Nyheder

Får du nok D-vitamin i den mørke tid? 

Vi går ind i den mørke tid, og det er let at komme i underskud med D-vitamin. Du har brug for en del mere end sol og kost kan give dig.

Foto: Shutterstock
19. oktober 2022

Vi går ind i den mørke tid, og det er let at komme i underskud med D-vitamin. Du har brug for en del mere end sol og kost kan give dig. 

Selv når solen sukker op på en blå, blå himmel i oktober, er der ikke så meget saft og kraft i den. Hvor du i sommerhalvåret kan få dækket dit daglige behov for D-vitamin ved tyve minutter i solen, kan selv en lang gåtur i solen i efteråret ikke give tilstrækkeligt.  

D-vitamin er vigtig for kroppen for bl.a. at kunne optage og omsætte kalk. Vitaminet har også betydning for normal funktion af muskler og knogler og bidrager til normal funktion af immunforsvaret. 

Forebyg kræft med D-vitamin

De senere år er der kommet en del undersøgelser, som viser D-vitamins betydning for kroppens funktioner. Vitaminet har også betydning for forebyggelse af alvorlige sygdomme, såsom autoimmune sygdomme, kræft, diabetes, for højt blodtryk, knogleskørhed, fibromyalgi, skizofreni, lungelidelser m.v. Mangel på D-vitamin medfører inflammation med muskelsmerter og øget sygdomsrisiko.  

D3-vitamin dannes i huden, når solen står højt på himmelen. D3 har betydning for energidannelsen i mitokondrierne.  

D-vitamin i kosten

D-vitamin er ikke kun et vitamin – men mere et hormon. I vinterhalvåret har du brug for et tilskud, der er en del højere end indholdet i en almindelig vitaminpille – især hvis du er oppe i alderen. Du kan få lidt fra fed fisk, fiskeolie, fiskelevertran, ost, fed mælk, æggeblommer, avocado, lamme- og kalvekød, men det kan ikke dække behovet. Du har brug for mindst 60-70 mikrogram dagligt.  

Det kræver lidt af en indsats at få for meget D-vitamin. Symptomer efter for store mængder D-vitamin ses i praksis kun ved højdosis kosttilskud (typisk over 100 mikrogram per dag for voksne) og selv her sjældent. Symptomerne er mavesmerter, opkastning, hovedpine, dehydrering og i værste fald hjerterytmeforstyrrelser.  

Næsten 80 pct mindre risiko for kræft

Forskning har vist, at D-vitamintilskud kan nedsætte risikoen for at få kræftlidelser med næsten 80 pct. Forskere fra Creighton University i Nebraska har undersøgt 1179 raske kvinder fra landbrugsområder i staten. En gruppe af dem fik i årene fra 2000 til 2005 tilskud af calcium og D-vitamin. Den anden gruppe fik placebo. Kvinderne var alle mindst 55 år gamle og havde ikke haft kræft de foregående ti år. I løbet af studiet udviklede 50 af deltagerne kræftlidelser. Gruppen, der fik tilskuddet af kalk og D-vitamin havde en 77 pct nedsættelse af risikoen for kræft.  

Husk fedt, når du tager D-vitamin

D-vitamin er et fedtoløseligt vitamin, og det lagres i kroppens fedtvæv. Så hvis du glemmer dit tilskud nogle dage, har det næppe den store betydning. Men husk, at D-vitamain skal indtages med fedt for at blive opløst og optaget i tarmen. Derfor er det bedst at tage tilskuddet sammen med aftensmaden, der som oftest er dagens mest fedtholdige måltid. 

Kilde: Carsten Vagn-Hansen: Hvad fejler du i grunden?, forlaget Hovedland 2011.  

Forrige artikelHårprodukter kan forårsage kræft

Næste artikelBekæmp hedeture med madvaner

Thomas la Cour

Journalist