bare gøre dig tung og træt.
Med andre ord:

Energien skal bruges for at skabe mere energi. Når du er aktiv, bliver du mere aktiv.

Når du kaster dig ud i nye ting, vil du blive mere energisk, nysgerrig og modtagelig for nye input, som igen giver energi.

Gammel og ny energi

Vi kender alle mennesker, som ”brænder deres lys i begge ender”, men til gengæld lyser gevaldigt op i landskabet. Vi ryster måske lidt på hovedet ad dem, men bliver alligevel nysgerrige og inspirerede af dem. Ofte vil der være en masse bump på vejen, forkerte satsninger, fejl og kriser – men fælles for disse mennesker er deres energi. De tager, bruger og skaber energien omkring sig – i stedet for at blive i den ”gamle” energi, skaber de hele tiden ny energi.

I mit arbejde møder jeg mennesker, der går med mange drømme om et andet liv: Nye relationer, en lille virksomhed, en café, en webshop, et liv med god tid til fordybelse og nye tanker, et mere enkelt liv, og masser af energi og lyst til livet. Skridtet fra den hverdag, de kender, til noget der måske er meget anderledes, kan være uoverskueligt.

Men hvem siger, at det skal være enten eller? Når vi giver plads til vores dagdrømme, sker der noget magisk med vores energi og overskud. Vi kan blive ved – jo mere energi vi bruger, jo mere får vi. Så sluk for den skeptiske stemme ”Jamen, det kan jo ikke betale sig” og ”Det bliver jo alligevel ikke til noget”. Du kan reelt ikke bruge den til noget, når du drømmer om forandring og ny energi.

Slip legebarnet løs

Når vi giver plads til at eksperimentere, undersøge, afprøve – også i lille skala – flytter vi os selv. Indimellem løber det ud i sandet eller tager længere tid, end vi troede – OG HVAD SÅ?! Hvis du kigger på et barn og dets udvikling, så er der mange tårer og tilplastrede knæ, men også mange smil og en umættelig lyst til at undersøge alt, der er nyt og ukendt.

Som voksne er – eller føler vi os – bundet af forventninger og forpligtelser. Og ja, selvom du skal lægge dine timer på arbejdspladsen, slå græsset, vaske tøjet – så lur mig, om du ikke kan finde et par timer ind imellem. Kig på de forfattere, der er begyndt ved køkkenbordet, de firmaer der er startet i en garage sammen med vennerne, eller de mange atleter, der er begyndt i den lokale klub, men er blevet ved at spejde efter nye udfordringer. Og lad dig inspirere af, hvordan de skaber gejst og energi – ”drive” – i deres eget liv.

Hvad kan der ske?

Du behøver jo ikke blive berømt og vinde store guldtrofæer, for at give dig selv ”lov” til at gå linen lidt mere ud, end du plejer. Prøv at give fritidsinteressen et hak opad – eller tag noget helt nyt op, som du måske ikke aner en disse om i udgangspunktet.

Hvad er det værste, der kan ske? At du lærer noget? At du spilder lidt tid og lidt penge? Som du skulle have brugt på hvad?

Start hellere i dag end i morgen! Kræver det lidt mere planlægning, så sæt nogle timer af fast i løbet af ugen, eller pluk et par dage ud af ferien, og skab dig et ”hjørne” – fysisk eller i tid – hvor du kan eksperimentere, gå med en idé og lege. Og hvis du så kan finde nogle legekammerater, der er lige så tossede som dig selv – så skal du bare mærke, hvordan energien begynder at rulle.

Forrige artikelFarligt eller fantastisk? Fedt til dit barn

Næste artikelHamp giver måske den perfekte olie

Birgitte Aagaard

Coach
Skribent på Naturli siden 2010.

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.