Får jeg for mange mandler?

Jeg spiser gennemsnitligt 100 gram mandler om dagen. Nogle gange andre nødder. Jeg har gjort det i en del år.

Tænker det lyder i overkanten, men spiser ikke slik, ryger eller drikker, så det er en ‘last’, jeg har tilladt mig. Men er så egentlig kommet i tvivl, om det er så godt?

Kan jeg få for meget af nogle næringsstoffer f.eks. eller kan de virke dehydrerende på kroppen eller andet?

Skal nævnes jeg har en neurologisk sygdom – Myastenia Gravis.

På forhånd tak for dit svar.

Mandelgnaskeren

 


 

Mandler er lækre og min egen favorit. Dog selv af sunde sager kan man få for meget, hvis det bliver ensidigt og i for store mængder.

Mht. til mandler er de rigtig sunde i den rette mængde, og der skal noget til at overdosere. Alligevel skal man være opmærksom på den mængde af de gode fedtsyrer/olier, der er i mandler. De er gode og i øvrigt vægtregulerende, men for store mængder går ind i kalorieregnskabet, som alt andet.

Mandler indeholder gode E-vitaminer, man siger 100 gram mandler indeholder ca. 25 mg. E-vitamin. Vores reelle behov for E-vitamin ligger mellem 10 og 400 mg om dagen afhængig af kropstørrelse, sundhedtilstand (man kan i visse tilfælde have glæde af højere doser i samråd med en behandler). Det er naturligvis tilsammen med den kost, man ellers spiser, som også kan indeholde E-vitaminer.

E-vitaminer er godt for huden, for kredsløbet, super-antiage og et vigtigt antioxidant.

Kilder til E-vitamin er ofte planteolier, som f.eks. hvedekim og solsikke, ellers netop nødder, mandler – en del grøntsager, som spinat og broccoli.
Det er et fedtopløseligt vitamin, som kan deponere sig i kroppen, men der skal store doser til, og ofte vil man opleve urolig mave og diarré først. Der er en del fibre i mandler også, så hvis man indtager en del mandler, er det vigtigt at drikke væske nok ved siden af – helst vand.

Derudover indeholder mandler en del mangan, hvilket i sig selv er godt, men ved for store doser kan det gå ind og forstyrre i forhold til nogle typer medicin, man tager, så det skal man lige holde øje med også.

Nogle anbefaler 5-10 mandler om dagen, andre siger ca. en lille håndfuld. Uanset hvad, vil jeg foreslå at blande en lille skål med forskellige nødder, bær, æbler eller lignende sammen med og drikke vand til, for at få en større variation i snack og vitaminer.

Håber det hjælper dig lidt videre.

Bedste hilsner

Tine Juul Andersen, skønhedskonsulent

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*