Nyheder

Får du nok af det kræftbekæmpende spormineral selen?

Foto: Adobe Stock
23. april 2018

Vi har i mange år troet, at vi kunne få det vigtige spormineral, selen, igennem fisk og skaldyr – men de selenholdige proteiner findes ikke i tilstrækkelig grad i vores havføde, viser undersøgelser.

Rejer, laks, ørred, makrel og hummer – havets dyr smager dejligt, men de kan desværre ikke give os det niveau af selen, vi skal bruge, for at det får kræfthæmmende virkninger.

Forskere fra Kræftens Bekæmpelse, DTU Fødevareinstituttet, Aalborg Sygehus og Aarhus Universitetshospital har bevist, at på trods af mere end syv gange så meget indtagelse af fisk og skaldyr, end danskerne indtager gennemsnitligt, kan man ikke opnå et tilfredsstillende niveau af selen i blodet.

Men næringsstoffet er en vigtig del af kroppens naturlige forsvar mod kræft.

Selen beskytter mod kræftfremkaldende stoffer

Selen har flere mekanismer mod kræft. Det er en kraftig antioxidant, der beskytter cellerne mod frie radikaler – samtidigt med, at det spiller en rolle i at reparere dna-skader.

Spormineralet får kræftcellerne til at begå selvmord og droppe spredning. De fleste kræftfremkaldende stoffer har det fællestræk, at de enten optræder som frie radikaler eller foranlediger kroppen til at danne frie radikaler, som er nogle aggressive iltforbindelser, der kan beskadige cellernes dna.

Her fungerer selenholdige proteiner, GPX, som kraftige antioxidanter, der beskytter cellerne mod frie radikaler. Selenforbindelsen selenoprotein P kan reparere dna-skader og dermed forhindre, at cellerne udvikles til kræftceller.

Kviksølv hæmmer selen

Andre selenforbindelser kan neutralisere kræftfremkaldende miljøgifte såsom kviksølv – hvilket jo er godt. Men det har en bagside.

Indholdet af tungmetaller i fisk er en af grundene til, at vi ikke altid får et optimalt udbytte fra fisk og skaldyr – for når vi spiser fisk, der indeholder f.eks. miljøgiften kviksølv, binder selen nemlig giften og hæmmer derved dets tilgængelighed i kroppen.

Det er selvfølgelig en fordel, fordi vi ikke bliver forgiftede af kviksølvet – men det betyder også, at selen er optaget af denne funktion, og vi ikke får den mængde, som vores krop skal bruge.

Tilskud af selen?

Jorden indeholder selen, men i Nordeuropa er vores jord meget selenfattig. Derfor besluttede man ved lov i Finland at tilsætte selen til alt kunstgødning, hvilket øgede afgrødernes selenindhold og tilsvarende befolkningens selenindtag.

En anden strategi er at anvende selentilskud – organisk bundet selen i selengær. Gærselen indeholder de methylerede selenforbindelser, som har vist sig mest effektive i kræftbehandlingen, og det sælges som tilskud Bio-Selen+zink eller Bio-Seleno Precise. Disse gærselen-præparater er lægemiddelgodkendt og er det eneste præparat, der er godkendt til forebyggelse og behandling af selenmangel.

For at opnå et niveau, hvor selen får de ønskede kræfthæmmende virkninger, skal indholdet i blod og plasma ligge mellem 120-160 ng/ml – 100 mikrogram selengær dagligt giver, ifølge undersøgelser, et selenindhold i blodet på 165 ng/ml!

Forrige artikelBakterier: Spis bare en regnorm, min skat!

Næste artikelSmid skoene og mærk energien under dine fødder

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.