Nyheder

Få opskriften på et langt og lykkeligt liv

24. januar 2016

Er det succes og rigdom eller gode relationer, som giver et langt og lykkeligt liv? For mange er svaret indlysende, men det ændrer sig i takt med alderen.

Et 78 år langt studie har kigget på, hvad der faktisk holder os raske og giver et lykkeligt liv.

Tilbage i 1938 sagde 724 amerikanske drenge ja til at deltage i en undersøgelse, som ville følge dem resten af livet. Undersøgelsen skulle vise, hvad der holder mennesker raske og gør dem lykkelige.

Stræber efter rigdom

Da forsøgspersonerne stadig var teenagedrenge, sagde de, at de ville stræbe efter rigdom og berømmelse, og at det ville give dem lykken.

Ud af de 724, som har deltaget siden 1938, er det kun 60, som er i live i dag. Studiet har også undervejs haft fire forskellige direktører. Robert Waldinger er den fjerde direktør, og for ham er det tydeligt at se, hvad der er vigtigt.

– Det er helt tydeligt i dette studie, at hvad der gør mennesker lykkelige, og giver dem et langt liv, er gode relationer. Om det er til venner eller familie. Gode relationer holder os i live, mens ensomhed slår ihjel, siger Robert Waldinger på TED Talk ifølge videnskab.dk

Lykkelig trods nedtur

Deltagerne i forsøget var opdelt i to grupper. Den ene gruppe skulle starte på det amerikanske college Harvard. Den anden gruppe kom fra et slumkvarter. Men i løbet af årene har begge grupper formået at bryde den sociale arv – både positivt og negativt.

På trods af de forskellige grupperinger er de fleste enige om, hvad et godt og lykkeligt liv indebærer. Nemlig gode relationer.

– Selvom man med alderen kan opleve smerter, så var dem med de gode relationer stadig lykkelige på trods. Dem, der ikke havde de her gode relationer, var mere plaget af deres smerter, som påvirkede deres lykke, siger Robert Waldinger.

 

Gør dig selv lykkelig

BBC.com har syv gode til, hvordan du selv kan opsøge lykken.

  1. Skriv dagbog

Sæt ord på dine følelser. Det gør, at du reflekterer og kommer ud med nogle frustrationer, som du ellers ville brænde inde med.

  1. Skab god karma

Gør noget for at hjælpe andre, og du vil føle dig både lykkeligere og sundere.

  1. Tag ikke dine venner for givet

Kan du forestille dig et liv uden dine venner? Nej vel? Vis derfor taknemmelighed overfor dine venner, og sæt pris på, at de er der.

  1. Giv livet mening

Det har stort betydning for dit syn på livet, hvis du føler, at det har en mening.

Kig tilbage på gamle billeder, og se hvad du har opnået. Hold fast i minderne.

  1. Kig dig omkring og bliv fascineret

Vi er jo egentlig bare en lille brik i en meget stor og forunderlig verden. Sæt tingene i perspektiv. Tag et kig på en stjerneklar himmel eller en tur i kirke, og få følelsen af, at der måske er noget større end en selv.

  1. Stop en vane – og genopdag den igen

Er morgenkaffe en vane, du ikke tænker over mere. Drop den i en uge, for så at genopdage den igen. På den måde kan du lære at sætte pris på det forny.

  1. Rens din samvittighed.

Dårlig samvittighed kan tage meget fokus og distrahere dig fra at tænke positive tanker. Sørg for at have ren samvittighed, og gør dig selv lykkeligere.

 

Kilde: Videnskab.dk

Forrige artikelTzatziki-burgers

Næste artikelFørstehjælp under dynen