Solen er for alvor ved at være tilbage. Dermed kan du også få tanket op på D-vitamin, og det er væsentligt for din sundhed.
D-vitamin er et vitamin, der adskiller sig markant fra andre vitaminer. D-vitamin findes i større mængder i fede fisk, såsom laks, sild og makrel, men derudover er det småt med vitaminet i kosten. Grøntsager indeholder f.eks. stort set ikke noget D-vitamin. Så medmindre du er meget begejstret for fed fisk, er det vanskeligt at spise sig til den rette beholdning af vitaminet.
D-vitamin spiller en væsentlig rolle for kroppens evne til at optage kalk. Mangel på D-vitamin øger risikoen for knogleskørhed, og manglen kan også give muskelsmerter og svage muskler.
Mangel kan ifølge forskningen formentlig også medvirke til udviklingen af hjertekarsygdomme, forhøjet blodtryk, infektioner, flere kræftformer, type-1 sukkersyge, sklerose og leddegigt. Der har i hvert fald vist sig en forhøjet risiko hos mennesker med lave D-vitamin-niveauer. Men om det skyldtes manglen på selve vitaminet eller en generel usund levevis er ifølge Hjerteforeningen ikke fuldt ud afklaret.
Der skal enten kosttilskud eller sollys til, hvis du skal opnå og fastholde det rette niveau, og der er ingen tvivl om, at sidstnævnte er den mest effektive kilde til D-vitamin. Det er ikke fordi, sollyset indeholder vitaminet – men kroppen danner det selv, når den udsættes for sollys. Solen er den vigtigste kilde til D-vitamin, og optagelsen bliver bedst ved kortvarige, regelmæssige ophold i solen. Der er altså intet behov for at ligge og branke i halve eller hele timer.
I sommerhalvåret fra maj til september er solens lys i Danmark så kraftigt, at det nødvendige D-vitamin er dannet i løbet af få minutter midt på dagen. I ydertimerne skal der lidt mere tid til. Længere tids ophold i solen giver ikke et større lager af D-vitamin i kroppen. I vinterhalvåret fra oktober til april er solens stråling i Danmark ikke stærk nok til, at der dannes D-vitamin i huden. Niveauet i blodet svinger derfor naturligt med årstiderne og er lavere om vinteren end om sommeren. Manglen på vitaminet i vinterhalvåret menes også at spille ind i forhold til vinterdepression. Så hvis du har tendens til at være tungsindig i januar og februar, kunne det være en idé at få undersøgt, om du mangler D-vitamin.
Solcreme mindsker ikke kroppens evne til at danne D-vitamin i væsentlig grad. Så du kan roligt beskytte dig selv mod de skadelige stråler i sollyset. Det er dog væsentligt at blotte mere end ansigtet, hvis kroppen skal danne de fornødne mængder D-vitamin.
Heldigvis er D-vitamin et fedtopløseligt vitamin, som lagres i kroppen. Du løber ikke lige tør, fordi du holder en pause med den fede fisk eller skyerne går for solen.
Nu, hvor solen atter varmer fra en blå himmel, er der god grund til regelmæssigt at nyde den i mindre doser. Husk solcremen, hvis du har sart hud. Opbyg den brune glød langsomt, så du ikke bliver rød eller forbrændt.
Kilder: Hjerteforeningen, Sundhedsstyrelsen, Netdoktor